Overgewicht en obesitas door opioïde pijnstillers

gewicht

Overgewicht door opioïde pijnstillers? Volgens twee nieuwe studies wel. Ook werken ze obesitas in de hand. Hoe zit dit?

De cijfers uit de studies liegen er niet om. Volgens een publicatie in the American Journal of Preventive Medicine gebruiken hebben patiënten vaker overgewicht als ze opioïde pijnstillers gebruiken voor een langere termijn. De andere studie in JAMA Open Network, laat weten dat het gebruik bij met name osteoartritis, andere gewrichtsaandoeningen en rugpijn leidt tot meer lichaamsgewicht. HIerbij was de link met obesitas het sterkst. Relevante informatie, omdat de data van maar liefst 90.000 en 566.000 (respectievelijk) patiënten bij het onderzoek betrokken waren. 

Hoger gewicht door opioïde gebruik

Wie overgewicht of obesitas had, gebruikte vaker opioÍden. Omdat het verband met rugpijn en gewrichtsaandoeningen het duidelijkst was, lijken deze condities een behoorlijke rol te spelen in de vraag naar pijnmedicatie.

Patiënten die eerst nog nooit eerder opioíde pijnstillers hadden gebruikt, hadden aanvankelijk een normaal lichaamsgewicht en geen obesitas. Na gebruik van 10 maanden of langer werd het BMI hoger en vielen ze in de categorie “overgewicht” of “obese.” 

Betere manieren voor pijnmanagement

gewicht
Volgens onderzoeken leiden opioïde pijnstillers zoals morfine tot meer gewicht en obesitas

Er zou dus een betere methode van pijn management moeten zijn. Een die niet voor overtollig gewicht of obesitas zorgt. En temeer ook omdat een andere studie onlangs uitwees dat het gebruik van bijvoorbeeld morfine juist chronische pijn veroorzaakt. En op basis van de gegevens dat meer mensen overlijden door voorgeschreven pijnstillers, dan door drugs. 

Kijk eens naar deze top natuurlijke pijnstilers. Van alle is de pijnstillende en/of anti-inflammatoire werking wetenschappelijk bewezen. En de middelen zijn in veel gevallen erg verrassend!

Verstoorde hormoonhuishouding

Een andere schaduwkant van de pijnstillers is het effect op de hormoonhuishouding. Wat natuurlijk ook niet bevorderlijk is voor het gewicht. Je krijgt er bijvoorbeeld een lage testosteronspiegel van. 1 Dit was bijvoorbeeld bij meer dan de helft van geteste opioïde gebruikers het geval. 23