Waarom sterke spieren je immuniteit boosten - www.goedgezond.info

Waarom sterke spieren je immuniteit boosten

sterkespieren

Sterke spieren zorgen voor een sterk immuunsysteem, onthult een nieuwe studie. Heb je een sterkere afweer nodig, zorg dan meer spiermassa.

Een effectief immuunsysteem houdt ons gezond. En je skeletspieren spelen hier een enorme belangrijke rol bij. Dit is vooral het geval tijdens ernstige chronische ziektes, die zonder sterke spieren je immuniteit flink verlagen.

Meer spiermassa, beter afweersysteem

Bij chronische ziekte is er het proces van cachexie. Dit is een complex syndroom dat spierverlies veroorzaakt dat niet helemaal kan worden omgekeerd met voedingssupplementen.  Sterke spieren voorkomen dat dit proces plaatsvindt. Vooral ziektes zoals COPD, nierziektes, AIDS, kanker en hartfalen veroorzaken cachexie. De systematische ontsteking die hiermee gepaard gaat veroorzaakt vernietigende veranderingen in het metabolisme en lichaamscompositie. Met meer spiermassa kun je dit tegengaan.

Proces van cachexie

meer spiermassa
Als je meer spiermassa hebt leef je langer en gezonder. Ben je chronisch ziek, dan gaan sterke spieren het proces van cachexie tegen

Science Advances laat weten waarom sterke spieren van belang zijn voor (het behoud van) een goede gezondheid. Sowieso houdt het dus cachexie tegen zodat het lichaam niet overcompenseert door energie uit voornamelijk spieren en soms ook uit vet te halen. 

Cachexie is niet het enige dat je bij ernstige ziekte kunt ervaren. Natuurlijk is er ook een verzwakt immuunsysteem. De T cellen die zo belangrijk zijn voor de afweer tegen ziekte, raken dan uitgeput. Omdat T cellen te maken hebben met verlies van de skeletspieren, houden ze ook verband met cachexie. Meer spiermassa beschermt hiertegen.

Het verband tussen cachexie, sterke spieren en T cellen volgens de studie

Muizen kregen een virus toegediend. Hierop werd de genexpressie van de skeletspieren bekeken. Te zien was dat de spiercellen meer interleukine-15 vrijzetten als respons op de chronische infectie. Interleukine-15 trekt de precursors van T cellen aan. In dit geval van de skeletspieren. Dit houdt de T cellen weg van de infectie, die de T cellen uitput. Maar T cellen bestrijden actief infectie. Dus als ze hun functionaliteit verliezen migreren de precursor cellen weg van de spieren en ontwikkelen ze zich tot functionele T cellen. Op die manier is het immuunsysteem toch in staat om de infectie te bestrijden.

Bij muizen met meer spiermassa vond deze uitputting van T cellen nauwelijks plaats. Hun immuunsysteem was veel krachtiger.

Bij sterke spieren dus meer spiermassa, waren de muizen beter in staat om te dealen met de chronische virale infectie.

Sleutelstrategie

Dat spiermassa een sleutelstrategie is om gezond ouder te worden stond al als een paal boven water. 1 Met een gezonde en actieve leefstijl houdt je sterke spieren, ook als het om de skeletspieren gaat. Sterke en fitte mensen leven meestal langer en gezonder. 2 3 4 Zoek je de “eeuwige jeugd”, zoek dan een sportschool op. En ga aan sterke spieren werken.

Krachttraining

Want ook zonder ziekte verlies je per decennium 3 tot 8% aan spiermassa, als je inactief bent. Je stofwisseling neemt hierdoor af, en je vetopslag neemt toe. Doe je krachttraining, dan gebeurt precies het tegenovergestelde.

Het voordeel van sterke spieren geldt niet alleen voor je immuunsysteem. Werk aan je spiermassa en je loopsnelheid en cognitieve vaardigheden nemen toe. De snelheid waarmee je loopt is weer een voorspeller van dementie. Andere voordelen zijn natuurlijk de afname van visceraal vet en een verbeterde insulinegevoeligheid. Lage rugpijn neemt af, net als je bloeddruk. De kans op osteoporose neemt eveneens af. 5

Share