Vermindert pure chocola chronische vermoeidheid?

chronische vermoeidheid en fibromyalgie

Chronische vermoeidheid en fibromyalgie, helpt pure chocola? Volgens onderzoeken doet de lekkernij interessante dingen bij vermoeidheidsklachten en fibromyalgie.

Cacao tegen chronische vermoeidheid en fibromyalgie

Als je chronische vermoeidheid en fibromyalgie hebt, mijdt dan in de eerste plaats excitotoxines als MSG. Ook kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam schrap je uit je voeding. Ze staan erom bekend dat ze chronische vermoeidheid sterk in de hand werken. Beide hebben zelfs acute effecten.

Wat doet het?

Het is altijd leuk om zo betaalbaar mogelijke middelen voor gezondheidsklachten te vinden, maar die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Deze blog staat er vol mee! Deze keer dus de pure chocolade bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie. Er zijn ergere dingen om te eten, maar in welke zin helpt het?

Het helpt bij chronische vermoeidheid doordat de stoffen in pure chocolade

  • Het energieniveau verhogen
  • De functie van de energiefabriekjes binnen de cellen (mitochondriën) beschermen
  • Het antioxidant systeem verbeteren
  • Ontsteking verminderen
  • Het immuunsysteem versterken

Belangrijk voor energieproductie

chocointext.png
Pure chocolade helpt fysiek en mentaal bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie

Chronische vermoeidheid en fibromyalgie zijn enorm belemmerend. Dagelijks wat pure chocolade nemen helpt bij de klachten. Net als in groene thee bevat het epicatechine. En dit verhoogt je weerstand en uithoudingsvermogen. Hoe? Doordat het de functie van de mitochondriën binnen de cellen verbetert. 1  Die mitochondriële functie is erg belangrijk omdat het een biochemisch proces is dat je energieproductie stimuleert. 

Minder vermoeidheid

Daar geeft een studie in Nutrition Journal antwoord op. Toen patiënten met chronische vermoeidheid 8 weken pure chocola hadden gegeten was het duidelijk dat de vermoeidheidsscore sterk verbeterd was. Dit kwam in deze studie door de polyfenolen. Hoe meer polyfenolen in de chocolade, des te meer verbetering qua vermoeidheid. Ook de psychische functie werd beter. Het tegenovergestelde gebeurde ook: het dagelijks functioneren en de mentale functies waren het slechtst bij een lage inname van polyfenolen.

Antioxidant enzymen in skeletspieren

Bij volwassenen met een leefstijl die voornamelijk zittend was, gebeurde hetzelfde. Toen zij dagelijks 20 gram donkere chocolade aten waren ze beter in staat om te sporten. 2 Hier werd eveneens de mitochondriële functie gestimuleerd. Verbeter de mitochondriële functie van cellen en je verbetert je gezondheid op vele vlakken. Daarnaast nam het aantal antioxidant enzymen in de skeletspieren toe. Dit is wat je echt kunt gebruiken bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie.

Oxidatieve stress als boosdoener

Nog een reden waarom pure chocolade positief werkt bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie. Het verbetert het antioxidant verdedigingssysteem. Bij chronische vermoeidheid moet je weten dat oxidatieve stress een grote boosdoener is. 3 4 Om de antioxidant activiteit te verbeteren komen de polyfenolen uit pure chocolade goed van pas. Maar of je chocolade een goede bron is hangt wel af van de manier waarop de cacaobonen behandeld zijn.

Ontregeld immuunsysteem

chocointext2.png
De lekkernij beïnvloedt de vrijzetting van endorfines en het neurotransmittersysteem. Neem wel de donkerste variant

Bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie spelen naast oxidatieve stress een disbalans in het immuunsysteem. Studies tonen dan ook een abnormale activiteit van de immuuncellen en cytokines die behoorlijk ontregeld zijn.5 Cacao moduleert de immuunactiviteit en beïnvloedt zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem. Lange termijn consumptie heeft ook een impact op het immuun verdedigingssysteem in de darmen. 6 


Waar let je op als je pure chocolade kiest? 

Als je een goed product hebt, zijn maar twee tot vier blokjes per dag nodig. Dat is maar goed ook, want ook donkere chocolade bevat redelijk wat calorieën. Maar er  zitten meer polyfenolen in dan in groene thee of rode wijn. Hoe hoger het cacaopercentage, des te meer polyfenolen. Omdat de bittere smaak van pure chocolade niet die romige zoete smaak van gewone melkchocolade evenaart is de kans ook klein dat je de hele reep wilt eten. Kies een product met minimaal 70% cacao. Lees hoeveel suiker en verzadigde vetten (en het type verzadigde vetten, bijvoorbeeld geen palmolie)  het product bevat. Kies biologisch.


Cacao en je stemming

Pure chocola is goed voor je hersenen. Omdat het de neurale activiteit stimuleert in hersengedeeltes die in verband staan met plezier en beloning. Deze stimulans is altijd welkom, en bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie nog meer. Een vermindering van stress en verbetering van stemming, zien we graag tegemoet. Vooral epicatechine (ook een flavonoíde) brengt een neuroprotectieve werking tot stand door oxidatieve stress tegen te gaan.  6  7  8 9 10

Endorfinen

De betere stemming door pure chocolade is te danken aan anandamide. Een stof die goede dingen doet voor je opioïdesysteem. Het wekt namelijk ontspanning en een tevreden gevoel op. Theobromine maakt het af en stimuleert. Hiernaast nemen niet alleen chronische vermoeidheid en fibromyalgie klachten af, maar verbetert ook hersenmist. Cognitief vinden allerlei verbeteringen plaats. En dat niet alleen. Door een vrijzetting van endorfinen en serotonine nemen depressieve gevoelens af.  11 Een werking die vooral bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie erg fijn is.

Neurotransmitters systeem

Wat specifieker. Chocolade werkt op sommige neurotransmitter systemen zoals dopamine, serotonine en endorfinen. De stoffen bevatten tyrosine, een dopamine precursor. Daarom beïnvloedt het gevoelens als troost en beloning. Als we ons tegoed doen aan chocolade is dat feitelijk wat we zoeken. Helaas kiezen we dan nog weleens voor de witte variant of de melkchocolade. Met serotonine ligt het vrij gecompliceerd:

Na inname van koolhydraten stijgt serotonine in de hersenen. Mits de hoeveelheid proteïnes in een maaltijd minder dan 2% is. 12

Dus valt de rol wat betreft een serotonine stijging te betwisten, omdat de calorieën in chocolade voor 5% uit proteïnes bestaan. Dit zou theoretisch gezien een serotonine effect uitvlakken. Ook gaan de veranderingen die plaatsvinden door cacaoconsumptie met betrekking tot serotonine waarschijnlijk te langzaam. 13 Maar maakt dit wat uit?

Want desondanks blijft de vrijzetting van endorfines en de werking op het opioïde systeem staan. 14 Dat de stemming en cognitie er op vooruit gaan staat wetenschappelijk als een paal boven water. 15 16 17 Allemaal feiten waarmee je je voordeel kunt doen, of je nu chronische vermoeidheid hebt of niet.

Eén studie noemt dat een dosis van 40 gram chocolade angst verlaagt. Dit zijn ongeveer 5 tot 6 blokjes. Dit werd 2 weken lang dagelijks genomen wat tot minder angst en een betere stofwisseling leidde. 18