Zo beschermt lijnzaadolie je brein tegen giffen

lijnzaadolie hersenen

Lijnzaadolie is een gezonde olie voor je brein. Wil je je hersenen beschermen tegen gifstoffen, consumeer het dan vooral. Ben je ook nog een vrouw in de overgang? Dan balanceert het je hormonen.

Lijnzaadolie bron van omega 3 vetzuren

Lijnzaadolie is een rijke bron van omega3-vetzuren, alfa linolzuur en gezonde lignanen. De bestanddelen zijn van behoorlijke bioactieve waarde. De olie remt dan ook ontsteking en heeft antioxidant eigenschappen. 1,2,3  In “ Top natuurljike en krachtige pijnstillers” kom je het dan ook tegen. 

Beschermt hersenen en aderen

Zeker met ons westerse dieet kunnen we linzaadolie gebruiken. Die transvetten die zo slecht zijn voor ons? De olie vermindert de transvetten die in ons lichaam rondcirculeren. Je kunt je voorstellen dat dit voor je aderen erg goed nieuws is. Dankzij de olie blijven ze vrij van plaques. 4,5,6 7 Een natuurlijk gevolg hiervan is dat het je hart beschermt. 

Er valt veel te zeggen over lijnzaadolie. Maar dit artikel beperkt zich tot de werking in het brein en het effect op menopausale symptomen.

Slimmer brein

Lijnzaadolie bevat dus omega3-vetzuren. Dit zijn andere dan die uit visolie (DHA en EPA). Het gaat hier om ALA, wat ook een omega3-vetzuur is. Toen moederratten lijnzaad tijdens de zwangerschap kregen was er iets bijzonders aan de hand met de hersenen van de pasgeborenen. Die hadden meer volume en bevatten meer ALA en DHA. [8 Na geboorte kregen de beestjes nog lijnzaadolie en dit zorgde voor een uitermate goede hersenontwikkeling. 

Dankzij lijnzaadolie

  • is de hersenontwikkeling bijzonder goed
  • gaat het geheugen erop vooruit
  • verbeteren hersenfuncties tijdens een neurale ziekte
  • voorkomt innname door de moeder depressies bij kinderen
  • is de kans op hyperactiviteit kleiner
  • vermindert chronische stress en depressies als gevolg hiervan

Protectief tegen zenuwcelschade

lijnzaadolie
Lijnzaadolie bevat omega3-vetzuur ALA die je hersenen beschermt tegen neurotoxiciteit

En de belangrijkste: is je brein beschermd tegen neurotoxiciteit9 

Schade aan de zenuwcellen wordt voorkomen door inname van lijnzaadolie. Kortom, de olie is neuroprotectief. Dit is ook erg nuttig bij schade door E621 (mononatriumglutamaat). Door consumptie van dit beruchte additieve vindt ook neurotoxiciteit plaats. Wat resulteert in leer- en geheugenproblemen en onder andere hyperactiviteit. Glutamaat zit in voeding en in ons brein. Daar is op zich niks mis mee. De glutamaat uit E621 is in vrije vorm, dus anders. Er ontstaat een probleem bij ophoping hiervan. Gelukkig helpt lijnzaadolie tegen neurotoxische schade, wat de oorsprong van die schade ook is. Je kan er dus neurodegeneratieve aandoeningen mee behandelen, pleit een wetenschappelijke publicatie in Nutrients. 10

De menopauze

Nu menopauzale symptomen. Lijnzaadolie zou weleens een middel kunnen zijn tegen de gehate opvliegers waardoor je je zo ongemakkelijk voelt. Bepaalde metabolieten uit lijnzaad vertonen een oestrogene werking. Vrouwen die een jaar lang 40 gram lijnzaad namen meldden een duidelijke afname van symptomen.11 [12 Er is ook een gunstig effect te melden wat betreft osteoporose. Een korte studie toont dat lijnzaadolie de botgezondheid bevordert,vooral bij condities als obesitas en nierziektes.Dit is te wijten aan ALA.

Voor je huid in de overgang

Met lijnzaadolie heb je ook iets goeds voor de huid. Tijdens de overgang verliest die aan hydratatie en soepelheid en merk je de symptomen van huidveroudering. ALA houdt de huid soepel en gehydrateerd. Als je ouder bent heb je ook meer oxylipines: die bevorderen ontsteking. Lijnzaadolie verlaagt die stoffen en hebben dus een goede werking tegen veroudering van de huid. [13].