Welk natuurlijke middel tegen hooikoorts werkt echt?

natuurlijk middel tegen hooikoorts

Hooikoorts kan erg lastig zijn. Gelukkig is er een natuurlijk middel  tegen hooikoorts, dat net zo effectief is als cetirizine. Hooikoortsklachten variëren van last van neus en ogen (mild) tot een piepende ademhaling, pijn op de borst en benauwdheid (ernstiger).

Groot Hoefblad tegen hooikoortsklachten

Er zijn meer natuurlijke remedies tegen hooikoorts. Maar in deze blog gaat het specifiek om Groot Hoefblad en lees je waarom dit een prima natuurlijk middel tegen hooikoorts is.  De plant heet ook wel Butterbur. Toen extract van de plant werd vergeleken met cetirizine bleek het net zo effectief tegen de hooikoortsklachten te zijn.  

Net zo effectief als cetirizine

Deelnemers in een studie namen 4x per dag een tablet met butterbur, of cetirizine. In beide groepen ervaarde men dezelfde verbeteringen. 1 Hoewel je in principe niet slaperig wordt van cetirizine omdat het kalmerend middel is, ervaren mensen dit soms wel zo. Dus als een slaperig effect wilt vermijden, kun je beter overgaan op Groot Hoefblad.

Wat doet Groot Hoefblad?

Het extract behandelt bronchiale astma, spierkrampen en hoofdpijn. Dit gebeurt omdat de stoffen de samenstelling van leukotriënen behandelt. Dit zijn ontstekingsstoffen die de akelige hooikoortsklachten aan de luchtwegen geven. Je hebt dus antileukotriënen nodig. Die pakken de leukotriënen aan die vrijkomen uit bepaalde lichaamscellen die je afweer regelen. Omdat leukotriënen onder meer de luchtwegen vernauwen, is een tegenwerking erg welkom. Dit is de reden waarom Groot Hoefblad het zo goed doet als natuurlijk middel tegen hooikoorts.

Meestal wordt hooikoorts behandeld met antihistamine. Die verminderen neusklachten en niezen, maar zijn minder effectief bij een verstopte neus. Antihistamine kan ook slaperig maken. Dan zijn er nog neussprays met corticosteroïden die gebruikt worden. 

Hoeveel?

hooikoortsklachten
Het voorjaar is heerlijk, maar niet voor iedereen. Hooikoortsklachten kunnen de pret bederven, maar gelukkig zijn er remedies

Wat in de studie gebruikt werd waren 4x per dag een tablet met 8 mg extract van Groot Hoefblad, of 1x per dag 10 mg cetirizine.

Bij welke hooikoortsklachten was Groot Hoefblad net zo effectief als cetirizine?

 • Ogen/neus
 • Niezen
 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Jeukende ogen en neus
 • Pijn

Energie en vitaliteit

Ook niet onbelangrijk is de uitwerking die Butterbur als natuurlijke middel tegen hooikoorts heeft op je vitaliteit en gevoel van welzijn. Uit de studie bleek dat het middel ook net zo effectief als cetirizine bij de volgende hooikoortsklachten op het gebied van

 • Lichamelijke functies
 • Emotionele functies
 • Vitaliteit
 • Mentale gezondheid
 • Sociaal functioneren

Hoe zit het met hooikoortsklachten als benauwdheid?

De seizoensaandoening kan astmaklachten verergeren of doen ontstaan. Ook hier is Groot Hoefblad erg werkzaam als natuurlijk middel tegen hooikoorts. De duur en ernst van astma-aanvallen neemt dan namelijk af.

( 2 3 4 5)  Niet voor niets wordt de plant al eeuwen gebruikt tegen hoesten, benauwdheid en overmatige slijmvorming. Doordat Butterbur petasine bevat ontspannen de spieren van de luchtwegen en wordt ontsteking geremd. In de literatuur staat dat 1.8 gram extract in verdeelde doses al een grote verbetering brengt. 

Die verbetering is nog groter dan wanneer je corticosteroïden gebruikt! (6)

Neem daarbij het remmende effect op interleukinen en andere ontstekingsstoffen en je hebt een krachtig middel tegen hooikoortsklachten. 

Veiligheid

Omdat sommige Butterbur extracten pyrrolizidine alkaloïden bevatten kun je het alleen voor een korte termijn en in de juiste dosis gebruiken. Kijk of een product hier vrij van is. Is het product vrij van PA’s, dan moet je nog steeds de dosis en duur van gebruik in acht nemen. Gebruik het niet langer dan 4 maanden. Voor kinderen onder de 6 jaar is het niet geschikt. Groot Hoefblad kan in sommige gevallen ook een tegengestelde werking hebben bij hooikoortsklachten. Neem geen Groot Hoefblad als je zwanger bent, borstvoeding geeft of problemen met je lever hebt. 

Als je allergisch bent voor planten uit de Asteraceae/Compositae familie is de plant niet geschikt voor je. Tot deze familie horen onder andere margrieten, goudsbloemen en chrysanten.

6. . Zioło G, Samochowiec L.: Study on clinical properties and mechanism of action of Petasites in bronchial asthma and chronic obstructive bronchitis. Pharmaceut. Act. Helv., 72, 359, 1998.