Dit doen slaapproblemen met je gezicht

slaapproblemen

Wil je weten wat slaapproblemen nu specifiek met je gezicht doen? Met je kringen om de ogen en je mondhoeken? Een studie laat weten welke invloed een chronisch slechte nachtrust heeft op ons uiterlijk!

Heb je al lang last van slaapproblemen en denk je, zou men dit aan mij zien of niet? Een studie uit 2013 geeft antwoord op de vraag wat er gebeurt met je gezicht als je problemen met slapen hebt.      

Donkere kringen en wallen door slaapproblemen               

Een chronisch slechte nachtrust leidt tot

  • Hangende oogleden
  • Rode ogen
  • Gezwollen ogen
  • Donkere kringen onder de ogen

Hangende mondhoeken

Slaapproblemen hebben dus een helaas een negatieve impact op onze blikvangers. Wallen, gezwollen of donker en hangende oogleden: ze ontstaan door een verstoorde nachtrust. Daar houdt het niet bij op, was dat maar waar. Je huis wordt ook bleker, er ontstaan meer rimpels en fijne lijntjes en de mondhoeken gaan meer zakken. Wie steeds slecht slaapt ziet er droeviger uit.  Donkere kringen zijn reden nummer één waarvoor mensen een cosmetisch consult vragen.

Anderen reageren op je uiterlijk

lezeninbedintext.png
Door in bed te lezen ben je niet blootgesteld aan blauw licht, en dit voorkomt slaapproblemen

Gezichten geven natuurlijk erg veel informatie. Hoe vermoeid zie je eruit? Donkere kringen en hangende mondhoeken representeren niet bepaald een vitale persoonlijkheid. En dit is dan weer van invloed van de manier waarop anderen op je reageren. Best relevante informatie, die gepubliceerd werd in journal Sleep.  1

Deelnemers werden 8 uur voor normale slaap gefotografeerd of 31 uur na gebrek aan slaap. Die foto’s lieten wezenlijke dingen zien over de invloed op het uiterlijk. Dit heeft een impact op onze mondhoeken en het uiterlijk van onze ogen. Donkere kringen, hangende mondhoeken en wallen: onze slaapproblemen hebben er veel mee te maken.

Volgens de auteurs wordt je gezicht door anderen waargenomen via een bepaald neuronaal netwerk en is het een van de best ontwikkelde vaardigheden van mensen. Hoe je uiterlijk is, is bepalend voor oordelen als betrouwbaarheid, agressie en kundigheid.

Blauw licht: een grote factor

Hoe ouder je bent, des te meer deze tekenen zichtbaar zullen zijn. Als je jong bent kom je nog met veel weg. Dan heb je misschien eens last van donkere kringen, maar die trekken wel weer weg. Natuurlijk zijn slaapproblemen van alle tijden. Maar in onze tijd is er iets bijgekomen: blauw licht.

.En dat blauwe licht van onze telefoons en tablets, dat heeft echt een donkere zijde. Je gaat er ouder uitzien! 2  3  Dat is tweevoudig: blauw licht zorgt er voor dat donkere kringen en wallen ontstaan, je huid sneller veroudert én door blauw licht kunnen we niet slapen, wat dit nadelige effect nog extra versterkt. 

Geen melatonine om te slapen

Blauwe golflengtes hebben weliswaar voordelen, zoals een betere reactietijd, meer focus. Maar tegen de tijd dat we hadden moeten gaan slapen is dit licht erg verstorend. De blootstelling aan het licht stelt de aanmaak van melatonine uit, het hormoon dat ons helpt te slapen. Zelfs dimlicht kan ons bioritme nog verstoren! De donkere kringen, afzakkende mondhoeken en wallen onder de ogen komen echt wel ergens vandaan.

Dus, wil je echt werken aan je slaapproblemen? Leg je telefoon of tablet dan ‘s avonds weg. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van melatonine twee keer zo lang als dat bijvoorbeeld groen licht dit doet. 

Mocht je telefoon of tablet de reden zijn van je slaapproblemen? Neem dan een blue blocking bril. Dan maakt het namelijk niet uit.