Wat is de link tussen vitamine D en COVID-19?

longontsteking, covid-19

Wat heeft vitamine D te maken met overlijden door COVID-19? Nieuw onderzoek meldt dat mensen met een lage vitamine D spiegel twee keer zoveel kans hebben om te overlijden door het corona virus.

Vitamine D en overlijden door COVID-19

Het is interessante informatie, van de Northwestern University: het verband tussen de vitamine D spiegel en COVID-19. Een vitamine D tekort doet iets met het reactievermogen van het imuunsysteem. Want vitamine D versterkt het aangeboren afweersysteem en voorkomt een overreactief immuunsysteem. Dit verklaart mogelijk ook waarom kinderen tot nu toe de de groep zijn die het minst aan het virus overlijden.

Lees ook waarom: Vitamine D beschermt tegen het Corona virus (Journal Nutrients, 2020 april)

Er is een sterke correlatie gevonden tussen het coronavirus (COVID-19), een vitamine D tekort en overlijden.

Laagste vitamine spiegel, minste overlevingskans

Onderzoekers van de Northwestern University analyseerde de data van ziekenhuizen van allerlei landen. Het bleek dat de patiënten uit landen met de hoogste overlijdenscijfers ten gevolge van COVID-19 de laatste vitamine D spiegels hadden. (Italië, Spanje en Engeland).

Toch betekent dit volgens de onderzoeker niet dat je ineens supplementen moet gaan inslaan.

“Hoewel het belangrijk is voor mensen om te weten dat een vitamine D tekort een rol kan spelen bij het overlijden door COVID-19 moeten we niet ineens vitamine D losgooien op mensen. Verder onderzoek is namelijk nodig.”

Studieauteur Vadim Backman, Northwestern University

“Het gezondheidssysteem in Italië is een van de beste ter wereld. Toch was daar veel overlijden door COVID-19. We zagen een duidelijk verband met een vitamine D tekort.”

Studieauteur Vadim Backman, Northwestern University

Hyperinflammatoire ontstekingsconditie

Door een vitamine D tekort ontstaat er een behoorlijke hyperinflammatore conditie door een overreactief immuunsysteem. Dit noemt de onderzoeker een “cytokine sotrm”. Cytokinen zijn moleculen die fungeren als boodschappers om het immuunsysteem te activeren. Een storm van deze stoffen schaadt de longen ernstig en leidt tot acute respiratoire problemen en de dood van patiënten. Het lijkt erop dat dit het merendeel van de COVID-19 patiënten doodt, niet eens de vernietiging van de longen door het virus. Dat zin de complicaties van het verkeerd afgevuurde vuur uit door het immuunsysteem.

Ernstige complicaties door vitamine D tekort

Daarom denkt studieauteur Backman dat vitamine D een grote rol speelt. Niet alleen verbetert de vitamine ons aangeboren immuunsysteem, het voorkomt ook de levensgevaarlijke overactivitie ervan. Dit betekent dat een goede vitamine D spiegel patiënten beschermt tegen ernstige complicaties waaronder overlijden door COVID-19.

Waarom kinderen minder snel overlijden

Volgens de auteur verklaart dit ook de vele mysteries achter COVID-19. Zoals waarom de kans van overlijden bij kinderen veel kleiner is. Kinderen hebben nog niet een volledig ontwikkeld immuunsysteem en vertrouwen voornamelijk op het aangeboren immuunsysteem. Dit kan de reden zijn waarom ze minder overlijden door COVID-19.

BronAli Daneshkhah, Vasundhara Agrawal, Adam Eshein, Hariharan Subramanian, Hemant Kumar Roy, Vadim Backman. The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients. medRxiv