Verhoog je dopamine niveau met oregano

hoger dopamine niveau

Meer dopamine en serotonine door etherische olie? Ja, dat is een mogelijkheid en wetenschappelijk bewezen. Zowel oregano als tijm zijn hierin interessant en verhogen daadwerkelijk de aanwezigheid van de geluksstof dopamine.


Twee andere kruiden die neurotransmitters als serotonine en dopamine verhogen zijn kamille en kurkuma.


Dopamine niveau verhogen: denk aan oregano en tijm

Etherische oliën zijn interessant, omdat de actieve bestanddelen van de plant zeer geconcentreerd aanwezig zijn. Wil je je dopamine niveau verhogen, dan bereikt je met volgens wetenschappelijke publicaties veel met de oliën.

Ook meer serotonine

Want wat vind je hierin in zeer geconcentreerde vorm waardoor je meer dopamine krijgt? Dat is carvacrol. En dit bestanddeel heeft duidelijke effecten op de neurochemie in de hersenen. Bij ratten veranderde dit zelfs het gedrag. Na inname namen de biogene aminen toe in de prefrontale cortex en hippocampus. Dopamine en serotonine zijn biogene aminen. (Journal Molecules)

Hoeveel?

dopamine niveau
Zowel oregano als tijm verhogen je serotonine en dopamine niveau

De diertjes kregen 7 achtereenvolgende dagen carvacrol uit de olie (12.5 mg/kg). Dit zorgde voor een toename van dopamine en serotonine in de twee hersengedeeltes. Ook een enkele dosis had een impact. Want bij enkele doses (150 en 450 mg/kg) nam het dopamine niveau toe in de prefrontale cortex bij beide doses. Maar! Die enkele dosis van 450 mg/kg leidde wel tot een aanzienlijke afname van dopamine in de hippocampus. Dit gold ook voor de concentratie serotonine, zowel in de hippocampus als in de prefrontale cortex. Die nam ook af door de hogere dosis. Kortom, je serotonine en dopamine niveau verhogen doe je dus beter met een lage dosis verdeeld over in ieder geval een week.

Balanceer je neurotranmitters

Carvacrol is dus een molecuul die actief is in de hersenen. Eén die duidelijk de neuronale activiteit beïnvloedt via modulatie van de neurotransmitters. Als je dit regelmatig in kleine hoeveelheden inneemt, verhoogt dit je serotonine en dopamine niveau. Dit leidt natuurlijk tot een beter gevoel van welzijn.


Wat doet serotonine?


Anti-depressieve werking

Mede door een hoger serotonine en dopamine niveau heeft carvacrol anti-depressieve effecten. Die gaan via het dopaminerge systeem. 1 Inname (12.5 mg/kg) verhoogt na 7 dagen 5_HT en he dopamineniveau in de hippocampus en prefrontale cortex. 2 Wat ook nog handig is om te weten, is dat carvacrol ontsteking onderdrukt. 3

Ook interessant voor een hoger dopamine niveau

Kurkumine: meer dopamine en serotonine

Natuurlijk kennen we kurkumine.Voor een goede opname bevat je supplement dan ook piperine. Wil je je dopamine niveau verhogen, dan heeft kurkumine veel waarde. En voor meer serotonine eveneens. Een dosis van 10-80 mg/kg lichaamsgewicht kan al voor een verhoging van beide neurotransmitters zorgen. Hiernaast remt het de monoamine oxidase enzymen (MAO- A en MAO-B). 4 5

Wist je trouwens dat vitamine D de aanmaak van serotonine stimuleert?