Kurkuma beter dan paracetamol tegen pijn?

kurkuma tegen pijn

Kurkuma tegen pijn, werkt dat? Wetenschappelijke publicaties geven antwoord op deze vraag. 

Pijn en het opioïde systeem

Zo kijkt bijvoorbeeld een studie in Pakistan Journal of Biological Sciences naar het effect van kurkumine op pijn bij ratten. Hoe was de interactie tussen de stof en het opioïde systeem?

Dit werd vergeleken met morfine en naloxon.

Zowel kurkumine als morfine en naloxon hadden geen effect op de eerste fase van pijn. Maar pijn in de late fase werd onderdrukt door kurkumine bij doses van 100 en 200 mg/kg lichaamsgewicht. Morfine (1mg/kg) verminderde de pijn ook, terwijl naloxon (1 mg/kg) geen effect had op de latere fase van pijn. Kurkumine had geen invloed op de pijnstillende werking van morfine. Die van naloxon werd omgekeerd door kurkumine. 

De bevindingen tonen dat kurkumine pijnstilling teweeg brengt door activatie van zowel opioïde als non-opioïde mechanismen van pijn. 


kurkuma tegen pijn
Kurkumine uit kurkuma bleek in een studie beter te werken dan paracetamol

Dit is wat één theelepel kurkuma doet!


Welke dosis?

Pijn in de knie bij patiënten met osteoartritis werd verholpen met een product dat 500 mg curcuminoïden/5 mg piperine bevatte. Dit namen ze 6 weken in. Er was een afname van oxidatieve stress, zo werd gemeten in de serum activiteit. 

Beter dan paracetamol

Hoewel er in de studie in Pakistan Journal of Biological Sciences geen acuut effect op pijn was, is dit in andere gevallen wel zo. Dit is bijvoorbeeld gemeld bij een dosis van 2 gram kurkumine. De pijnstillende werking bij deze dosis was hoger dan met 500 mg paracetamol het geval was. Een lage dosis (1.5 gram kurkuma met 300 mg kurkumine) gaf niet voldoende pijnstilling. 1 2 De studieauteurs concludeerden dat de dosis van 2 gram een alternatief voor NSAID’s als ibuprofen kan zijn. 

Minder spierpijn

Interessant is ook de werking bij spierpijn. De inname van 1 g kurkumine 2x per dag zorgde voor een stuk minder pijn in de spieren bij een groep renners. Met name in de dijen. Maar ook bij spierpijn in andere delen van het lichaam helpt de specerij. Dit was het geval met 2 g kurkumine/20 g piperine bij rugby spelers. 3  


Gember vermindert spierpijn ook (onderzoek), dus maak een combinatie van de twee!


Al een uur na inname

Je kunt het eens proberen tegen pijn. Een aangename bijwerking is dat kurkuma de stemming verbetert. Dit was het geval bij een inname van 400 mg met ongeveer 80 mg kurkumine in een vetachtige oplossing. Wat gebeurde er al na een uur? 4

  • Concentratievermogen en geheugentaken verbeterden significant
  • Tevredenheid nam toe
  • Vermoeidheid, stress namen af

Kurkumine uit kurkuma heeft nu al geruime tijd wereldwijde aandacht vanwege de vel gezondheidsvoordelen. Die gebeuren vooral via de anti-oxidant en anti-inflammatoire mechanismes. Effecten zijn het beste als kurkumine gecombineerd wordt met piperine en olie (of in ieder geval iets vettigs).