Dit maakt gedroogd fruit zo’n gezonde snack

gedroogd fruit

Wat zit er eigenlijk in gedroogd fruit? Lees wat er in gedroogde vruchten zit, dan snap je waarom ze zo’n gezond tussendoortje zijn.

Verwen je lichaam met gedroogde vruchten

Gedroogde vruchten zitten vol vezels en zijn goed voor een optimale stoelgang. Ze staan hier natuurlijk om bekend. Maar daar gaat deze blog nu niet over. Wel is de vraag: hoe zit het met antioxidanten in gedroogd fruit?

Als geïnformeerde lezer weet je wel dat fenolen ons lichaam, geest en huid gezond houden. Daarom proberen we zo goed mogelijk verse groenten en fruit te eten. Maar voeg voor een goede bron nog iets toe: gedroogde vruchten.

Hoge antioxidant capaciteit in het bloed

Neem nu vijgen en gedroogde pruimen. Ze scoren het beste qua hoeveelheid nutriënten. Wat dadels betreft is dit verreweg het beste. Deelnemers aan een studie aten 40 gram vijgen, waarna 4 uur later de hoeveelheid antioxidanten in het bloed gemeten werd. Die lag behoorlijk hoog. en compenseerde oxidatieve stress door bijvoorbeeld fructosesiroop in frisdrank uitstekend. Een goede reden om deze gedroogde vruchten vaker te eten.

Vooral vijgen en gedroogde pruimen

gedroogdfruitintext.png
Gedroogde vruchten bevatten veel fenolen, en dit geldt vooral voor vijgen en pruimen

Door het bewerkingsproces van gedroogd fruit gaan er wel wat fenolen verloren.  Toch blijft er nog voldoende over, en wat belangrijk is: de kwaliteit van antioxidanten is superieur! En dan vooral wat betreft vijgen en gedroogde pruimen.  

Antioxidanten uit vijgen verrijken de lipoproteïnen in plasma en beschermt ze tegen oxidatie. Verder vind je in de vruchten catechinen, epicatechinen, kamferol 3-0 glucoside, luteoline-8c-glucoside, chlorogeenzuur.

Eigenlijk zou gedroogd fruit dus meer deel uit kunnen maken van onze voedingsgewoonten, omdat ze vol fenol antioxidanten, vezels en nutriënten zitten. 

Dadels, ook de moeite waard

Dan de dadel. De vrucht is rijk aan suikers, met name fructose en glucose. Ondanks dit zijn dadels niet nadelig voor de lijn, integendeel! De mineralen in dadels zijn echt noemenswaardig: met een portie dadels krijg je selenium, koper,  kalium en magnesium binnen. In deze exotische vruchten zitten naast fenolen ook carotenoÍden.  Dadels doen nog iets: ze veranderen de darmflora dusdanig dat het aantal gunstige bacteriesoorten toeneemt.

Bronnen; 1 2 3