Dit doen calcium en magnesium bij fibromyalgie

calcium en magnesium

Als je fibromyalgie hebt en je figuur ziet veranderen door een hoger BMI vraag je je wellicht af hoe dit komt. Een nieuwe studie geeft hier inzicht in. Niet alleen hebben calcium en magnesium te maken met je veranderde figuur, maar ook met ontsteking.   

Magnesium en calcium beïnvloeden gewicht en ontsteking

Magnesium en calcium spelen bij fibromyalgie een grote rol bij veranderingen in lichaamsgewicht en inflammatie. Beide mineralen hebben een duidelijk verband met ontsteking en de triglyceriden waarden.

Wie fibromyalgie heeft, weet hoe ontwrichtend de ziekte is voor het dagelijks leven. Het is een opgave om elke dag chronische pijn, vermoeidheid, cognitieve problemen en darmstoornissen te ervaren. Om maar niet te spreken van de nachten, die gepaard gaan met slaapproblemen. Wat hebben calcium en magnesium hiermee te maken?

Waarom een hoger BMI?

Meestal hebben fibromyalgie patiënten een hoger BMI en zijn ze lichamelijk inactief. Dit laatste is natuurlijk vooral te wijten aan de klachten. Maar het zijn wel twee risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom. Zo liet een studie uit 2007 zien dat vrouwen met de ziekte 5.5 keer meer kans hadden op het metabool syndroom dan gezonde vrouwen. Dit uit zich in een grotere buikomvang, hogere bloeddruk en hogere triglyceriden en lipiden waarden. 1

Vitamines en mineralen

Aangezien de ziekte lange tijd werd beschouwd als een ingebeelde aandoening, is het positief dat er nu steeds meer studies naar gedaan worden. Eindelijk wordt het serieus genomen en als een ziekte erkend. Zo is recentelijk het belang erkend van nutriënten als behandeling, omdat patiënten een disbalans in vitamines en mineralen laten zien. 2, 3, 4, 5, 6 Twee die met name een rol spelen bij de ziekte zijn calcium en magnesium. Een andere die belangrijk is voor het verloop van fibromyalgie is vitamine D. Calcium, magnesium, vitamine D: vrouwen met de ziekte hebben inderdaad een lagere botdichtheid.

Magnesium remt pijnprikkels

mineraal magnesium
Verschillende vormen magnesium pakken andere klachten aan

Van magnesium is al bekend dat het een impact heeft op de pijn. 7Het mineraal blokkeert pijnprikkels. 7  Niet alleen dat, ook is de rol duidelijk bij ontsteking. Een tekort stimuleert de ontstekingsrespons op pro-inflammatoire stoffen. 8, 9, 10, 11, 12 Een magnesiumtekort leidt behalve tot fibromyalgie ook tot migraine, osteoporose, ontsteking, hart- en vaatziekten en veranderingen in de stofwisseling. 13 Een lage spiegel lijkt ook het metabool syndroom en diabetes type 2 te voorspellen.14 Magnesium is een natuurlijke antagonist van calcium. Beide wedijveren om de spiersamentrekkingen te reguleren, als ook meerdere enzym reacties die nodig zijn voor de stofwisseling, overdracht van signalen en hersenactiviteit. 15, 16

Op dit moment was niet veel bekend over de rol van magnesium en calcium bij vrouwen met fibromyalgie. Echter, toch zijn er recente studies die het verband tonen. 17, 18, 19, 20

Ook sterke link met bloedsuiker

Een nieuwe publicatie in Advances in Rheumatology gaat hierop verder, en onthult dat calcium en magnesium in belangrijke mate de manier waarop lichaamsvet verdeeld is en de metabole parameters bepalen. Ook de link tussen magnesium, calcium en hoge bloedsuiker was erg sterk. 

Toch is het een controversieel onderwerp, de lagere concentratie van micronutriënten in het bloed van fibromyalgiepatiënten. Evengoed melden talloze studies het hogere BMI en de grotere kans op metabole aandoeningen.

Calcium en triglyceriden waarden

Wat betreft calcium was het verband met de triglyceriden waarden duidelijk. Hoewel dit verband er met magnesium niet was verlaagt het mineraal wel het LDL cholesterol. 21,

De bevindingen suggereren dat magnesium en calcium een relevante rol hebben bij metabole stoornissen en ontstekingsprocessen bij vrouwen met fibromyalgie. Natuurlijk zijn er meer onderzoeken nodig om deze mechanismes beter in kaart te brengen.

Bronnen

 • 2. Bjørklunda G, Dadar M, Chirumbolo S, Aasethd J. Fibromyalgia and nutrition: therapeutic possibilities? Biomed Pharmacother. 2018;103:531–8.
 • 3.Sendur OF, Tastaban E, Turan Y, Ulman C. The relationship between serum trace element levels and clinical parameters in patients with fibromyalgia. Rheumatol Int. 2008;28:1117–21.
 • 4.Kim Y-S, Kim K-M, Lee D-J, Kim B-T, Park S-B, et al. Women with fibromyalgia have lower levels of calcium, magnesium, Iron and manganese in hair mineral analysis. J Korean Med Sci. 2011;26(10):1253–7.
 • 5.Meleger AL, Froude CK, Walker J. Nutrition and eating behavior in patients with chronic pain receiving long-term opioid therapy. PM R. 2014;6:7–12.
 • 6.Batista ED, Andretta A, Miranda RC, Nehring J, Paiva ES, Schieferdecker MEM. Food intake assessment and quality of life in women with fibromyalgia. Rev Bras Reumatol. 2016;56(2):105–10.
 • 7. Pickering G, Morel V, Simen E, Cardot JM, Moustafa F, et al. Oral magnesium treatment in patients with neuropathic pain: a randomized clinical trial. Magnes Res. 2011;24(2):28–35.
 • 8. Hyo-Seok NA, Jung-Hee RYU, and Sang-Hwan DO. The role of magnesium in pain. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507245/.
 • 9. Simental-Mendia LE, Sahebkar A, Rodriguez-Moran M, Zambrano-Galva G, Guerrero-Romero F. Effect of magnesium supplementation on plasma C-reactive protein concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Curr Pharm Des. 2017;23(31):4678–86.
 • 10 .King DE. Inflammation and elevation of C-reactive protein: does magnesium play a key role? Magnes Res. 2009;22(2):57–9.
 • 11. 29.King DE, Mainous AG, Geesey M, Egan BM, Rehman S. Magnesium supplement intake and C-reactive protein levels in adults. Nutr Res. 2006;26:193–6.
 • 12, Crosby V, Elin RJ, Twycross R, Mihalyo M, Wilcock A. Therapeutic reviews: magnesium. J Pain Symptom Manag. 2013;45(1):137–44.
 • 13. Rosanoff A, Weaver CM, Rude RK. Suboptimal magnesium status in the United States: are the health consequences underestimated? Nutr Rev. 2012;70(3):153–64.
 • 14 .Backman L, Haglin L, Tornkvist B. A structural equation model for assessment of links between changes in serum triglycerides, urate, and glucose and changes in sérum Calcium, magnesium and phosphate in Type 2 diabetes and non-diabetes metabolismo. Cardiovasc Diabetol. 2011;10:116.
 • 15.Vannucchi, H.; Monteiro, T.H. Funções Plenamente Reconhecidas de Nutrientes – Magnésio. Brasil International Life Sciences Institute do Brasil (ILSI Brasil), v.16, p.1–19, 2010.
 • 16.Bazzichi L, Giannaccini G, Betti L, Fabbrini L, Schmid L, et al. ATP, calcium and magnesium levels in platelets of patients with primary fibromyalgia. Clin Biochem. 2008;41:1084–90.
 • 17. Barbagallo M, Dominguez LJ, Galioto A, et al. Role of magnesium in insulin action, diabetes and cardio-metabolic syndrome X. Mol Asp Med. 2003;24(1–3):39–52.
 • 18.Kim MK, Kim G, Jang EH, et al. Altered calcium homeostasis is correlated with the presence of metabolic syndrome and diabetes in middle-aged and elderly Korean subjects: the Chungju metabolic disease cohort study. (CMC study). Atherosclerosis. 2010;212:674–81.
 • 19.Saltevo J, Niskanen L, Kautiainen H, Teittinen J, Oksa H, Korpi-Hyövälti E, Sundvall J, Männistö S, Peltonen M, Mäntyselkä P, Vanhala M. Serum calcium level is associated with metabolic syndrome in the general population: FIN-D2D study. Eur J Endocrinol. 2011;165(3):429–34.
 • 20.Becerra-Tomás N, Estruch R, Bulló M, Casas R, Díaz-López A, Basora J, et al. Increased serum calcium levels and risk of type 2 diabetes in individuals at high cardiovascular risk. Diabetes Care. 2014;37:3084–91.
 • 21. Barbagallo M, Dominguez LJ, Galioto A, et al. Role of magnesium in insulin action, diabetes and cardio-metabolic syndrome X. Mol Asp Med. 2003;24(1–3):39–52.