Waarom gember bij verkoudheid en keelpijn?

gember bij verkoudheid en keelpijn

Helpt gember bij verkoudheid en keelpijn? Wat zeggen onderzoeken hierover en hoe gebruik je het?

Sommige mensen gebruiken gember bij verkoudheid en keelpijn. Omdat gember antibacteriële eigenschappen heeft is dit geen slecht idee. De specerij behandelt sowieso een reeks van kwalen en aandoeningen. Van artritis tot buikpijn en misselijkheid.

Verse gember bij verkoudheid en keelpijn

Dat gember bij verkoudheid en keelpijn helpt, is wetenschappelijk bevestigd. De specerij heeft een antivirale werking, waardoor verse gember ook bij infecties aan de luchtwegen en keelpijn helpt. 1 2 3

verkoudheid en keelpijn
Er zijn goede redenen om bij verkoudheid en keelpijn gember te nemen!

Gember tegen kou en rillingen. Ben je rillerig door je verkoudheid? Drink een warme drank met gember zoals gemberthee (met honing of citroen). Door het thermische effect van de specerij krijg je het weer lekker warm. 3


Gebruik gember bij verkoudheid en griep en je zult zeker verbetering ervaren. 

#1 Antibacterieel

Ten eerste is gember antibacterieel. Deze werking is volgens een studie uit 2011 zelfs sterker dan die van antibiotica tegen Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes. Die laatste is de boosdoener bij een zere keel. 5  6 

#2 Antiviraal

Dan is het fris-scherpe kruid ook nog antiviraal. Bij dieren was het effectief tegen pijn en koorts. Verse gember helpt bij luchtweginfecties. Dit gold niet voor gemberpoeder. Interessant is dat gember lijkt de reproductie van virussen te stoppen. 7 8 

#3 Anti-inflammatoir

Nog een reden om gember te nemen bij verkoudheid en keelpijn. Ontsteking die ermee gepaard gaat wordt ook aangepakt door gember. Die vervelende inflammatie achterin de keel wordt een stuk minder door inname. 9 En dat is erg welkom!

Toen gember vergeleken werd met peper en nootmuskaat bleek het antioxidant effect van de eerste het hoogst. 10 

Combineren bij verkoudheid en keelpijn

Gember en honing

In combinatie met honing is het antimicrobiële werking het sterkst.11  Logisch, want honing is eveneens antibacterieel. Je kunt er nog oregano, citroen, tijm of salie aan toevoegen. Nog beter is het om kruidnagel erbij te doen. Want kruidnagel is een natuurlijk antibioticum.

Andere supergoede combinaties

Knoflook-citroen

Knoflook-honing

Gember-kaneel-groene thee