Hoe infecties kans op kanker drastisch verhogen

infecties

Het aantal keren dat je infecties of ontsteking hebt gehad, verhoogt de kans op kanker. En chronische ontsteking verhoogt de kans op kanker met maar liefst 500%.

Ook het aantal keren dat je infecties hebt gehad zoals griep of longontsteking, verhoogt de kans op kanker. Dit is nu gepubliceerd in Cancer Immunology Research.

Link tussen infectie, ontsteking en kanker

Eerder onderzoek (2016) in Journal Cell legde al de link tussen immuniteit, ontsteking en kanker. Hieruit bleek dus dat door chronische ontsteking de kans op kanker met maar liefst 500% toeneemt. Ontsteking kan de ontwikkeling van kanker verhogen. Dit verstoort het immuunsysteem, en hierop neemt ontsteking dan weer toe. Het huidige onderzoek in journal Cancer Immunology Research bevestigt dit.

“Kanker ontstaat in een ontstekingsomgeving die veroorzaakt is door infecties, verstoring van immuniteit, blootstelling aan carcinogenen of chronische en genetische condities.” .

dr. Shinako Inaida, Graduate School of Medicine at Kyoto University in journal Cancer Immunology Research

Om het verband tussen infectieziektes met ontsteking en de ontwikkeling van kanker te begrijpen werd gebruik gemaakt van een 7-jarige Japanse database. De onderzoekers namen de data van 50.749 deelnemers boven de 30 jaar en zonder immuniteitsproblemen.

Gedurende de 7 jaren ontstond bij 2.354 deelnemers kanker. Hierop werd het aantal keren berekend dat er sprake was van griep, gastroenteritis, hepatitis en longontsteking.

De link tussen het aantal keren van bovengenoemde infecties en kanker was duidelijk. De groep van 2.354 deelnemers had een stuk meer infecties voordat de diagnose kanker gesteld werd, vergeleken met de controlegroep (de overige deelnemers).

Type infectie/type kanker

infecties
Er is een duidelijke link tussen eerdere infecties, ontstekingen en kanker

Een jaar voor de kankerdiagnose ervaarde de groep meer infecties, in vergelijking met de controlegroep.

  • Griep: + 18%
  • Gastroenteritis: +46.1%
  • Hepatitis: +232.1%
  • Longontsteking: +135.9%

Er was ook een verband tussen verschillende soorten infecties en diverse vormen van kanker. Bij wie vaker griep had gehad, ontstond vaker teelbalkanker. Bij longontsteking was de kans op maagkanker groter. En wie meerdere malen hepatitis had gehad, ontstond eerder bloed- of botkanker. Opmerkelijk was dus dat een infectie in een bepaald orgaan niet de kans op kanker in datzelfde orgaan verhoogde.

500% Meer kans op kanker

De eerdere studie in Journal Cell (2016) Meldde dat chronische ontsteking in de darmen het risico op kanker met 500% verhoogt. Die toename is te wijten aan microRNA (miR-34a) die kankercellen de kans geeft om zich asymmetrisch te delen.

“Een kwart van de wereldbevolking heeft wel een of andere vorm van darmontsteking. Deze patiënten hebben een aanzienlijk grotere kans op de ontwikkeling van darmkanker, maar het was nooit duidelijk waarom. Nu hebben we de link gevonden.”

Studieatuer Xiling Sheng, Duke University, in Journal Cell

De onderzoekers maakten gebruik van een muismodel om microRNA te verwijderen en onderzochten het effect m.b.t. het kankerrisico. Zonder microRNA groeiden de cellen buitensporig en werden veel tumorachtige structuren gevormd.

“Normaal gesproken zie je tumors en abnormaal weefsel en neem je aan dat het foute boel is. Maar het blijkt dat deze microRNA’s onder normale omstandigheden gunstig zijn en alleen opduiken als de dingen uit de hand lopen. Als je ze pas in een later stadium van kanker remt, delven ze het onderspit en verergert de kanker.”

Studieatuer Xiling Sheng, Duke University, in Journal Cell

Wat is het verschil tussen infectie en ontsteking?

Infectie

Wordt veroorzaakt door een vreemde indringer. Als een bacterie, virus, schimmel of parasiet je lichaam binnendringt krijg je een infectie. Griep en verkoudheid, vaginale infecties of malaria zijn voorbeelden.

Ontsteking

Dit is een respons op beschadiging van lichaamsweefsels. De reactie heeft als doel om schadelijke stoffen te verwijderen. Ontsteking kan ook aan de basis liggen van infectie. Want ontstoken weefsel is ontvankelijker voor bacteriën. Een ontsteking kan een gevolg zijn van een infectie . Een voorbeeld is longontsteking.