Zink tegen luchtweginfecties en longontsteking?

longontsteking, covid-19

In hoeverre helpt zink bij het Respiratoir Syncytieel Virus? Deze luchtweginfectie veroorzaakt ontsteking van de luchtwegen of een longontsteking. Heeft het zin om extra zink te slikken?

Luchtweginfectie voorkomen

Zink helpt bij luchtweginfecties, maar hoe zit het het Respiratoir Syncytieel Virus dat soms longontsteking veroorzaakt? Zink blijkt inderdaad te werken omdat het replicatie tegenhoudt. 1 Sowieso verbetert zink de immuunrespons bij veel infecties. 2, 3, 4

Als het gaat om longontsteking dan is een lage zink status een risicofactor. Oorzaken van longontsteking zijn de griep, RSV, adenovirus en het coronavirus..27

Wat doet zink met je immuunsysteem?

Zink is een belangrijkse stof. Het is betrokken bij meer dan 300 enzymen en erg belangrijk voor de cellen, vooral de immuuncellen. Hiernaast speelt het ook een belangrijke rol bij de samenstelling van het DNA. .5  67 

Bij een zinktekort ben je ontvankelijker voor verkoudheid, luchtweginfecties en bijbehorende complicaties. Zink suppletie echter verbetert de functie van de immuuncellen. Om die reden verlaagt het de kans op infecties. .89 1011 

Dus wil je infectieuze ziektes voorkomen, dan is je zink status belangrijk. 

Longontsteking voorkomen

Studies laten ons weten dat zinksuppletie inderdaad voor een stuk minder luchtweginfecties zorgde in een verpleegtehuis. De ouderen namen naast zink (20 mg) ook selenium (100 microgram). Het ging om de vorm zinksulfaat. 12 13 Belangrijk, omdat een luchtweginfectie bij deze groep mensen uit kan monden in een longontsteking die fataal kan zijn.

Welke vorm van zink?

Je kunt dus stellen dat zink beschermt tegen luchtweginfecties zoals RSV en tegen longontsteking. Andere studies melden 45 mg zinkgluconaat. Wat beide vormen doen is dat de ontstekingsstoffen aanzienlijk afnemen. Ook al neem je  maar 7 mg per dag dan blijkt dit al te werken. Zo namen ouderen met een lage zinkstatus 7 mg zink.sulfaat per dag en bleven ze langer leven. Dit gold ook voor ouderen die 80 mg zink oxide namen. 14 

Bottomline: een lage zinkstatus is een risicofactor voor longontsteking. 15 Daarom kan zink suppletie nuttig zijn. Meerdere vormen van zink helpen: sulfaat, glyconaat en oxide. Niet alleen voorkomt het, ook verkort het de duur wanneer ontsteking al is ingetreden. 

Om aan de veilige kant te blijven neem je dagelijks een dosis 30 mg, ondanks dat de dosis in studies soms hoger lag. Zo verbeter je je immuunsysteem en verminder je de kans op luchtweginfecties of longontsteking.