Betere stemming? Mijdt verkeerde vetten

verkeerde vetten

Wat is het effect van verkeerde vetten op je hersenen? Wat doen ze met je neurotransmitters? Onze voeding is sinds de afgelopen eeuw drastisch veranderd, en dit heeft een impact op ons mentale welzijn.

Verkeerde vetten, impact op je brein

Verkeerde vetten, suikers (gewone suiker en fructose) grotere porties en minder beweging: dit heeft zo zijn effecten. Zowel op je lichaam als op je mentale welzijn. Er is veel veranderd in de loop der honderd jaren. Sindsdien komen stemmingsstoornissen ook behoorlijk vaker voor in de Westerse landen. 1 2 3 4

Palmolie en transvetten

Wat zijn verkeerde vetten? Dat zijn in de eerste plaats de transvetten en palmolie. De andere vetten zijn alleen verkeerd wanneer er overconsumptie plaatsvindt: omega-6 vetzuren en verzadigde vetten. Een teveel aan omega-6 vetzuren hebben we zo te pakken. Dit zit in koolzaadolie en zonnebloemolie en die twee oliën zijn verwerkt in veel producten. Hetzelfde geldt ook voor verzadigde vetten, die op zich onmisbaar is. 


Een vergelijking tussen palmolie en olie uit sardientjes laat zien dat de eerste niet altijd gunstig is. Want bij de eerste gingen de cognitieve capaciteiten erop achteruit wat bij de het laatste geenszins het geval was. Daar was juist meer DHA in de hersenen. 5 In principe is kan palmolie het brein beschermen. 6 Dit is onder meer dankzij de vitamine E die het bevat. 7 Helaas is de palmolie die wij nuttigen via producten te bewerkt. In die zin kan je dus beter gewoon vitamine E nemen. DHA is erg belangrijk voor alle neurotransmitters. 8 Zoek je een olie die DHA acuut verhoogt? Dan moet je echium olie hebben. 9


Ontsteking in hersenen

verkeerde  vetten
Met gezonde vetten bereik je veel goeds voor je hersenen. Met verkeerde vetten helaas het tegenoverstelde

De lichamelijke problemen door verkeerde vetten zijn ons welbekend. Nu het effect op de hersenen. Ze zorgen voor ontsteking in ons brein. De hippocampus, een belangrijk hersengedeelte voor leren en geheugen, is erg gevoelig voor veranderingen en zet ontstekingsstoffen vrij. Die stoffen hebben een belangrijke rol in de neuroplasticiteit en vernieuwing van zenuwcellen. 

Bij ratten en muizen leidt te vetrijke voeding (50 tot 60% van de calorieën uit voeding) tot

  • Depressief gedrag
  • Cognitieve achteruitgang als gevolg van ontsteking
  • Meer ontstekingsstoffen in het brein en met name in de hippocampus
  • Geheugendefecten

 7)  8

Depressief gedrag

Ontsteking in de hersenen is een belangrijke factor bij stemmingsstoornissen. Wie steeds te vetrijk eet gaat depressief gedrag en emotionele stoornissen vertonen. ; 10;11

Palmolie is ook zorgt voor een behoorlijke afname van oliezuur in de amygdala (6.2%), en voor een toename van 6.5% in dit breingedeelte. 12 Deze verandering in vetzuren is mentaal te merkbaar aan leervermogen, informatieverwerking en geheugen.

Serotonine en dopamine?

Door de consumptie van verkeerde vetten gebeurt ook iets met serotonine in de hersenen. Trptofaan is minder beschikbaar in het brein, en wordt dus maar traag omgezet in 5-HTP die belangrijk is voor de samenstelling van serotonine. 13; 14 Maar ook voor dopamine is de constante consumptie van verkeerde vetten slecht nieuws. De neurotransmissie van dopamine verloopt ook niet meer soepel. Dit resulteert in veranderd sociaal gedrag en een slechtere stemming. 15; 16; 17).

Darm-brein verbinding

Tot slot is nog te stellen dat de consumptie van verkeerde vetten ook de darmflora veranderen. Niet zo gunstig gezien de darm-brein connectie en het feit dat ongeveer 95% van de serotonineproductie in de darmen plaatsvindt. Een vergelijking tussen de darmflora van Afrikaanse kinderen met die van Westerse kinderen lieten duidelijke verschillen zien.18 Die van de Westerse kinderen was weinig gevarieerd en bevatten grotendeels bacteriën die depressief en angstig gedrag bevorderen. 

Insulineweerstand: bye bye dopamine

Veel verkeerde vetten werkt insulineweerstand in de hand. Door insulineweerstand, dus wanneer je ongevoelig bent geworden voor insuline, verdwijnt dopamine als sneeuw voor de zon. 19Van alle depressieve patiënten reageert circa 30% niet op medicatie. 20 Om klachten op te helderen is een goede balans tussen de juiste vetten zeker belangrijk. Onderzoek meldt dat een 6-weeks dieet met veel groenten en fruit tot een afname van depressieve symptomen leidt.