Waarom Kattenklauw veelzijdig kruid tegen pijn is

kruid tegen pijn

Waarom is Kattenklauw zo’n veelzijdig kruid tegen pijn? Of je nu last van een slijmbeursontsteking hebt, artritis, fibromyalgie of cognitieve problemen. De werking van Kattenklauw is krachtig en gaat via meerdere mechanismes. Gebruik maken van deze natuurlijke pijnstiller is daarom geen verkeerd idee.

All round kruid tegen pijn

Slijmbeursontsteking, alle artritis gerelateerde condities, fibromyalgie of gewoon chronische pijn. De natuur heeft voor pijnstilling veel te bieden, maar Kattenklauw is wel een heel allround kruid tegen pijn. 

Die andere klauw, Duivelsklauw, heeft andere bioactieve stoffen maar is als pijnstiller net zo goed.

Van slijmbeursontsteking tot…

Kattenklauw (Cat’s Claw) heet ook wel Uncaria tomentosa. Al eeuwen wordt dit kruid tegen pijn gebruikt om artritis, slijmbeursontsteking en darmstoornissen te behandelen. Het Peruaanse kruid bevat actieve ingrediënten, namelijk

  • Polyfenolen: flavonoïden, proanthocyanidinen en tanninen
  • Alkaloïden
  • Sterolen

Afname van 65-80% van ontstekingsstoffen

Meerdere studies tonen dat de natuurlijke ontstekingsremmer en pijnstiller een afname forceert van pro-inflammatoire stoffen. 1 Zo voorkomt het de activatie van dit soort stoffen met 65-85%. Echt de moeite waard dus als hét kruid tegen pijn. Hoewel het kruid over het algemeen veilig is, kan het bijwerkingen hebben. Deze zijn vooral duizeligheid en hoofdpijn. 

Je kunt het pijnstillende kruid als thee nemen (1000 mg op ongeveer 175 ml water) of als gedroogd extract in een capsule (20-60 mg per dag). 12,3,4,5,6 Ook bij osteoartritis heeft het zijn nut bewezen. 7

Kattenklauw bestrijdt ook hooikoorts, virussen en versterkt het immuunsysteem.

Meer serotonine

Welke ook een rol spelen bij de pijnbestrijdende werking van Kattenklauw zijn de serotonine receptoren. Neurotransmitter serotonine staat natuurlijk bekend om de gevoelens van kalmte en welzijn die het geeft. Zowel depressies als chronische pijn condities vinden verlichting bij deze belangrijke stof. Kattenklauw is een kruid tegen pijn omdat het werkt op de serotonine (5-HT2) receptoren, waardoor meer serotonine productie plaatsvindt. 8 9

Voor een helder brein

Kattenklauw doet ook veel goeds voor je hersenen. Heb je last van hersenmist, denk je traag, heb je geheugenproblemen? Misschien hoog tijd om dit kruid eens te testen. Dan merk je dat het niet alleen een kruid tegen pijn is, maar ook een brain booster.

Volgens onderzoekers neemt door het kruid BDNF in het brein toe (brain-derived neurotrophic factor. 10 En ook in de hersenen werkt het ontstekingsremmend. Een supplement met 25% Kattenklauw zorgde na 6 weken inname voor een beter kort termijn geheugen en verbeterde prestaties op uitvoeringstaken. 11.

Herstel van DNA

Bij dementie leidde een supplement met 20% Kattenklauw na 8 weken tot een duidelijke verbetering van cognitieve functies en dagelijks functioneren. 12). Kattenklauw beschermt tegen proteïnes die verantwoordelijk zijn voor cognitieve achteruitgang en geheugenverlies.

En wat dacht je van DNA herstel? Inname herstelde na 8 weken DNA schade. 112.

Hoe? Het kruid zorgt voor een toename van energieproductie in de mitochondriën. Hierdoor is de energieopslag in de hersenen optimaal. En neemt inflammatie af. 13

Bij klachten van Lyme

Tot slot is nog te melden dat het kruid symptomen van de ziekte van Lyme vermindert. Het kruid tegen pijn reguleert namelijk het immuunsysteem via de controle over cytokines. Dat zijn ontstekingsbevorderende stoffen. Dit verlaagt de ontstekingsresponses die met Lyme in verband staan. 14). Het kruid tegen pijn is een enorme krachtige immuunversterker. Het geeft een toename van witte bloedcellen. En hoe meer witte bloedcellen des te kleiner de kans op infecties is. 15