Dit is de echte reden waarom suiker je leven verkort

suikerrijke voeding


Suiker verkort daadwerkelijk je leven. En dat komt niet door het overgewicht wat het teweegbrengt, zegt nieuw onderzoek. Er is een andere reden waarom suiker tot vroegtijdig overlijden leidt. En er is een hele eenvoudige oplossing!

Waarom teveel suiker jaren van je leven haalt

De bevindingen, gepubliceerd in journal Cell Metabolism suggereren dat vroegtijdig overlijden door teveel suiker komt door de ophoping van een natuurlijke afvalstof: urinezuur.

We weten allemaal dat een overmaat aan suikerrijke voeding ongezond is. Dankzij onze liefde voor het zoete goedje verhogen we de kans op stofwisselingsstoornissen zoals obesitas en diabetes. Maar de zoetstof verkort ook ons leven met een aantal jaren. Tot nu toe werd gedacht dat het door de metabole defecten kwam, maar de nieuwe studie op fruitvliegen toont iets anders. 

Niet door overgewicht of diabetes

Net als bij mensen vertonen fruitvliegen alle kenmerken van het metabool syndroom als gevolg van suikerrijke voeding. Ook deze kleine insectjes worden dik en ontwikkelen insulineresistentie. Toch is dit niet de reden van een korter leven. 

Water keerde het om

suiker
De reden waarom suiker je leven verkort heeft niet met overgewicht of diabetes te maken

Net als zout veroorzaakt suiker uitdroging. Volgens de onderzoekers is dat feitelijk een heel vroeg symptoom van hoge bloedsuikerspiegels en diabetes. Water is onmisbaar. Toch wordt het ondanks dit feit vaak over het hoofd gezien bij studies over metabole stoornissen. Wat verrassend was, was dat de vliegjes op suikerrijke voeding géén verkort leven hadden als ze genoeg water dronken. Hoewel de metabole defecten nog altijd aanwezig waren.

Dus hoe zit dat?

Vanwege dit effect van water, verlegde het team de focus op de nieren van de vliegjes. Wat ze zagen was dat door de overtollige suiker een ophoping van urinezuur plaatsvond. Urinezuur is een eindproduct dat door de afbraak van purine tot stand komt. Purine is de bouwsteen van ons DNA. 

Maar purine is ook kwetsbaar voor krystallisatie. En geven nierstenen de kans. DE onderzoekers konden nierstenen voorkomen door ze te verdunnen door water te drinken. Het verbluffende gevolg was dat de fruitvliegjes geen jaren van hun leven hoefden in te boeten.  

Dus, als we maar water drinken is het goed?

Betekent dit dat we net zoveel suiker kunnen eten als we maar water drinken? Helaas niet. De fruitvliegjes leefden weliswaar langer, maar waren nog steeds ongezond. Voor mensen betekent dit dat er nog steeds een verhoogde kans op een hartaandoening is. 

In ieder geval is vroegtijdig overlijden door een suikerrijk dieet niet het gevolg van obesitas. 

Is light frisdrank de oplossing?

Nee, ook niet. Want dat verslechtert de nierfunctie en verhoogt de hoeveelheid purine in het bloed. Ophoping van urinezuur is een directe oorzaak voor nierstenen bij mensen, net als jicht. Urinezuur neemt ook toe naarmate we ouder worden en voorspelt de start van ziektes zoals diabetes.