Persoonlijkheid voorspelt pre-fase van dementie

pre-fase van dementie

De kans op de pre-fase van dementie hangt in bepaalde mate af van je persoonlijkheid. Ben je een neurotisch persoon, dan is die kans groter. Je kunt beter open zijn voor ervaringen en de wereld om je heen, want dit verlaagt juist het risico.

Pre-fase van dementie en persoonlijkheid

Psychologen hebben het vaak over de Big Five om persoonlijkheden te classificeren. Deze zijn openheid, extraversie, vriendelijkheid, ordelijkheid en neuroticisme. 

Die laatste verhoogt dus de kans op de pre-fase van dementie. Zoals milde cognitieve achteruitgang. Terwijl de eerste het risico juist verlaagt. Dit was de conclusie uit een onderzoek, gepubliceerd in Journal of the American Geriatrics Society

persoonlijkheidintext.png
Mensen met een open persoonlijkheid hebben minder kans op symptomen uit de pre-fase van dementie

Langzaam looptempo en geheugenproblemen

Wat valt dan onder die pre-fase van dementie? Dat zijn het motorieke cognitieve syndroom (MCS) en milde cognitieve achteruitgang. Bij MCS zijn er geheugenproblemen en moeite met ordelijkheid. Ook is er een langzamer looptempo. 

Snellere veroudering al vanaf 45 jaar

Volgens een eerdere studie is het looptempo een belangrijke indicator voor veroudering. Bij slenteraars van nog maar middelbare leeftijd verhoogt dit de kans op veroudering van de longen, het immuunsysteem en de hersenen. Het huidige onderzoek is dus niet het eerste dat het verband aantoont. 

Hoe dan ook, in dit onderzoek komen vooral neuroticisme en openheid aan bod. Waar neuroticisme een risicofactor is voor symptomen die bij de pre- fase van dementie horen, beschermt een open persoonlijkheid hier juist tegen.

Ben je een neuroot?

Als je een neuroot bent, heb je een negatieve instelling en ben je sneller emotioneel instabiel. Je hebt vaker last van stress, ziet situaties eerder als bedreigend. Daardoor sta je minder open voor nieuwe ervaringen. Tegenslagen of frustraties zijn moeilijk te verwerken. Er is een hoger bewustzijn van eigen gedrag en moeite met het uitstellen van behoeftes. De kans op depressie, fobieën en een stress stoornis is hoger. De hersenen werken gewoonweg anders. 1

Om de kans op symptomen uit de pre-fase van dementie te verkleinen, kun je dus beter open, nieuwsgierig en ondernemend zijn.