Chocolade: echt de koningin der afrodisiaca?

afrodisiaca

Van donkere chocolade wordt gezegd dat het de koningin der afrodisiaca is. Maar kan chocoladeconsumptie echt je libido verhogen?

Afrodisiaca zijn middelen die je libido verhogen; drugs, voedsel of drinken. Ze bevorderen je seksueel verlangen. Maar helaas zijn veel claims overdreven. Desalniettemin zijn er toch wat interessante medische bevindingen voor enkele sexlust verhogende middelen. 

Middelen die libido verhogen kennen lange geschiedenis

Middelen die je libido verhogen, ze kennen een lange geschiedenis. 1 In de 8e eeuw voor Christus claimde Samhita van Sushruta dat geklaarde boter gekookt moest worden met eieren en de testikels van krokodillen, muizen, kikkers en mussen. Als een man zijn voeten bevochtigde met deze mix, dan kon hij een vrouw urenlang beminnen. Zonder dat zijn voeten de grond hoefden te raken. 

In de Huang-Ti Nei Ching staat een traditionele medische tekst van 2600 voor Christus. Daar wordt een afrodisiacum genoemd met 22 ingrediënten die volgens de teskt het libido verhogen.  2 Dit dronk de keizer voordat hij “1200 vrouwen ging beminnen en onsterfelijk werd.”  

Andere afrodisiaca uit de oudheid

libido verhogen
Kan je echt je libido verhogen met donkere chocolade?
  • Egyptenaren: een pasta van het hart van een krokodil die op de penis werd gesmeerd
  • Grieken: wortel van de mandragora plant
  • Chinezen: sexorganen van dieren
  • Romeinen: sperma van jonge mannen
  • Sardinië: casu marzu, een rottende kaas
  • Zeevruchten en schaaldieren
  • Durian, een vrucht die behoorlijk stinkt

Brengt chocolade echt in de stemming?

Wij hebben donkere chocolade. Dit moet de koningin der afrodisiaca zijn. Maar is dit wel zo? Chocola heeft altijd een speciale plek in ons hart omdat het de stemming verbetert. Niet voor niets worden er chocoladeharten met Valentijn gegeven. De gedachte is niet vreemd. Want pure chocolade bevat anandamide en PEA. De eerste is een psychoactieve feelgood stof en de tweede heet ook wel het “liefdesstofje.” PEA zet dopamine vrij en dit piekt tijdens een orgasme. Ook wekt het opwinding, aantrekkingskracht en euforie op. Dan zit er nog tryptofaan in chocolade, belangrijk voor serotonine. Fenylethylamine is een stimulant die gerelateerd is aan amfetamine. Dat stofje wordt vrijgezet als mensen verliefd zijn. De aanwezige arginine maakt het af. Om je libido te verhogen is dit belangrijk.. 4 5 Het wordt namelijk omgezet in stikstofdioxide. Wat de bloedtoevoer bevordert naar de geslachtsorganen en aldaar de spieren ontspant. 6 7

Het is bewezen dat chocolade je stemming snel verbetert. En op zich biedt donkere chocolade ook een goed pakketje, wil je je libido verhogen. Maar helaas is er voor dat laatste nauwelijks wetenschappelijk bewijs,

Oesters dan?

Oesters staan erom bekend dat ze je libido verhogen. Casanova at er 50 bij het ontbijt. 3 Het is een van de afrodisiaca die inderdaad werkt, dankzij het hoge zinkgehalte. Zink is essentieel voor de ontwikkeling van sperma. Maar ook D-asparaginezuur en N-methyl-D-asparaginezuur zouden de sexhormonen kunnen verhogen. Tenminste, bij dieren is dit aangetoond. 8

Met chilipepers je sexueel verlangen aanwakkeren?

Dankzij capsaïcine ervaar je wel iets warms en sensationeels. Je gaat er van blozen, krijgt een snellere hartslag en …eigenlijk gebeurt er van alles dat we associëren met meer warmte in de slaapkamer. Libido verhogen met chilipepers werkt in ieder geval wel bij ratten.  9 Rattenstudies laten zien dat de beestjes vaker zaadlozingen hebben met chilipepers, maar wel vroegtijdig. Er zijn niet echt onderzoeken die het effect op mensen meten.

Placebo

Sommige supplementen kunnen wel helpen. Bij mannen is het rode ginseng. Dit is veelbelovende bij erectieproblemen. 10 Voor zowel mannen als vrouwen is er maca.  11 Afrodisiaca, soms werken ze. Er is ook een placebo-effect. Wat zelfs werkt als je weet dat het om een placebo gaat. 11

Er zijn nog meer afrodisiaca. Maar daarover een volgende keer meer.