11 Gezonde oliën en hun specifieke uitwerking

gezonde oliën

In deze blog: 8 gezonde oliën en hun specifieke uitwerking! Elke gezonde olie heeft weer zijn eigen voordelen. Je kunt stellen dat er voor elke kwaal een olie is. Lees bijvoorbeeld waarom je bij artritis en hooikoorts baat hebt met zwarte komijn olie, en waarom lijnzaadolie je een beter humeur geeft. Lees het overzicht van alle wetenschappelijke weetjes per gezonde olie.

Zwarte komijnolie

Gezonde olie
Er zijn veel gezonde oliën, en elke olie heeft weer een eigen specifieke werking.

Bij hooikoorts en artritis


Deze gezonde olie het ook wel black cumin oil wordt geprezen om zijn medicinale kwaliteiten. Een uitspraak is: het geneest alles behalve de dood. Er is veel recent onderzoek dat de gezondheidsvoordelen aantoont. Zo vermindert het onder andere de symptomen van hooikoorts en pijn door artritis. Olie van zwarte komijn kan neem je het beste meteen van de lepel in. Maar je kan ook zwarte komijnzaadjes pletten en in een capsule doen.

Het is logisch dat dit product bij het lijstje van de gezonde oliën hoort. Bij hooikoorts of andere allergieën die vooral de ademhaling treffen, kun je twee maanden lang elke dag een theelepel nemen en kijken wat er gebeurt. Black seed oil bevat actieve ingrediënten die behalve veel aandoeningen, ook kanker bestrijdt. 1 Als je deze gezonde olie voor artritis gebruikt, breng je het lokaal aan.

Visolie

Bij depressie en artritis

gezonde oliën
Visolie is natuurlijk een hele bekende gezonde olie. Zorg dat je een zuivere hebt!


Een van de bekendste gezonde oliën. Naast de baat die je hebt bij artritis en depressie, doet deze gezonde olie nog meer. Het is bewezen: je hart, bloeddruk, cognitie en huid gaan er op vooruit. 1 Volgens onderzoeken heeft visolie een duidelijke impact op depressie, de bipolaire stoornis en zwangerschapsdepressie. 1 2 Neem een visolie die zuiver is. In de visolie-industrie gaan miljoenen om wat het lastig maakt een goede te vinden. Deze olie was de eerste die 100% zuiver is. Hij is vloeibaar, licht en schoon en heeft een milde citrussmaak. Neem dagelijks een theelepel. 3

Lijnzaadolie

Voor je huid en hormonen


Ook een van de gezonde oliën. En een mooie culinaire toevoeging. Doe de zaadjes of olie door de yoghurt of salade. De olie, koudgeperst, heeft een subtiele en licht nootachtige smaak. Lijnzaadolie is erg goed voor de huid! Bij een onderzoek namen vrouwen 12 weken lang dagelijks lijnzaadolie, en was er een duidelijke afname van huidirritatie, overgevoeligheid van de huid, schrale huid. Zachtheid en hydratatie waren aanzienlijk toegenomen. Ze namen een theelepel per dag. Het maakt droge en ruwe huid zachter van binnenuit. Ook erg goed voor het hart en de vaten. 4

Voor een beter humeur

Lijnzaadolie voorziet ook in fyto-oestrogen tijdens de overgang. 5
En hét voordeel der voordelen van deze gezonde olie volgens nieuw onderzoek? Hij beschermt je vaten, en je hersenen tegen gifstoffen en verbetert de hersenfuncties. Voor het verminderen van angststoornissen en depressie heb je met deze olie een hele goede olie in handen. 6 Dit is met alle omega-3 vetzuren zo, en de ALA’s (alfalinolzuren) uit lijnzaadolie vallen hieronder.

Pompoenzaad olie

Voor een gezonde prostaat, een mooie huid en meer zink

Pompoenzaad verdwijnt vaak in de prullenbak. Jammer, want je kan ze roosteren. Gelukkig verdwijnen ze niet altijd in het afval en worden er smakelijke en gezonde oliën van gemaakt. Met verrassende eigenschappen. Pompoenzaad olie heeft een diepgroene kleur. Deze kleur komt door de nutriënten: luteïne (een carotenoïde) en zeaxanthine (remmen DNA schade en celmutatie. Het is ook nog een goede bron van vitamine E.

Veel vitamine E

De olie is overladen met fytonutriënten en gezonde vetten en het is dan ook niet verrassend dat het de cardiovasculaire gezondheid verbetert. Je kunt de olie over salades gebruiken en je hoeft het niet elke dag te gebruiken om de voordelen ervan te ervaren. Het is ook heerlijk om als dip te gebruiken voor vers zuurdeeg brood. Het vermindert symptomen van diabetes en ook prostaatklachten. Daarnaast is het niet alleen rijk aan vitamine E, maar ook aan omega3-vetzuren en zink. (7)

Hoe te gebruiken voor je huid

Wanneer je een olie ook voor de huid wilt gebruiken, kun je het beste een kleine hoeveelheid in een donkergekleurd potje gieten en op een koele plek bewaren. Het goede aan oliën in de keuken is dat je ze ook vaak op de huid kunt gebruiken. Pompoenzaad olie verdient echt waardering voor zijn werking op de (ouder wordende) huid, vanwege het feit dat 43-53% linolzuur bevat, alsmede de reeds genoemde natuurlijke vorm van vitamine E (tocoferol) en fenol. De vitamine E en fenol bepalen 59% het antioxidant effect van deze olie. Dit alles maakt dat het een zeer geschikte olie is om de huid te beschermen voor UV straling. (8) De olie kan plaatselijk aangebracht worden, samen met een beetje (pure) aloë vera (gel), zodat het goed in de huid trekt.

Pepermunt olie

Voor je spijsvertering

De frisse geur die je ruikt van een vers kopje pepermunt thee is afkomstig van de oliën die verdampen. Deze oliën kunnen uit vers pepermuntblad gedestilleerd worden, zodat er essentiële olie van pepermunt ontstaat. Dit is een van de belangrijkste natuurlijke producten voor een goede spijsvertering en ook de best bestudeerde remedie hieromtrent. Pepermunt olie is een natuurlijk middel tegen krampen, verbetert de spijsvertering en vermindert symptomen als gasvorming, opgeblazen gevoel, pijn en zwelling. Het is erg heilzaam bij het prikkelbare darm syndroom. Als je het wilt proberen, kun je een time released capsule nemen, dit is beter voor de maag. (9)

De meest bijzondere voordelen van pepermuntolie? Deze gezonde olie doet haren hergroeien, en verbetert cognitieve en lichamelijke prestaties.

Kokosolie

De gezónde verzadigde vetten

kokosolie
Kokosolie bevat verzadigde vetzuren die wél gezond zijn

Kokosolie is bijna niet meer weg te denken uit de keuken. Het bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten, maar wel gezonde. Het is ook goed voor de haren en huid, vanwege de hydraterende eigenschappen. Wordt al eeuwen in de Aziatische keuken gebruikt en heeft belangrijke nutritionele eigenschappen en gezondheidseffecten. Kokosolie is antibacterieel, ontsteking werend en heeft antioxidant eigenschappen. Het is een ideale vervanger van oliën die rijk aan de ontstekingsbevorderende omega6-vetzuren zijn, zoals raapzaadolie, koolzaadolie, maïsolie en zonnebloemolie. Hoewel deze vooral uit verzadigde vetten bestaat, blijft kokosolie veel beter stabiel dan andere oliën. Dus er komen geen giffen vrij tijdens koken en het beïnvloedt de cholesterolspiegel niet negatief. Wanneer je het wilt gebruiken om huidcondities te herstellen, breng je het bij voorkeur twee keer per dag aan. Handig om een potje kokosolie in de bad- of slaapkamer te houden. 

Twee andere voordelen van kokosolie?

Kokosolie is de enige olie die écht tot diep in je haarschacht doordringt.

De olie verbetert de vette lever en het algehele vetprofiel.

Sesamolie

Verlaagt de bloeddruk

Sesamolie wordt wel gebruikt als natuurlijke tandenreiniger. De olie is amberkleurig en ruikt zoet. Het is een goede olie om te roerbakken, maar wist je ook dat het je mondwater kan vervangen? Je kunt het ook gebruiken voor oil pulling, Oilpulling is de tactiek waarbij je olie door je mond ‘kauwt’, tussen je tanden doortrekt, zonder de olie uit te spugen en door te slikken. Oefening baart kunst: je begint met een paar minuten en voordat je het weet kun je dit elke ochtend minimaal 10 minuten doen op de nuchtere maag. Het werkt: oilpulling met sesamolie bestrijdt bacteriën, vermindert plak (logisch: plak ontstaat door bacteriën), reduceert een slechte adem en verbetert de algehele mondgezondheid. Wanneer de olie dik aanvoelt, spuug je het uit en spoel je de mond met warm water. Sesamolie bevat veel vitamine E, verbetert symptomen van diabetes en verlaagt de bloeddruk. (10) (11)

Lees ook eens waarom

avocado olie zo’n gezonde olie is

olijfolie daadwerkelijk pijn stilt

waarom tijmolie echt in je medicijnkastje hoort

Wat een halve eetlepel olijfolie voor de je doet


  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252704/
  2. www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids
  3. www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/flaxseed-oil
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/#ref29
  5. www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82
  6. www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/peppermint
  7. www.webmd.com/oral-health/features/oil-pulling
  8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1942178/