Hoe halve eetlepel olijfolie je een gezond hart geeft

gezond hart

Een gezond hart, hoe hou je dit zo lang mogelijk? Met olijfolie! En dat je daar niet veel voor nodig hebt, laat nieuw onderzoek zien. Hartziekte voorkomen doe je met slechts een halve eetlepel per dag.

Al neem je maar een halve eetlepel per dag, dan werk je al aan een gezond hart. Dit blijkt uit de bevindingen van het onderzoek.

Hartziekte voorkomen met een halve eetlepel olijfolie

Hartziekte voorkomen, hoe helpt olijfolie daarbij? Daar geeft de analyse inzicht in. Het was een lange termijn analyse die terugging tot 1990. Neem je een halve eetlepel per dag, dan verminder je de kans op een hartziekte met 15%. Voor een coronaire hartziekte is dit 21%.


Eerder onderzoek: één eetlepel olijfolie per dag voegt jaren aan je leven toe


Dit werd eerder vooral aangetoond bij de Europeanen en de bevolking rond de Middellandse zee. Deze studie is de eerste die dit ook laat zien bij de Amerikaanse bevolking.

Langer leven

Hartziekte voorkomen
Voor een gezond(er) hart hoef je alleen maar een halve eetlepel olijfolie per dag te nemen

Olijfolie is een eenvoudige manier om transvetten te vervangen. Het is een bron van gezonde vetzuren en het verbetert het cholesterol. Je kunt een hartziekte voorkomen met de olie omdat het de hartfunctie verbetert. En hiermee ook je levensduur. Hét grote voordeel van een gezond hart.

Extra virgin olijfolie

Wat jammer van de studie is, is dat niet het verschil geanalyseerd is tussen gewone olijfolie en extra virgin olijfolie. Maar die laatste is wel de betere optie. Extra virgin olijfolie heeft grotere concentraties polyfenolen. Die in verband staan met een beter vetprofiel en minder ontsteking. Wil je hartziekte voorkomen, dan heeft de extra virgin versie de voorkeur.

Want studies melden dat extra virgin olijfolie

  • Ontsteking verlaagt
  • Oxidatieve stress vermindert
  • Het ontstaan van bloedpropjes voorkomt
  • De lipiden waarden verbetert ook bij obesitas, diabetes type 2

Door de fenolen, vetzuren en andere antioxidanten is olijfolie zelfs een uitstekende pijnstiller. Het was in één studie zelfs beter dan dexamethason.

Niet dé wonderkuur

Natuurlijk is olijfolie alleen niet dé wonderkuur voor een gezond hart. Je combineert het met een andere leefstijl en gebalanceerde voeding. Adopteer gewoon de mediterrane manier van eten en je zit wel goed. Wat wel grappig is uit de studie, is dat de mensen die meer olijfolie als vervanger voor ongezonde vetten ook vaker andere gezonde keuzes maken. Hierbij zijn ze ook veel meer actief. Hartziekte voorkomen, neem dan alle aspecten mee.

Waarom olijfolie de beste olie om te bakken is

Er zijn geluiden dat olijfolie niet geschikt is om mee te bakken. Maar niets is minder waar. Bakken met de olie helpt je juiste nog beter naar een gezond hart. In “waarom olijfolie de beste olie is om mee te bakken” lees je een aantal wetenschappelijke feiten. Eén ervan is dat wanneer je je groenten in olijfolie bakt, je de hoeveelheid fenolen en andere anti-oxidanten uit de groenten verhoogt!