Komkommersap: veelzijdig gezond

komkommersap

Een verkoelend drankje op een zomerdag, wie geniet er niet van? Neem komkommersap: dit hydrateert en ontgift tegelijkertijd! Het sap van de komkommer heeft zelfs nog meer voordelen.

Komkommersap doet meer dan je denkt

Komkommersap heeft best een veelzijdige werking. Het hydrateert prima en ontgift. Ook verlaagt het de lipiden waarden en beschikt het over een goede antioxidant activiteit! Drink het sap en je bestrijdt vrije radicalen.

Omdat de komkommer zoveel vocht bevat, en een waterige smaak heeft, komt het niet in ons op dat er ook nog nuttige bestanddelen in deze groente zitten. Hij houdt gewoon een plekje in de koelkast bezet, voor het geval hij simpelweg een salade een beetje moet opfrissen.

Ontgiften met verfrissend sapje

komkommer
De voordelen van komkommersap zijn erg verrassend!

Met het verse sap kun je je huid verzorgen. Het verzacht irritaties en zonnebrand en vermindert zwellingen. 1 Het is tevens heerlijk om te drinken op een warme zomerdag, en je verwijdert hiermee opgehoopte afvalstoffen. 

Als we aan de komkommer denken, zien we vooral de verfrissende werking. Toch zitten er verrassend veel stoffen in de komkommer:

  • flavonoïden
  • glycosiden
  • steroïden
  • terpenoïden
  • tanninen
  • lignanen
  • polyfenolen

De belangrijkste vitaminen en mineralen in komkommer zijn: Vitamine K, B5, B6, koper, magnesium, mangaan, ijzer en fosfor. Het belangrijkste micromineraal is kiezelzuur.

Kortom: komkommersap is meer dan een hydraterend fris drankje. Daarbij is het bijzonder geschikt om te combineren met appel, gember, selderij of citroen.

Komkommer tegen pijn?

Er is nog iets bijzonders aan komkommer. Toen extract van de vrucht werd vergelijken met Diclofenac kwam het er bijzonder goed vanaf qua bestrijding van vrije radicalen en pijnstilling. (bij 500 mg/kg). Dit betrof een muizenstudie

Wat doet komkommersap nog meer?

Het is een natuurlijk diureticum dat giffen en afvalstoffen afvoert


Ascorbinezuur en cafeïnezuur verbeteren donkere kringen onder de ogen


Het bevat kiezelzuur. Dit micromineraal is erg belangrijk voor gezond weefsel in spieren, botten en kraakbeen. Ook je huid en haren doen het erg goed op kiezelzuur. In traditionele geneeswijzen weet men dat de groente voor een snellere haargroei zorgt. Kiezelzuur draagt een steentje bij aan de opruimende kwaliteiten van komkommer: het voert namelijk ook opgeslagen metalen af.


Drink het sap en je verlaagt je bloedsuikerspiegel.  23. Deze werking is te danken aan de aanwezige saponinen en wederom de lignanen. Data hieromtrent zijn wel miniem. Maar de groente scoort 0 op de glycemische index, de (gunstige) koolhydraten leveren geen enkel probleem op voor een diabetespatiënt.


Komkommersap geeft ook een gezonde bloeddruk. Als je het combineert met vis, mager vlees of gevogelte, nemen de systolische en diastolische druk af (resp. met 5.5 en 3.0 punten). Dat is meer dan wat je met zoutarme voeding bereikt!


Verwijdert urinezuur en dit is erg gunstig bij artritis. Je nieren en galblaas varen er wel bij, maar ook je lever en alvleesklier zijn blij met een glaasje komkommersap. Heb je last van jicht, ga het dan ook zeker drinken.


Door de vitamine K houdt komkommersap je aderen gezond. Aderverkaling wordt ermee tegengegaan.

Sommige mensen zijn allergisch voor komkommer: in dit geval ontstaat er zwelling en jeuk. Komkommer bevat cucurbitacine, dit kan tot een moeilijke stoelgang leiden, als je hiervoor gevoelig bent. En let op: excessief gebruik van komkommer kan tot kaalheid leiden. En dat willen we liever niet. De consumptie van niet-biologische komkommer kan tot gezondheidsproblemen leiden vanwege de schadelijke pesticiden.