Specerij tegen ontsteking en meer: kardemom

specerij tegen ontsteking

Veel kruiden en specerijen pakken ontsteking en ziektes aan. Hier is nog een specerij tegen ontsteking aan toe te voegen: kardemom. Het gaat dan vooral om ontsteking bij overgewicht en een te hoge vetspiegel. 

Kardemom tegen ontsteking

Kardemom is een heerlijke specerij die smaak toevoegt in onder andere appeltaart. Volgens een publicatie in Journal of the Food and Agriculture Science is het nuttig bij complicaties door ontsteking en oxidatieve stress. Dat is een van de reden waarom kardemom gezond is. De specerij tegen ontsteking verlaagt stoffen die inflammatie bevorderen en hiernaast brengt het ook nog de lipidenwaarden omlaag. Hieronder vallen de triglyceriden waarden.

En dit maakt waarom kardemom gezond is, en tevens de specerij tegen Want als die waarden te hoog zijn, dan leidt dit tot chronische ontsteking. 1 Journal of Diabetes and Metabolic Disorders laat weten dat de verwarmende specerij veel cardiovasculaire voordelen heeft. Het is heel geschikt om de hoeveelheid vetten in het bloed te verlagen.

Kardemom is een prima specerij tegen ontsteking, ook als de prediabetische fase al is aangebroken. 2

Specerij die veel aspecten aanpakt

kardemom
Kardemom is niet alleen smakelijk maar ook een geschikte specerij tegen ontsteking!

Prediabetes is de voorfase van diabetes type 2. De bloedsuikerspiegel is hoger dan normaal, maar nog niet hoog genoeg voor diabetes. Zonder leefstijlveranderingen is de kans hoog dat dit uitmondt tot diabetes type 2. Als je prediabetes hebt, is dit het punt waarop je zou moeten ingrijpen. Beschadiging van bloedvaten, nieren en hart kan namelijk al gestart zijn. Ook bij (pre) diabetes is kardemom gezond.

Er is nog een reden waarom kardemom gezond is. Vetten in het bloed, triglyceriden, worden door het lichaam als energiebron gebruikt. Echter, als de waarden te hoog zijn kan dit het proces van aderverkalking bevorderen en leiden tot cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2. Maak gebruik van de specerij tegen ontsteking!

Hoe weet je of je prediabetes hebt?

Meestal zijn er geen duidelijke symptomen. Een teken dat er een risico voor diabetes type 2 is, is dat je huid hier en daar wat donkerder is op je lichaam. Dit kan op de nek, ellebogen, knieën, knokkels en in de ellebogen zijn. Als je van prediabetes verschuift naar diabetes kan er sprake zijn van veelvuldig plassen, vermoeidheid, toegenomen dorst en vaag zicht.

Risicofactoren zijn

  • Overgewicht: Hoe meer vetweefsel des de resistenter je cellen voor insuline worden. Verminder vetweefsel tussen de spieren en huid van je buik.
  • Buikomvang: Een grote buikomvang kan duiden op insulineresistentie. Zorg dus dat je buikvet kwijtraakt.
  • Voeding: Rood of bewerkt vlees en zoete dranken verhogen de kans op prediabetes. Een mediterraan dieet verlaagt de kans (onder andere noten, groenten en olijfolie).
  • Te weinig beweging: Door activiteit wordt glucose gebruikt voor energie en worden je cellen gevoeliger voor insuline
  • Leeftijd: De kans op prediabetes neemt toe na het 45e levensjaar. Dat mensen dan geneigd zijn om minder te bewegen, spiermassa verliezen en aankomen in gewicht speelt een rol.
  • Nachtrust: Mensen met slaapapneu hebben een grotere kans om insulineweerstand te ontwikkelen. Maar ook een anderzijds verstoord bioritme verhoogt de kans.

Er is nog iets dat kardemom gezond maakt. Een hoge bloeddruk, hoog LDL-cholesterol en hoge triglyceriden waarden gaan gepaard met prediabetes. En dit is wat aangepakt wordt deze specerij tegen ontsteking.


Kardemom in de koffie

Kardemom geeft meer allure aan voeding. De specerij tegen ontsteking gaat geweldig goed samen met koffie. Voeg een theelepelpuntje (of meer) toe aan je koffie en geniet ervan! Het leuke van kardemom is dat het goed samen gaat met zowel gebak, cake en koek als met hartige dingen zoals vlees (vooral met lamsvlees), rijst en ei.