14 Effectieve middeltjes tegen kalknagels

Nu onze voeten weer zichtbaar voor de buitenwereld worden, komen we er graag goed mee voor de dag.  Helaas werpen kalknagels een smet op mooie zomervoeten.  Gelukkig zijn er effectieve middeltjes tegen schimmelnagels! Een aantal heb je waarschijnlijk al in je keukenkast staan.

Schimmelnagels, wat doe je eraan?

De kalknagel heet ook wel schimmelnagel. Logisch, want de nagel is aangetast door schimmel. Antibiotica, een slechte vertering, teveel suikers of een gebrekkige hygiëne: het zijn allemaal oorzaken van ontsierende nagels. Andere oorzaken zijn

 • een abnormale pH waarde van de huid
 • het dragen van synthetische sokken
 • een verslechterd immuunsysteem (zo versterk je je afweer)
 • of een slechte bloedsomloop

We kunnen er synthetische anti schimmelcrèmes voor gebruiken, of antibiotica. Alleen doen die weinig om de oorzaak van de conditie aan te pakken. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke effectieve manieren om een kalknagel te behandelen.

Wat is succesvol?

schimmelnagels
Kalknagels horen niet bij mooie zomervoeten. Als je eucalyptus olie gebruikt, kan je met je blote voeten weer goed voor de dag komen

Eucalyptus olie

Als je iets hebt met eucalyptus, dan heb je echt iets werkzaams tegen ontsierende nagels. En heb je onverdunde eucalyptus olie, dan is dat nog beter. Hoewel je de behandeling zeker 4 maanden moet uitvoeren, is het nooit te laat om te beginnen. 

Resultaat?

Kalknagels van deelnemers aan een studie ondervonden werden maar liefst voor 86% infectievrij, na 4 maanden deppen met eucalyptus olie. 1


Tip: dit is ook de reden waarom Vicks Vaporub bleek te werken tegen schimmelnagels.


Top voeding bij kalknagels

 • Kleurrijke groenten: ze voorzien in de essentiële vitamine en mineralen om die helpen bij het herstel.
 • Zuivel met probiotica en gefermenteerde voeding: een gezonde darmflora houdt schimmel onder controle. Voeg voeding toe die rijk is aan probiotica, zoals (biogarde) yoghurt, kefir en zuurkool.
 • Groene groenten, dit kan ook in poedervorm (superfood poeder): groene groenten verbeteren je immuunrespons.
 • Gebruik gebroken lijnzaad en chiazaad: ze hebben beide anti schimmeleigenschappen.
 •  Vergeet de kruiden niet: de meeste hebben een anti-schimmel en anti-bacteriële werking. Zoals tijm en basilicum.

Voeding die schimmel bevordert

 • Suiker:  voedt schimmel
 • Fruit en fruitsap: hoewel deze natuurlijk gezond zijn, kunnen ze schimmel verergeren
 • Alcohol: verergert schimmel
 • Voeding met schimmel: vermijdt blauwe kaas, oude kaas, noten of notenpasta (zoals pindakaas). Ze maken de infectie erger.
 • Geraffineerde granen: deze worden snel omgezet in suiker en voeden schimmel en gist.

Top natuurlijke middelen tegen kalknagels

Welke je uit onderstaande remedies ook kiest, hou er rekening mee dat sporen van schimmel mogelijk nog steeds aanwezig zijn, wanneer de nagel er weer normaal uitziet. Ga dus vooral een flinke poos door met de behandeling(en). Onderstaande is ideaal als “onderhoud” nadat je je schimmelnagels behandeld hebt met eucalyptus olie.

Oregano olie

Van nature is oregano olie antibacterieel en werkt het tegen schimmel. Doe 3x per dag 3 druppels op de nagel.

Lavendel olie

De anti-schimmeleigenschappen van lavendelolie maken de olie een effectieve remedie voor milde kalknagels. Doe elke avond voor het slapen gaan een paar druppels olie op de schimmelnagel en laat het intrekken terwijl je slaapt. Dek je voeten eventueel af met een paar katoenen sokken. Gebruik geen synthetische sokken, omdat deze juist vaak de oorzaak zijn. Deze behandeling moet je echt minstens een paar weken doen.

Kokosolie

Er zijn een aantal oliën, kruiden en planten die elke weer opduiken in gezondheidsartikelen, en dit is dankzij hun veelzijdige karakter. Zo is het ook met kokosolie. In het geval van kalknagels is de werkzame stof tegen schimmel caprylzuur. Kalknagels houden niet van caprylzuur. Caprylzuur dringt door tot in de celwand van elke schimmel (ook Candida). En zonder de beschermend laagje verdwijnen de schimmelcellen en wordt de infectie effectief vernietigd. Breng een dun laagje kokosolie aan op de kalknagel en laat dit minstens 15 minuten weken. Kokosolie is geweldig voor een gezonde huid, dus je kunt het zonder limiet gebruiken. Mits je niet allergische bent voor kokos.  Met de olie werk je ook nog eens aan je buikomvang!

Baking soda en boorzuur

De schimmel heeft een zure omgeving nodig om te floreren, en hier komt het alkalische baking soda van pas. Boorzuur is een mineraal dat eveneens krachtig tegen schimmels werkt. Het wordt wel gebruikt bij zweetvoeten en voetschimmel, door boorzuurvlokken in de sokken en schoenen te strooien. Maar het werkt ook goed tegen kalknagels. De combinatie van de twee kan een kalknagel snel genezen. Meng twee gelijke delen boorzuur en bakingsoda, en doe er net genoeg water in om het tot een pasta te maken. Maak de voeten nat en wrijf het mengsel op de nagels. Doe dit twee keer per dag, minstens twee weken achter elkaar en je ziet de schimmel niet meer terug. En heb je ontsteking in je lijf? Dan moet je weten dat baking soda ontsteking “uit” zet.

Maïsmeel

Biologisch maïsmeel is een interessante remedie bij kalknagels. Maïs bevat van zichzelf een bepaalde schimmel die onschuldig voor het menselijk lichaam is. Maar hij is dodelijk voor de schimmel (en ook voor de candida schimmel, de meest voorkomende) die een rol spelen bij kalknagels. Neem een teiltje, en gooi hier een kop maïsmeel in. Doe hier 2 liter water bij. Laat het meel ongeveer een uur weken, en zet dan je voeten in het mengel (een half uur). Succes kan al behaald worden, wanneer je dit een keer per week doet. Sommigen doen het dagelijks. Maïsmeel is onschuldig voor je huid en nagels, dus je kunt het zo vaak doen als je wilt.

Sinaasappel olie

Deze schimmelwerende olie kan dagelijks op je kalknagels worden aangebracht. Gebruik een pipet om de olie op de nagel(s) en tussen de tenen aan te brengen, en laat dit minimaal een uur weken. De olie kan te sterk zijn als je een gevoelige huid hebt. Mocht dit voor jou zo zijn, gebruik dan een 1:1 ratio olijfolie en sinaasappel olie. Test de sinaasappel olie eerst even op een stukje huid.

Probiotica

Verander de samenstelling van de darmen, zodat er een gezonde darmflora ontstaat. Dit vermindert de aanwezigheid van schimmelnagels. Dit is belangrijk, omdat de disbalans in de darmflora vaak een grote oorzaak is van schimmelovergroei. Gezonde darmbacteriën verhinderen de groei en verspreiding van schimmel en beperken hun leefruimte behoorlijk. Lactobaccilus bacteriën scheiden een bijproduct uit die giftig voor schimmel (en candida) is. Let erop of je supplement geen suiker of kunstmatige stoffen bevat.

Knoflook

Bestrijdt schimmelinfecties en verbetert het immuunsysteem. Gebruik 2 capsules of teentjes per dag. Smeer dit op je kalknagels. Je hebt met knoflook zelfs een natuurlijk antibioticum in huis.

Vitamine C

Versterkt het immuunsysteem en houdt infecties buiten de deur. Neem minimaal 1000 mg per dag. Dit komt je hele systeem ten goede, en ook de schimmelnagels.

Grapefruit zaad extract

Dit heeft ook eigenschappen die kalknagels bestrijden. Neem 2 tot 3x per dag 200 mg.

Tea tree oil

Een effectieve olie tegen schimmel, breng deze een paar keer per dag op je schimmelnagels aan. Behalve dat de olie schimmel bestrijdt, is hij ook antiseptisch. Maak voor het aanbrengen eerst de tenen en nagels schoon. De olie hoeft maar 10 minuten in te trekken. Blijf dit consequent herhalen, ook wanneer er een gezonde nagel gegroeid is. Ga dan nog twee tot drie weken door.

Olijfolie extract

Olijfolie extract is ook een zeer goede keuze om schimmelnagels aan te pakken. Als je dit dagelijks via suppletie inneemt, is dat een krachtig remedie en niet alleen tegen de schimmel. Het extract is ook antiviraal en antibacterieel. Bovendien is het een krachtige ontgifter, dus kunt je wat discomfort voelen wanneer je ermee begint. Wanneer je meer vitaliteit voelt, kun je de inname verhogen.

Appelazijn

appelazijn

Dit is ook een van de beste remedies tegen een kalknagels. Je kunt het intern of extern gebruiken. Beide kan ook. Meng een deel appelazijn met een deel Epsom zout en 6 delen heet water. Laat het water afkoelen en week je voeten erin. Doe dit 2x per dag voor minimaal een half uur.

Je ziet het, middeltjes tegen kalknagels zijn er genoeg. Maar de effectiefste is waaschijnlijk eucalyptus olie!

Ook interessant: Werkt propolis tegen kalknagels?