Dit doet 7 dagen spinazie voor je bloeddruk

spinazie

Spinazie is nog altijd populair, en heerlijk met een eitje erbij. Heb je een te hoge bloeddruk en maak je je zorgen over aderverkalking? Eet vooral deze groente!

Naast een lagere bloeddruk zijn er nog veel meer redenen om spinazie te eten. Het is geweldig gezond. De groente verlaagt de lipidenwaarden, ook in je lever. Spinazie voorkomt ook (chronische) ziektes met een (neuro) degeneratief karakter.

Waarom spinazie

Sowieso verlagen groenten met veel polyfenolen de kans op ziektes die door oxidatieve stress ontstaan. Wil je aan je gezondheid werken, voeg dan ook spinazie toe. Dat het gezond is, zelfs wanneer je vetrijke en fructoserijke voeding hebt gegeten, laten onderzoeken duidelijk zien. De verhoogde lipiden waarden door een verkeerd dieet nemen aanzienlijk af als je deze groente eet.  Dit is natuurlijk bevorderlijk voor je lever. 

Op naar een gezonde vetspiegel

Bij een hoge vetspiegel circuleren vetten in je lichaam. Het is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, en een hartaanval en/of beroerte. De westerse eetstijl bevordert dit . Maar niet alleen dat. Door verkeerde voeding neemt oxidatieve stress toe in lichaamweefsels. En dat is een bijwerking die bijdraagt aan de ontwikkeling van meerdere neurodegeneratieve ziektes. 14

Ken je ook de ontgiftende werking van basilicum?

Wist je dat tomatensap ook super is om je bloeddruk te verlagen?

Verhoog je antioxidant status

spinazie gezond

Om dit te voorkomen eet je bij voorkeur voeding die de vrije radicalen uit je lichaam elimineren. 5  Voedsel met antioxidanten dus. Want die remt schade aan je cellen en onderdrukt lipide peroxidatie en verkleint vervolgens de start van chronische ziektes. 6 Veel voeding en kruiden doen dit, en spinazie is er een van. Antioxidanten vertragen of voorkomen ook ziektes die door een te hoge vetspiegel ontstaan.   7,8

Boost je carotenoïden

Eet je deze groente, dan heb je een bewezen bron van onmisbare nutriënten zoals caroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. Dan zit er nog ascorbinezuur (vitamine C) in en een aantal mineralen. Kortom: met spinazie heb je dus goede antioxidantrijke voeding in huis. 911 Want dat alles maakt spinazie gezond.

Spinazie

  • Voorkomt DNA-schade
  • Verlaagt de lipiden waarden (dus ook het cholesterol)
  • Vermindert vetopslag in de lever
  • Verhoogt de antioxidant status en activiteit
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Maakt aderen weer gezond

Beschermt je DNA

Wat spinazie gezond maakt is de hoge nutritionele waarde, Alleen al omdat het een rijke bron van carotenoïden is. (12 Meerdere studies tonen dat het blad krachtige en wateroplosbare natuurlijke antioxidanten bevat met zeer werkzame biologische activiteiten. 13,1415).  Polyfenolen zijn nu breed geaccepteerd als antioxidanten met een sterk beschermende werking tegen degeneratieve ziektes die ontstaan door weefselschade door vrije radicalen. 16  

Hyperlipidemie, een hoge vetspiegel, resulteert in te hoge concentraties van vetten in het bloed en de lever. wat bijvoorbeeld ginseng extract niet voor elkaar krijgt, lukt met spinazie wel. 17 Het is een stuk goedkoper!

Spinazie voor je bloeddruk

7 Dagen spinazie

Wat doet de 7-daagse consumptie van spinazie voor je bloeddruk en aderen? Journal of Clinical Nutrition Research heeft hier interessante gegevens over. Deelnemers aten 7 dagen lang een spinaziesoep. Dit verminderde aderverkalking en verlaagde de systolische bloeddruk. Dit was te danken aan de anorganische nitraten in de groente. 

Goedkope strategie

Spinazie is dus echt een effectieve groente om je lipiden waarden en bloeddruk te verlagen. Daarbij is de groente een stuk goedkoper dan menig supplement die bedoeld is om deze klusjes te klaren. Gebruik de groente als strategie voor je gezondheid! Vooral als je teveel “verkeerde voeding” hebt gegeten waardoor je bepaalde tekorten hebt, is spinazie een goede methode om je antioxidant status weer op te krikken.

De populaire groente heeft nog een aantal aangename bijwerkingen. 

  • Het verbetert je geheugen: want spinazie is rijk aan foliumzuur
  • Je kunt je beter focussen, omdat spinazie L-tyrosine bevat, een aminozuur dat onmisbaar is voor de samenstelling van dopamine en norepinefrine. Dopamine is nodig voor motivatie en focus.
  • Spinazie verlaagt ontsteking, natuurlijk door de antioxidanten. Maar ook omdat het homocysteïne bevat die eveneens de activiteit van neurotransmitters verbetert.