Tomaten- en wortelsap voorkomen darmkanker

wortelsap

Wortelsap kan darmkanker voorkomen. Dit geldt ook voor tomatensap. Een studie laat de bijzondere effecten op de darmen zien van beide groentesappen. En trouwens ook van rauwe wortels.

Wortelsap goed voor darmen en maag

Iedere dag krijgen 35 mensen in Nederland de diagnose darmkanker, en overlijden 14 mensen aan deze ziekte. 1 Tomaten- en wortelsap zijn twee eenvoudige en goedkope middelen om de kans op de ziekte te voorkomen.

Een studie in British Journal of Nutrition laat zien hoe goed tomaten- en wortelsap voor je darmen zijn. Beide zijn rijk aan carotenoïden. En dan vooral wat betreft beta-caroteen en lycopeen. Die stoffen brengen bepaalde processen weer in balans, die te maken hebben met het ontstaan van darmkanker.

Wat er genomen werd in de studie? Dat was 330 ml tomaten- of wortelsap voor de duur van twee weken.

Wortelsap

wortelsap
Wortelsap beschermt je maag en darmen tegen kanker

Gaf een duidelijke toename van alfa- en betacaroteen in de ontlasting.

Tomatensap

Zorgde voor een significante toename van lycopeen in de ontlasting.

Fecaal vocht toonde cytotoxische en anti-proliferatieve effecten op kankercellen. Dit was zichtbaar bij zowel tomaten- als wortelsap. Galzuurconcentraties en activiteit van bacteriële enzymen waren niet veranderd. De pH van fecaal vocht was alleen veranderd na consumptie van wortelsap.

Rauwe wortels helpen ook

Niet alleen wortelsap maar ook rauwe wortels beschermen de darmen. Meerdere meta-analyses tonen dat wortels een centrale rol spelen als beschermende groente tegen diverse kankertypes. 2 De anti-kanker werking is goed bewezen. Niet alleen vanwege de carotenoïden. Wortels bevatten ook veel andere bioactieve stoffen die anti-proliferatief en anti-inflammatoir zijn (dit zijn FaOH en FaDOH: polyacetylenic oxylipines falcarinol en falcarindiol).

Wortels tegen maagkanker

Dan is er ook nog een rol weggelegd voor wortelsap en wortels om de kans op maagkanker te verkleinen. 3 Inname kan het risico aardig verkleinen. In dit geval komt het omdat wortelen behalve carotenoïden ook thiamine, riboflavine en niacine bevatten. Als kers op de slagroom is de groente ook nog rijk aan fenolen. 4 Dus wat denk je dat deze sap ook nog voor je huid doet? Die gaat zeker stralen van deze anti-aging sap.

Combineer beide sappen!

Kortom: bommetjes antioxidanten die (onder andere!) maag en darmen beschermen. Van alle vormen van kanker is het effect van wortels op maagkanker is het grootst. Tomatensap beschermt maag en darmen eveneens, en hierbij ook nog de longen. 5 6 7