13x “Gezonde voeding” die niet gezond is

hoe gezond is gezonde voeding

Voedingstrends verspreiden zich snel op sociale media. Influencers delen hun favoriete superfood op Instagram of YouTube. Maar hoe gezond is deze “gezonde” voeding eigenlijk?

Hoe gezond is gezonde voeding?

Hoewel veel gezonde voeding resultaten belooft, ontbreekt transparantie over de verborgen risico’s of feitelijke nutritionele waarde. Sommige voeding is eigenlijk ongezond.

Vetarme pindakaas

Zonde om de gezonde vetten te missen

Smaak moet wel ergens vandaan komen. Van suiker en zout bijvoorbeeld. Dit is ook het geval met vetarme pindakaas. Pindakaas met weinig vet? Jammer! Want noten zijn juist erg gezond. De vetzuren doen veel goeds. De pure vorm van pindakaas bevat omega-3 vetzuren en L-arganine. En wat betreft pinda’s: als je gewoon maat houdt maken ze niet dikker, integendeel. Neem gewoon biologische pindakaas, maar dan zonder de palmolie.

Granola

gezonde voeding
Een granolareep is gezonde en voedzame voeding…als je het zelf maakt

Calorierijk reepje

Zogenaamd gezonde voeding. Toch, als je er een in de supermarkt koopt zit het vaak vol met vet en suiker. Dit is vooral het geval als er ook chocola, gedroogd fruit en andere smaakjes in zitten. Granola repen van sommige merken bevatten maar liefst 400 calorieën en 13 gram suiker per kleine portie. Lees dus de labels, of nog beter; maak het zelf!

Groene sappen

Denk aan je vezels

Groene voeding is gezonde voeding, toch? Als je het in de winkel koopt zit er wederom veel suiker en/of zout in. Lees ook hier weer het etiket, van bijvoorbeeld je Innocent Smoothie. Groene sappen bevatten niet de vezels die je binnen krijgt door gewoon groene groenten te te kauwen. Het eten van groenten stilt je honger beter dan een smoothie. Een groene smoothie kan evengoed handig zijn om even je vitamines en mineralen op te vijzelen, maar vertrouw daar niet alleen op. En maak het gewoon lekker zelf. 

Sportdrank  

Denk aan je electrolyten

Je electrolytbalans is erg belangrijk voor de juiste energie en gezondheid. Electrolyten, een mix van zouten en suikers, drink je met sporten en maakt je energieker. Wat suikers betreft zit er echter niet heel veel verschil tussen de frisdrank en sportdrank. Die behoort niet bij gezonde voeding. Neem Gatorade, die bevat ongeveer net zo veel als cola. Dat is niet zo erg als je erg hard traint. Maar zo niet, dan heeft je lichaam dat niet nodig om goed te functioneren. Dan kun je beter goed gebalanceerd eten en gehydrateerd blijven gedurende de hele dag. En gewoon een flesje water bij je hebben.

Wat trouwens leuk is om te weten, is dat chocolademelk beter voor je spieren schijnt te zijn dan sportdrank. Tenminste dat onthulde een recente studie. Als je dan toch suikers neemt, doe het dan in de vorm van chocolademelk. Dit allround drankje bevat een juiste balans van electrolyten en proteïne, aldus het onderzoek.

Chia zaad

Overdrijf niet

gezond
Chiazaad: alleen als aanvulling op een normaal voedingspatroon

Als iets van de daken geschreeuwd wordt als gezonde voeding dan is het chiazaad. Chiazaad kan nuttig zijn als aanvulling op een normaal voedingspatroon. Maar heeft ook keerzijdes die nauwelijks genoemd worden. Het klopt: het zaad is een van de beste bronnen van plantaardige proteïnes. Maar je kunt ook teveel van het goede krijgen. Eet je teveel dan irriteert dit toch echt je darmen. Hiernaast gaat het niet goed samen met sommige medicatie voor het hart en de bloedsuiker. Beperk het gewoon tot een portie per dag. Zo geniet je van het goede dat het biedt, zonder bijwerkingen.

Kokoswater

Best wat nadelen

Dan kokoswater. Ook zo’n interessant trend die onder gezonde voeding valt. Drink je veel kokoswater, dan verstoort dit je electrolytbalans. En heeft kokoswater toch echt veel nadelen. Je zit natuurlijk niet te wachten op nieraandoeningen, afbraak van spierweefsel en afbraak van rode bloedcellen. Om over het falen van de bijnieren maar niet te spreken. Niet echt iets waar je je gezond en fit bij voelt op die manier. Bovendien bleek een aantal jaar geleden dat de etiketten van bepaalde merken voor geen meter kloppen. Kijk overigens ook hier weer naar de suikerinhoud. 

Vetarme dressing

Je mist gezonde kansen

Salade, dat is echt wel gezonde voeding. Hoewel, het ligt eraan hoe je het klaarmaakt. Vetarme dressings lijken een goede manier om extra smaak en smeuïgheid toe te voegen. Val niet voor de ingeburgerde tendens “vet is slecht.” Dit is achterhaald en ook voedingsdeskundigen weten dit inmiddels wel. Vet is een echte smaakmaker en met de juiste oliën krijg je gezonde vetten binnen. Waarmee je de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten juiste vermindert.

Maak het zelf

Maak zelf dressing van bijvoorbeeld olijfolie, avocado olie of lijnzaadolie (omega3-vetzuren!) , citroensap en peper. Lijnzaadolie beschermt je brein tegen giffen en verbetert je hersenfuncties. Stoffen in olijfolie stillen zelfs pijn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kortom: gezonde olie, dus sla de koolzaadolie maar over.

Als je je salade niet combineert met die extra voordelen die gezonde oliën bieden, is dat wel een gemiste kans.

Rijstmelk

Wat heb je eraan?

Rijstmelk, gezonde voeding? Nou het is niets meer dan een koolhydraatrijk, proteïne-  en calciumarm product. Er zitten meer suikers en calorieën in dan in sojamelk. Waarom zou je het drinken? Er is geen toegevoegde waarde. Wat je wel kunt doen is je afgietwater van rijst bewaren.

Dit is gratis, immers je hebt de rijst al voor consumptie gekookt. Het voorkomt en behandelt ontstekingen aan maag en buik. Mocht je diarree hebben, drink dan wat van het water. Het helpt echt. 

Bruine rijstsiroop

Hoger glycemische index dan suiker

Gezonde voeding is voeding zonder al te veel suikers. Dus zijn er alternatieven voor suiker. Je drankje zoeten met honing kan een uitkomst zijn. Bruine rijstsiroop is zo’n ander alternatief. Het komt van het zetmeel van bruine rijst en komt in plaats van het kwalijke fructrosesiroop. Toch bevat ook dit lege calorieën en is de glycemische index nog hoger dan die van suiker. Niet erg goed voor je bloedsuiker.

Groentechips

Groentechips of aardappelchips: maakt niet uit

gezonde voeding
Als je chips wilt kun je misschien net zo goed genieten van gewone aardappelchips

Zonder schuldgevoel chips eten, neem groentechips! Als je dat denkt, denk dan nog maar eens. Ze zitten vol met zout en tijdens bewerking zijn alle gezonde nutriënten verdwenen. Hoort dus niet bij gezonde voeding. Qua calorieën maakt het weinig verschil. Steek ook hier weer zelf de handen uit de mouwen en maak je eigen groentechips. Frituur ze niet. Maar verwacht niet dat je hiermee een portie vitamines binnenkrijgt, het is gewoon voor de lekkerheid.

Koolhydraatarme repen

Geen koolhydraten, wel een hoop troep

Veel van deze repen bevatten bewerkte ingrediënten en chemische stoffen. Neem nu de Atkins reep. Vol kunstmatige zoetstoffen, soja, synthetische vitamines en suiker alcoholen. Dat maakt ze niet bepaald gezonde voeding. 

Groene thee uit een flesje

Waarom kant-en-klaar kopen?

Dat groene thee is echt wel gezond, dat weten we. Maak het wel zelf, dan ontkom je aan de toegevoegde suikers. Met lipton groene thee krijg je toch al snel 11 theelepels suiker binnen per flesje. Doe er eventueel wat honing bij. Er zijn met groene thee lekkere en gezonde combinaties te maken.

Margarine

Niet een gezond alternatief voor natuurlijke boter

gezond
Is margarine wel gezond?

Dit moest ooit het gezonde alternatief zijn voor de “ongezonde” natuurlijke boter. Gaat je voorkeur uit naar gezonde voeding, dan sla je margarine over. Wat het feitelijk is? Een mix van transvetten en kleurstoffen om het de wit/gelige kleur te geven.  Nu worden margarines anders in de markt gezet met kreten als “verrijkt met lijnzaadolie’, om toch nog enigszins consumenten te houden.