Weerstand verhogen, niet zonder vitamine D!

weerstand verhogen

Je weerstand verhogen, meestal neem je daarvoor vitamine C. Maar de invloed van vitamine D op een sterker immuunsysteem reikt heel ver. Er is nu zelfs bewijs dat het beschermt tegen COVID-19.

Bron 1/ en 1 bron 2 bron3

Naar een sterker immuunsysteem

In deze virustijd is het lastig om aan vitamine C te komen. Vooral als het om de buisjes bruistabletten gaat. Vitamine C beschermt en geeft natuurlijk een sterker immuunsysteem. Maar zie vitamine D niet over het hoofd.

Want deze vitamine, of eigenlijk is het een hormoon, is heel belangrijk voor onze immuun cellen. Vitamine D receptors zijn aanwezig in vele cellen, en ook in de cellen van ons afweersysteem. Wat zijn receptors? De naam zegt het al een beetje: het zijn ontvangers. Deze aangrijppunten ontvangen de vitamine en gebruiken hem.

Studies op diermodellen én mensen tonen het gunstige effect op het immuunsysteem. Weerstand verhogen doe je mede door vitamine D.

Vitamine D beïnvloedt veel aspecten

Vitamine D is dus eigenlijk een hormoon. De functies betreffen de botten, maar gaan ook verder dan dat. Daarom gaat dit artikel ook niet om de rol van vitamine D bij de botgezondheid. Want die kennen we wel. Nu gaat het om vitamine D in verband met weerstand verhogen.

Een interessant rol is die bij de cardiovasculaire gezondheid. Als de spiegel onder de 20 nmmol/L is dan steken hart- en vaatziekten de kop op. En ook allerlei vormen van kanker, auto-immuunziektes en diabetes type 2. Als je in het zoekvak op deze website ‘vitamine D” typt, dan vind je veel informatie over de manieren waarom de vitamine tot een sterker immuunsysteem leidt.

Hoe krijg je meer vitamine D?

sterker immuunsysteem
Je weerstand verhogen, dan denk je meestal aan vitamine C. Maar vergeet ook vitamine D niet!

Hoe krijg je meer vitamine D? Wel, de eerste bron is het zonlicht. Dan zijn er de supplementen. Verder kun je vette vis en champignons nemen. Het interessante van champignons? Als je ze even in de zon legt, hebben ze vitamine D aangemaakt! Als je werkt aan weerstand verhogen, kun je hier ook gebruik van maken.

Vitamine D bij bacteriële infectieziektes

Dat vitamine D erg belangrijk is om je immuunsysteem te versterken, bleek als eerste uit een studie eind 19e eeuw. 1 2 Patiënten met de bacteriële infectieziekte tuberculose werden behandeld met levertraanolie. Levertraanolie is rijk aan vitamine D en vitamine A. Hierna kwamen andere studies die toonden dat vitamine D (calcitriol) versterking geeft aan onze macrofagen en monocytes (die pathogenen bestrijden).

Ontstekingsresponses verdwijnen sneller

In een recente klinische studie werden tuberculose-patiënten behandeld met een hoge dosis vitamine D. Dit resulteerde in een versnelde eliminatie van ontstekingsresponses. Weerstand verhogen: je begrijpt waarom de vitamine hier onmisbaar is. Het verbetert de responses tegen infecties, virussen, bacteriën en schimmels. 3 4

Er is bewijs dat vitamine D de kans op COVID-19 verkleint -Journal Nutrients 5

Infecties van de luchtwegen

Vandaar ook dat lage vitamine D spiegel een verband heeft met een verhoogde kans op overlijden door ernstige infecties. 6 7 Maar ook met infecties van de bovenste luchtwegen. Namelijk met

  • Griep
  • COPD
  • Allergisch astma
  • Hooikoorts
  • Acute respiratoire infecties (luchtweginfecties)

8 9 10 11

Je immuunsysteem versterken, gaat dus niet zonder vitamine D. In een Zweedse studie kregen patiënten met een vermindert immuunsysteem dagelijks 4000 IE vitamine D (cholecalciferol). Dit verminderde infectiesymptomen met betrekking tot de luchtwegen aanzienlijk. De hoeveelheid pathogenen in het neusslijm was enorm afgenomen, net als antibioticagebruik. 12

Van ontstekingsmodus naar sterk afweersysteem

Weerstand verhogen door de juiste vitamine D spiegel, betekent een verschuiving van een immuunsysteem in ontstekingsmodus naar een rustig, sterk afweersysteem dat niet overprikkeld is. Het is een veilige manier en eveneens nuttig bij auto-immuunziektes.

Preventief of symptoom vermindering

Er is veel bewijs dat de huidige vitamine D richtlijnen te laag zijn. Een vitamine D tekort is een wereldwijd probleem. Toch is het een veelbelovende vitamine om het immuunsysteem te versterken en ziektes te voorkomen. Als er al ziekte is, dan verbetert en vermindert de vitamine de symptomen. Weerstand verhogen was nog nooit zo belangrijk als in deze tijd.