Hoge doses vitamine C doen tumors krimpen - www.goedgezond.info

Hoge doses vitamine C doen tumors krimpen

vitamine C

Hoge doses vitamine C in combinatie met een Fasting mimicking (vasten imitatie) dieet kunnen een effectieve manier zijn om agressieve vormen van kanker te behandelen. Dit meldt nieuw onderzoek in Nature Communications.

Vitamine C direct in de bloedbaan

Linus Pauling was de eerste die in de jaren 70 liet weten dat hoge doses intraveneuze vitamine C kanker kan behandelen, maar deze toediening via de aderen werd als kwakzalverij gezien.

In 2007 suggereerde een kleinschalige klinische test dat hoge doses vitamine C in combinatie met radiotherapie en chemotherapie de overlevingskans van kankerpatiënten met een hersentumor kan verlengen.

In combinatie met fasting mimicking dieet

En de huidige studie suggereert dat een fasting mimicking dieet de werking van vitamine C versterkt bij darmkanker, terwijl er geen chemotherapie of radiotherapie nodig is.

Vitamine C is een antioxidant die hoogst reactieve vrije radicalen bestrijdt in weefsels. Echter, rechtstreekse toediening in de bloedbaan (via de aderen) leidt tot hoge concentraties in weefsels. Dan wordt het juist een pro-oxidant: het triggert de formatie van vrije radicalen zoals waterstof peroxide.

In kankercellen beschadigen vrije radicalen grote moleculen waaronder proteïnes, vetten en DNA. Dit leidt tot celdood.

KRAS gen

doses vitamine c
Hoge doses vitamine C, intraveneus toegediend en in combinatie met een fasting mimicking dieet, doen tumoren krimpen

Een agressieve vorm van kanker heeft genmutaties die KRAS heten. KRAS is gevoelig voor schade door vrije radicalen die hoge doses vitamine C tot stand brengen. Althans volgens sommige wetensschappelijk onderzoek. Want de resultaten zijn nog altijd gemengd van aard.

Kanker die ontstaan is voor fouten in het KRAS gen zijn resistent voor de meeste kankertherapieën. Bij mensen die dit type kanker hebben is de overlevingskans dan ook erg laat. Naar schatting komt dit bij ongeveer een kwart van alle kankers voor en voor 40% bij alle darmkankers.

Goed weefsel

Met de combinatie van vitamine C met chemotherapie zijn de beste resultaten te halen. Maar dit schaadt zowel slecht als goed weefsel en heeft ernstige bijwerkingen.

Kracht van vasten

Dan het fasting mimicking dieet. Dit zou een alternatieve optie kunnen zijn. Sowieso zijn dit soort calorierestrictieve diëten gezond voor het hart en keren ze diabetes type 2 om. Vasten maakt kankercellen kwetsbaarder voor behandeling. Dit kan wel extra uitdagend zijn voor patiënten die al een verzwakte conditie hebben.

Olijfolie en lijnzaad

In eerdere studies pasten de auteurs van de huidige studie het vasten imitatie dieet al toe. Het ging om een dieet dat koolhydraat- en eiwitarm was maar rijk aan vetten uit bronnen als olijfolie en lijnzaad.

Glycogeen

Naast vitamine C doet het vasten imitatie dieet ook belangrijke dingen. Er gebeurt dan iets met de glycogeen voorraad. Overtollige glucose wordt opgeslagen in de lever als glycogeen. Als het lichaam weinig glucose heeft dan wordt glucageen omgezet in glucose onder invloed van hormoon glucagon. Glucagon wordt afgescheiden door de alvleesklier. Het dieet geneert meer energie uit non-koolhydraat bronnen, als het lichaam door zijn glycogeen voorraad heen is.

Zo’n Fasting mimicking dieet doe je 5 dagen waarna je weer normaal eet, om verlies van spiermassa te vermijden.

Vasten imitatie dieet of vitamine C alleen

Als vitamine C of het dieet alleen gebruikt werden, remde dit de groei van kankercellen en vond er een kleine toename plaats van de dood van kankercellen. Maar in combinatie was het effect drastisch, en vonden vrijwel alle kankercellen de dood.

Dit betrof een studie op muizen.

Share