30 Natuurlijke antivirale middelen volgens studies

natuurlijke antivirale middelen

Natuurlijke antivirale middelen, welke werken volgens de wetenschap? Ze kunnen werken, studies melden zelfs middelen tegen corona. In dit artikel vind je welk natuurlijk antiviraal middel bij welk virus past.

Welk natuurlijk antiviraal middel tegen welk virus?

SARS-CoV

SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) is een ziekte van de luchtwegen, veroorzaakt door SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus.. 1, 2 3 4. Het werd het eerst beschreven in 2003. 5, 6 7 8,9 Deze hoogst besmettelijke ziekte is levensbedreigend. 

Antivirale activiteiten

In China behandelen ze SARS via een combinatie van medicijnen en medicinale kruiden. Er is bewijs dat natuurlijke antivirale middelen effectief zijn. 10 11, 12, 13 14. Bestanddelen van planten bevatten antivirale activiteiten tegen andere coronavirusssen. 15 en de mechanismen komen vooral door afremmen van virale replicatie. 16 17

Om de effectiviteit van kruiden als natuurlijke antivirale middelen te testen tegen SARS-CoV werden ze in 95% ethanol of chloroform gelegd voor 3 uur. Dit werd gefilterd en weer opgelost in dimethyl sulfoxide. 

Welke extracten waren geschikt

 • Lycoris radiata, de steel. Heet ook wel Red Spider Lily.
 • Artemisia annuata, hele plant (Zomeralsem, Sweet Wormwood)
 • Pyrossia lingua, bladeren
 • Lindera aggregate, wortel
 • Glycyrrhizine uit zoethout
 • Extract van eucalyptus
 • Lonicera japonica
 • Panax ginseng
  18 19 20 21

L. radiata was het krachtigst en er was het minst voor nodig. Lycorine heeft een zeer brede antivirale capaciteit 22; 23, ook tegen SARS-CoV. Hier is minder voor nodig dan glycyrrhizine. 


Meer over kruiden tegen SARS-CoV


natuurlijk antiviraal middel
Als je een natuurlijk antiviraal middel zoekt hoeft het niet in alle gevallen ingewikkeld te zijn. Ook gangbare kruiden hebben hun antivirale kwaliteiten

Hepatitis B

Hepatitis is ontsteking van de lever. Nu is het nooit verkeerd om kruiden in te zetten om de lever te reinigen. Maar bij dit virus kun je beter een kruid nemen dat het erom bekend staat een natuurlijk antiviraal middel te zijn.

 • Laggra alata
 • Piper longum
 • Corydalis saxicola
 • Kurkumine 24

25., 26., 27.

Hepatitis C

Anders dan bij Hepatitis B kun je als je genezen bent weer geïnfecteerd raken en is er geen vaccin. Gelukkig kun je kiezen uit een scale van natuurlijke antivirale middelen.

 • Silybum marianum (melk distel) 28., 29., 30.
 • Kurkumine 31 32
 • Herpex simplex
 • Cassia javanica
 • Phyllanthus urinaria
 • Zwarte bessen extract

33., 34., 35., 36., 37., 38. 39., 44., 41 

HIV

Dit virus dat aids veroorzaakt breekt stap voor stap het immuunsysteem af. Zelfs voor deze ziekte die je afweer tegen virussen en bacteriën verslechtert kun je een natuurlijk antiviraal middel kiezen.

 • Artemisia annua
 • Artemisia afra

42 

Griep

Influenza A, B en C veroorzaken infecties van het ademhalingssysteem. Dit gaat gepaard met hoofdpijn, koorts, keelpijn, niezen en pijn in spieren en gewrichten. Het kan op een longontsteking uitlopen. Gezien het aantal mensen dat jaarlijks griep oploopt, zijn natuurlijke antivirale middelen erg gewenst. Wat je hier kunt inzetten zijn

Vlierbesextract 43


Met voeding kun je de duur van griep verkorten. Meer kruiden en tussendoortjes die goede antivirale middelen zijn tegen de griep. 


De mazelen

 • Spiruline platenis
 • Spicebush

44 45

Natuurlijke antivirale middelen zijn een uitstekende bron om nieuwe middelen te ontwikkelen. Ze beiden effectieve bescherming tegen virale infecties. De antivirale activiteit is krachtig. zo is bijvoorbeeld caffeïnezuur een nieuw type antagonist tegen griep. 46., 47.,48. Het is goed mogelijk dat natuurlijke stoffen een grote rol gaan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antivirale medicatie.

Makkelijke antivirale middelen uit de keuken

basilicumintext.png
Basilicum is een krachtige ontgifter en kan je tevens onder de natuurlijke antivirale middelen scharenh

Bovengenoemde natuurlijke antivirale middelen zijn over het algemeen vrij onbekend. Daarom volgen nu de bekendere antivirale “huis-, tuin- en keukenkruiden” 

Oregano tegenhet norovirus en herpes simplex

Een natuurlijk antiviraal middel met indrukwekkende medicinale kwaliteiten. Waaronder carvacrol. 50 51 52, 53, 54

Salie tegen allerlei virale infecties

Ook een goed natuurlijk antiviraal middel is salie. Het wordt van oudsher gebruikt om infecties te bestrijden. Dit is dankzij safficinolide dat in de steel en bladeren zit. 55 56 57 

Basilicum tegen hepatitis en herpes

Het maakt niet uit welke soort je neemt, alle varianten zijn geschikt als antiviraal middel. Ze bevatten apigenine en ursolzuur en dit doet de truc tegen herpes virussen, hepatitis B en enterovirus.58.Heilige basilicum vergroot zeer goed de immuniteit. Wil je extract? Dan is 300 mg voldoende om de hoeveelheid natural killer cells te vergroten. 59.

Venkel tegen herpes en griepvirussen

Nog zo’n keukenkruid dat je onder de natuurlijke antivirale middelen kunt scharen. Het werkt tegen allerlei griepvirussen en herpes. Als je de etherische olie neemt, dan zit de antivirale werking in trans-anethole. Fijn voordeel is dat venkel ook de koorts en ontsteking verslaat. 60 61 62.

Knoflook tegen wratten en griep

Natuurlijk is knoflook een heel breed inzetbaar natuurlijk antiviraal middel. Maar je kunt het ook gebruiken tegen wratten, die veroorzaakt worden door het HPV-virus. Je hoeft alleen maar twee keer per dag het extract op de wrat aan te brengen. Na 1 á 2 weken ben je ervan verlost. 63 64

Pepermunt tegen Respiratoir syncytieel virus

Niet alleen doet pepermunt je haren weer groeien, als je het als olie neemt. Het laat je ook profiteren van de antivirale eigenschappen. Neem de etherische olie en je hebt de actieve bestanddelen in optima forma. Welke dat zijn? Onder andere menthol en rozemarijnzuur, die erg antiviraal en ontstekingsremmend zijn. 65 Zo werkt het bijvoorbeeld tegen RSV doordat het inflammatoire stoffen aanzienlijk vermindert. .66

Rozemarijn tegen griep, hepatitis en herpes

Je hebt ruime keuze uit vele natuurlijke antivirale middelen. Want ook rozemarijn is eraan toe te voegen. Net als olijfolie (dat een natuurlijke pijnstiller is) bevat het kruid oleanolic zuur. En dit zuur vertoont antivirale activiteit tegen herpes virussen, HIV, griep en hepatitis.  67 68.

Zoethout tegen breed scala aan virussen

Het werd hierboven al genoemd. Naast glycyrrhizine bevat het liquiritigenine en glabridine. Dit is waarom je zoethout kunt toevoegen aan je lijstje natuurlijke antivirale middelen. Het zin namelijk krachtige antivirale stoffen.69

Gember tegen griep, buikgriep en RSV

Een ander makkelijk natuurlijk antiviraal middel is gember. Wie heeft het niet in de keuken staan? De werking tegen bovengenoemde virussen is indrukwekkend. Ook gember remt replicatie en indringing in cellen. 70, 71, 72 73 

Als laatste van de natuurlijke antivirale middelen zijn nog toe te voegen astragalus, ginseng en de simpele paardenbloem. 7475   76 77Hoe simpel de laatste ook is, het helpt hepatitis B en griep te verslaan.7879 80.