Maak zelf natuurlijke anti-muggenspray!

anti-muggenspray

In ‘Top 8 kruiden/planten tegen muggen’ staat een opsomming van natuurlijke middelen die effectief tegen muggen zijn. Maar er staat niet in hoe je zelf een natuurlijke anti-muggenspray maakt. Met natuurlijke ingrediënten om die akelige beestjes te verdrijven. In dit artikel: 3 simpele recepten voor een natuurlijk anti-muggenspray.

Reguliere anti-muggensprays

Nadelen

Een anti-muggenspray voorkomt het neerdalen van de beestjes op je huid. Zo blijf je prikvrij.  De meest voorkomende ingrediënten in de commerciële muggensprays zijn: diethyl ftalaat, diethyl carbonaat, picaridine, ethyl hexanediol, N-diethyl-3-methylbenzamide (DEET). DEET is effectief tegen muggen, bijtende vliegjes en teken. De beschermingstijd varieert van 90 minuten tot enkele uren. Er zit een nadeel aan: het wordt niet altijd veilig geacht, bij sommigen zorgt het voor huidirritaties, of men vindt de geur onaangenaam. Dus waarom geen natuurlijke anti-muggenspray?

DEET: veilig?

Hier is nog een goede reden. Hoewel sommige experts beweren dat DEET veilig is (1, 2), zijn de er ook berichten die het tegenovergestelde beweren. Zo publiceerde Human & Experimental Toxicology in 2001 een studie (3) waarin gemeld werd dat DEET encefalopathie (ziekte, schade, of storing van de hersenen) en epilepsie kan veroorzaken bij kinderen. De studieauteurs meldden wel dat de rol van DEET bij deze –zeldzame- gevallen speculatief was. Dit kun je voorkomen met een natuurlijke anti-muggenspray.

DEET penetreert in de huid

En gaat direct de bloedbaan in

Een percentage DEET wordt binnen twee uur na aanbrengen via de huid opgenomen, en een veel voorkomende bijwerking is huidirritatie. (4) Huidirritatie is niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat veel DEET producten ook ethanol bevatten. Ethanol is bevordert de doordringbaarheid van andere stoffen. (5) Bij een natuurlijke anti-muggenspray is dit helemaal niet nodig. OCA (Organics Consumer Association) waarschuwde in 2003 voor het gebruik van DEET, vanwege het feit dat DEET deels in de huid wordt opgenomen. Ook National Pesticide Information Center waarschuwt. Een kortstondige blootstelling aan DEET is het beste. Omdat hetgeen in de huid doordringt vergelijkbaar is met het eten ervan; ‘het gaat direct de bloedbaan in’. (6, 7)

Een studie van de Duke University liet weten: “Zware blootstelling aan DEET kan geheugenproblemen, hoofdpijn, zwakte, spier- en gewrichtspijnen, trillingen en kortademigheid veroorzaken.” (8)

Advies

De CDC (Centers for Disease Control and Prevention) adviseert in ieder geval om (9):

 • Geen producten met 40% DEET te gebruiken bij kinderen onder de 12 jaar
 • Geen producten met meer dan 15% picaridine te gebruiken bij kinderen onder de 17 jaar
 • Geen producten te gebruiken die zowel een beschermingsfactor als DEET bevatten.
 • Deet niet weken achter elkaar, meerdere malen per dag te gebruiken

Net als in een natuurlijke anti-muggenspray, zitten in veel anti-muggenmiddelen citroen- en eucalyptusolie. En hoewel natuurlijk, bevatten ze P-menthaan diol (PMD). PMD geeft ongeveer dezelfde bescherming als DEET, maar wordt niet aanbevolen bij kinderen onder de 3 jaar.

Muggen natuurlijk bestrijden

Het is de dosis die iets giftig maakt. Dus je kan zeggen: niet te veel sprayen. Maar wat als je lekgeprikt wordt? Dan is het toch fijn dat je zorgeloos en naar hartelust kunt sprayen. Met je natuurlijke anti-muggenspray!

De natuur biedt veel om muggen –en ook andere insecten- succesvol te verjagen, zoals je in ‘Top 8 planten/kruiden tegen muggen’ al kon lezen. Aan de genoemde planten/kruiden in dat artikel zijn nog toe te voegen:

 • Etherische olie kattenkruid (10x effectiever dan DEET)
 • Neem olie (afkomstig van de azadiracta indica): 1 tot 2% gemend met kokosolie. Bleek effectief tegen de malariamug
 • Etherische olie van eucalyptus (niet bij kinderen onder de 3 jaar), rozemarijn, lavendel, cederhout en pepermunt. Deze kun je direct op de huid aanbrengen (eerst even de irritatiefactor bepalen door een kleine hoeveelheid op de pols uit te proberen) of mengen met een neutrale bodylotion of olie. Olie van kaneel en eucalyptus verdrijven muggen ook. Eucalyptus is niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar, en essentiële olie van kaneel kan de huid ernstig irriteren en is niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar. Bovendien zijn er ook weinig volwassenen die dit verdragen.
 • Thiamine (vitamine B1) is het meest effectief via een patch.

Zelf maken in een handomdraai

Deze recepten zijn afkomstig van Annie B. Bond, ‘groene’ auteur (van o.a. The Complete Guide to Non-Toxic and Environmentally Safe Housekeeping), ondernemer en consultant. Ze ruiken lekker en verzorgen ook nog eens je huid.

Recept 1

10-25 druppels essentiële olie (lavendel, koriander, pepermunt, cajeput, geranium, citronella of lemongrass)

 • 2 eetlepels plantaardige olie (tarwekiemolie is een lichtere olie voor op de huid dan bijvoorbeeld olijfolie)
 • 1 eetlepel aloe vera gel (optioneel)

Recept 2

 • 25 druppels essentiële olie (zie boven)
 • Kwart kop appelazijn of gedestilleerd water

Recept 3

 • 6 druppels essentiële oliën van kattenkruid, citronella, lavendel, neem en zwarte peper
 • 30 ml basisolie of moisturizer

Voor alle recepten geldt: meng het en maak het tot een glad geheel. Doe dit in een sprayflacon, (of smeer het gewoon uit een potje).

 • de oliën van citronella en lemongrass hebben een fototoxisch effect: hierdoor kan (zon)licht een reactie veroorzaken van de huid. Verder: pas op voor de ogen.

Muggen, here WE come….!