Beter slapen: Waarom vitamine D nodig is

beter slapen met vitamine d

Beter slapen, dat lijkt een utopie als je chronisch een slechte nachtrust hebt. Vitamine D kan erg nuttig zijn als je een moeilijke slaper bent. Het bewijs groeit dat er een duidelijke connectie is tussen een vitamine D tekort en slaapstoornissen.

Wil je beter slapen, denk aan vitamine D

De studie in Current Pharmaceutical Design is niet de eerste die de link legt. Omdat vitamine D betrokken is bij melatonineproductie, kan je beter slapen als je vitamine D spiegel goed is. Vitamine D receptors en de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de activatie zitten in diverse hersengedeeltes die betrokken zijn bij de regulatie van de nachtrust.

En op een indirecte manier helpt de vitamine je bij beter slapen via stoornissen zoals het rusteloze beensyndroom en slaapapneu. Want die die minderen door de vitamine. Door pijn vinden veranderingen van slaapkwaliteit plaats.

Dus heeft vitamine D zowel een directe als indirecte invloed op de slaapregulatie. En kan je dankzij een goede spiegel beter slapen.

Vitamine D is dus een goed natuurlijk middel om beter te slapen. En beter slapen doe je ook met dit natuurlijke pammetje: kamille! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het extract net zo goed werkt als benzodiazepinen

Lage vitamine D spiegel: slapeloosheid

Beter slapen
Beter slapen: zorg voor een goede vitamine D spiegel

Dat het verband tussen vitamine D en de nachtrust duidelijk is, meldde ook een onderzoek in Journal Nutrients. Er waren circa 9500 betrokkenen bij de studie. Een vergelijk tussen de laagste en hoogste spiegels toonde dat de lage spiegels leidde tot slaapstoornissen. Dit had betrekking op de duur en kwaliteit van de nachtrust.

Een spiegel van 50 nmol/L is niet alleen risicovol maar leidt tevens tot slaapproblemen, was de conclusie. Dus wil je een goede nachtrust, laat je vitamine D spiegel eens testen.