Dé fascinerende antibacteriële actie van baking soda

natuurlijke luchtverfrisser zelf maken baking soda

Baking soda oftewel natriumbicarbonaat beschikt over sterke antibacteriële activiteit. Het middel vermindert ook de levensvatbaarheid van schadelijke cellen.

Baking soda heeft veel voordelen. Het verbetert de prestaties en voorkomt verzuring van het lichaam. Fascinerend is dat het ontsteking uitzet bij auto-immuunziektes. Daarnaast kent natriumbicarbonaat nog een aantal huis-, tuin- en keukengebruiken. 

Elke 12 uur baking soda bij infecctie

Een sleutelingrediënt bij antibioticagebruik is het ook. 1 Want op een of andere manier is natriumbicarbonaat in staat om de bacteriedodende werking van antibiotica in een stroomversnelling te zetten. Daarom wordt gesuggereerd om bij elke infectie om de 12 uur water met baking soda te drinken.

Verminderd schadelijke bacteriën in speeksel

Het is ook niet voor niks dat natriumbicarbonaat zo’n goed ingrediënt voor mondverzorging is. Het vermindert het aantal schadelijke bacteriën in speeksel en tandplak. 2 De wetenschap van baking soda kent een lange en interessante geschiedenis. Het werd voor het eerst geïsoleerd in de 18e eeuw door Nicolas Leblanc. Later (1860) werd het op grote schaal geproduceerd. Het kent zoveel gebruiken, niet alleen voor industrie. Ook voor thuisgebruik kent het veel tips and tricks. En bij het koken niet te vergeten. 

Kakkerlakken verjagen

bakingsoda
Kakkerlakken overleven alles? Niet is minder waar, met baking soda roei je ze echt uit. Baking soda bestrijdt ook infecties en heeft een fascinerende antibacteriële werking

Als je het inneemt doet de gasproducerende eigenschap van natriumbicarbonaat meerdere dingen. Bij brandend maagzuur is het een antacidum die de maag tot rust brengt. Je kunt er zelfs kakkerlakken mee verjagen door een mix van baking soda en suiker in een bakje neer te zetten. Hun interne organen gaan dan exploderen.

Voorkomt verkoudheid

Nog een interessant gegeven uit 1927, uit Journal of Chemical Education.  Daarin staat dat natriumbicarbonaat verkoudheid voorkomt. Als je gereguleerde doses neemt behoudt je een alkaline balans in het lichaam. 

Wil je geen pesticides op fruit en groenten, dan is het een goed middel ze te wassen met water en baking soda. Het verwijdert bijvoorbeeld pesiticides efficiënter van appels dan middelen die daar speciaal voor bestemd zijn.  3

Zodra een pesticide in aanraking komt met natriumbicarbonaat degradeert het. 

Dé antibacteriële werking

Interessant bij bloedvergiftiging

Dan bloedvergiftiging. Deze overweldigende infectie kan tot het falen van organen en de dood leiden. Een artikel in the American Chemical Society Infectious Disease suggereert dat we bij bloedvergiftiging één behandelmogelijkheid over het hoofd zien. Bicarbonaat. Let wel, het onderzoek betreft alleen in vitro werk. 4

Natriumbicarbonaat stopt verzuring

In ons lichaam zit van nature ook bicarbonaat. Bicarbonaat houdt onze pH licht basisch. Onze nieren reguleren het bicarbonaat niveau en zet dit vrij. Je longen houden controle over de gaswisseling van koolstofdioxide en zuurstof. Veranderingen in de hoeveelheid bicarbonaat in ons bloed gaat langzamer dan de gaswisseling van de longen. Wat cruciaal is bij bloedvergiftiging is dat het zich mengt met gebruik van zuurstof door cellen. Er wordt minder energie geproduceerd en metaboolzuren hopen op. Dit verlaagt de pH.

Lagere pH

Om dit te corrigeren wil je lichaam vasthouden aan bicarbonaat. Omdat dit basisch is en omdat dit de respiratoire snelheid verhoogt. Het jaagt als het ware koolstofdioxide weg, wat een zuur is. Terwijl bloedvergiftiging toeneemt kunnen de nieren niet genoeg bicarbonaat vasthouden. Je ademhalingssnelheid is niet snel genoeg om voldoende de compenseren en je pH wordt zuurder. Metaboolzuren blijven ophopen en de pH wordt steeds zuurder (lager). Dit is de reden waarom gesuggereerd wordt dat vanaf het begin dat verzuring in het lichaam,  baking soda zou kunnen worden toegepast. 5 Wel wordt er nog gedebatteerd over de werking van baking soda bij bloedvergiftiging.