Serotonine balanceren? Eet roggebrood!

magnesium boost

Wil je je serotonine niveau normaliseren? Eet dan roggebrood, want via de darmflora reguleert dit volle graan deze belangrijke feel good neurotransmitter.

Rogge goed voor je darmflora

Dat niet alleen rogge maar ook andere onbewerkte granen je darmflora gezond houden, laten veel studies zien. Volle granen voorkomen ook diabetes type 2 en verlagen de kans op darmkanker. Wat roggebrood betreft komt dit omdat het gezonde metabolieten produceert. Handige moleculen die tijdens de stofwisseling gebruikt en verbruikt worden.

Normaliseert je serotonine niveau

Als je roggebrood eet doet dit iets met je serotonine niveau. Dit zijn de bevindingen van een studie op muizen die gepubliceerd is in  The American Journal of Clinical Nutrition.

Het onderzoek

In de studie werd gekeken hoe rogge de concentraties van diverse metabolieten beïnvloedt. Deelnemers aten vier weken lang volle granen in de vorm van rogge of tarwe. De daaropvolgende vier weken aten ze sneden roggebrood of tarwebrood met rogge vezels. In de tussenliggende perioden werden bloedmonsters genomen. Die indiceerde dat rogge het serotonine niveau verlaagde. Daarom volgde een tweede onderzoek. Nu werden muizen gebruikt om te kijken hoe de vezels een impact hebben op de serotonine die door de darmen geproduceerd worden.

Serotonine: niet alleen voor een goed humeur

roggebrood
Roggebrood normaliseert het serotonine niveau in de darmen

Andere toppers die je neurotransmitters serotonine en dopamine balanceren zijn kamille en kurkuma


Waarschijnlijk ben je bekend met neurotransmitter en hormoon serotonine. En weet je dat deze stof de emoties reguleert en ook in het brein voorkomt. Maar het hormoon wordt ook door de darmen geproduceerd. Want serotonine vervult ook andere functies. Zo zorgt het voor een goede beweeglijkheid van de darmen en de spieren in het spijsverteringskanaal. Hierdoor kan voeding goed door het spijsverteringskanaal passeren. Te weinig serotonine is nadelig, maar teveel ook.

Wat doet roggebrood? Na 9 weken consumptie was het serotonine niveau in de darmen van de muizen genormaliseerd.

Nadelen van een te hoge serotoninespiegel

Deze normalisatie verklaart ook waarom rogge en andere volle granen diabetes type 2 voorkomen. Een hoog serotonine niveau kan namelijk ook nadelig zijn. En wel voor de bloedsuikerspiegel die dan te hoog is. Ook hebben mensen met kanker hogere serotonine niveaus dan gezonde mensen, volgens de auteurs. Wil je je serotonine niet te hoog maar ook niet te laag, dan is roggebrood een goed middel om de neurotransmitter in balans te houden.

Meestal willen we meer serotonine, want serotonine staat voor een goed humeur. Een te hoog niveau is niet in alle gevallen gunstig.

 • Het kan namelijk voor een hoge bloeddruk en hartkloppingen zorgen. 1
 • Bij mensen met migraine is de serotonine concentratie tussen de aanvallen door ook hoger. 2
 • Nog niet zo lang geleden bleek dat mensen met een sociale angststoornis juist teveel serotonine hadden.

Dus soms moet de neurotransmitter gedown-reguleerd worden. Dit kan dus met roggebrood en andere volle graanproducten. De volle granen reguleren de neurotransmitter, en verbeteren hierbij de darmflora.

Een paar symptomen van teveel serotonine zijn 3

 • Beven en trillen
 • Duizeligheid
 • Hoge bloeddruk
 • Hartkloppingen
 • Slapeloosheid
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Rusteloosheid
 • Hoofdpijn
 • Desoriëntatie
 • Verwijde pupillen
 • Kippenvel, transpireren of rillingen

Tekort bevordert depressie, teveel is ook niet goed

Hoewel de nadruk vaak op een te laag serotonine niveau ligt, bestaat het tegenovergestelde dus ook. Dit is minder bekend. Maar waar een tekort in verband staat met depressie, is een overschot ook niet goed.

Immers, serotonine stuurt de activiteit van zenuwcellen aan. Dus een te hoge serotoninespiegel gaat met eveneens met een reeks symptomen gepaard.1

Overgevoeligheid

Volgens Datis Kharrazian, arts en auteur van het boek Why Isn’t My Brain Working? zijn de milde symptomen verlegenheid, het gevoel niet goed genoeg te zijn, een behoefte aan sociale interacties maar niet durven, nervositeit, snel van streek raken bij kritiek, gebrek aan motivatie. 3, 4

Hoe het ook is met de serotoninespiegel: Als je rogge eet wordt de stof in de darmen gereguleerd. Kernpunt van de studie blijft, dat het volle graansoort je darmflora gezond maakt.