Naar een lagere bloeddruk met…tomatensap!

bloeddruk verlagen

Een lagere bloeddruk, hoe bereik je dat op een natuurlijke manier? Het antwoord is eenvoudig: dagelijks een glas tomatensap kan je bloeddruk verlagen. Hierbij verlaagt het ook nog je vetspiegel.

Lagere bloeddruk dankzij een glaasje sap

Een lagere bloeddruk, tomatensap doet het. En niet alleen dat! Behalve dat tomatensap een lagere bloeddruk geeft, verbetert ook de stofwisseling van vetten.

Of je nu verder je leefstijl aanpast of niet, tomatensap geeft hoe dan ook een lagere bloeddruk. Dit blijkt uit een studie in Food Science & Nutrition. Neem het dagelijks en al na een jaar is het risico op een beroerte of hartaandoening verlaagt.

Bloeddruk verlagen op simpele manier

Er zijn veel natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen. Hier kun je nog tomatensap aan toevoegen. Maar let wel: die moet geen zout bevatten. Van alle gezonde stoffen in het sap is lycopeen de krachtigste en bekendste.

Wat doet lycopeen voor je gezondheid?

Het remt de oxidatie van LDL; het slechte cholesterol. Belangrijk, want LDL oxidatie speelt een rol bij aderverkalking. Hierdoor verkleint lycopeen ook de kans op een beroerte.

Om een voorbeeld te noemen: een lage lycopeen concentratie in het bloed stond duidelijk in verband met aderverkalking van de buikslagader. 1

Je remt er ook ontsteking mee

bloeddruk verlagen
Je bloeddruk verlagen kan met tomatensap. Tomatensap houdt ook aderen, nieren en lever schoon

Voor een lagere bloeddruk en gezonde aderen drink je dit drankje dus. Is er al een bepaalde mate van aderverkalking, dan remt lycopeen uit de vrucht ontsteking. 2; 3 Maar er is nog meer. Het sap bevat ook esculeoside. Deze saponine beschermt tegen een te hoge vetspiegel (en wederom: ook weer tegen atherosclerose). 4


Tomatensap is een natuurlijke ontstekingsremmer


Liever een supplement?

Je bloeddruk verlagen kan dus door middel van tomatensap. Wil je een supplement, dan heb je 5 tot 7 mg lycopeen per dag nodig als je gezond bent. Met die hoeveelheid blijft de antioxidant in voldoende mate in je bloed. Maar ben je niet helemaal gezond door bijvoorbeeld kanker of een hart- of vaatziekte, dan heb je 35-75 mg per dag nodig. 5 6

Ook voor je lever en nieren!

Omdat tomatensap de vetspiegel verlaagt, is het ook het drankje bij uitstek tegen een vette lever. Want hier vermindert het de vetopslag en houdt het gezond en ontstekingsvrij. 7

Tomatensap doet dus meer dan je bloeddruk verlagen. Het houdt je lever en aderen schoon en gezond. En last but not least: ook je nieren. Niervergiftiging al dan niet door zware metalen, een verminderde nierfunctie: ook hierbij heeft het drankje baat.