Voeding voor opbouw spiermassa: aardappels!

opbouw van spiermassa

Bij het behoud en de opbouw van spiermassa denk je aan wheypoeder, kalkoen, vis, kwark en dergelijke. Voeg hier gerust aardappels aan toe. Want volgens een nieuwe studie zijn ze belangrijk voor je spieren.

Sterker nog: volgens het onderzoek in Nutrients  zijn proteïnes uit aardappels van hoge kwaliteit. En helpen ze bij het behoud van je spieren.

Aardappelproteïnes voor opbouw van spiermassa

Proteïnes haal je uit dierlijke voeding of plantaardige. Een eerdere studie, eveneens gepubliceerd in Nutrients, toonde dat plantaardige bronnen gezonder maken. Maar slechts een paar van die bronnen voorzien in de gunstige aminozuren die proteíne-grelateerd zijn.. Ook zijn ze moeilijk te verteren, waardoor nutritionele waarde verloren kan gaan. Daarentegen bevatten dierlijke proteïnes de onmisbare aminozuren. Vrijwel iedereen weet dat als je meer opbouw van spiermassa wil, het  proteïnes zijn die je moet hebben.

Hoogwaardige eiwitten

aardappelsintext.png
In aardappels zitten minder proteïnes dan bijvoorbeeld in eieren. Eieren bevatten hoogwaardige eiwitten, toch zijn die uit de aardknollen nog kwalitatiever. Als je ze nuttigt dragen zij bij aan het behoud van spiermassa.

In de huidige studie keken de onderzoekers naar proteïnes uit aardappels. Hoewel aardappels vooral zetmeelrijk zijn, bevatten ze wel eiwitten. Als ze geëxtracteerd worden kunnen ze van veel waarde zijn voor het behoud en de opbouw van spiermassa. Geëxtracteerd, omdat de hoeveelheid proteïnes in aardappelen wel betrekkelijk klein is maar wel hoogwaardig. Weliswaar zitten in whey, eieren en melk nog altijd meer eiwtten 1, toch zijn die van aardappels van betere kwaliteit. En dat terwijl die van eieren ook al behoorlijk hoogwaardig zijn.

Meer spiereiwitten

Om de kwaliteit van aardappelproteïnes te identificeren keken de onderzoekers naar het effect bij jonge vrouwen die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid proteïnes aten. Er waren twee groepen: een groep die aardappelproteïnes at en een groep die deze proteïnes nuttigden maar dan de dubbele dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Wat dit deed voor de opbouw van spiermassa? Bij de vrouwen die de dubbele hoeveelheid aten vond een hogere samenstelling van spiereiwitten plaats.

Erg belangrijk voor je spieren!

Voor de onderzoekers was dit een effect die ze niet verwachtten. Maar die laat ook zien dat de ADH niet hoog genoeg is voor het behoud of de opbouw van spiermassa. Overigens zijn plantaardige proteïnes nog steeds waardevol voor de spieren, volgens de onderzoekers.

De studie geeft bewijs dat de kwaliteit van plantaardige proteïnes erg belangrijk is voor het behoud en de opbouw van spiermassa. Aardappelproteïnes zijn hier dus heel nuttig voor.