11 x Voeding die artritis symptomen verergert

artritis symptomen

Pijn, zwelling, stijfheid en ontsteking: alle artritis symptomen. Artritis maakt bewegen lastig! Wil je artritis verlichten, vermijdt dan in ieder geval deze voeding.

Veranderingen in voeding helpen echt!

Als je artritis hebt, dan maken bepaalde veranderingen een wereld van verschil in de ernst van symptomen. De beste strategie is om de ontsteking rustig te houden. Want minder ontsteking betekent ook minder pijn. De eerste stap is de voeding vermijden die ontsteking aanwakkert. De simpelste stap is om gefrituurde voeding en suikers te verminderen. HIermee beperk je al zwelling en pijn.  Een gezond gewicht helpt ook absoluut.

Denk ook aan zout

Artritis is niet een enkele ziekte, maar omvat meerdere. Denk maar aan reumatoïde artritis. Funest is zoutrijke voeding. Want daardoor wordt inflammatie alleen maar erger. Beperk je inname tot 1500 mg per dag. Dit is nog best een uitdaging, want ook als je niks toevoegt zit zout in veel producten. Check dus de etiketten!

artritis
Gember, kurkuma en kaneel behandelen ontsteking bij artritis heel effectief

Meervoudig onverzadigde kookoliën

Ze zijn betaalbaar: zonnebloemolie, koolzaadolie en maïsolie. Er wordt veel mee gekookt in Nederland! Maar helaas, ze zijn weliswaar rijk aan omega-6 vetzuren, maar bevatten weinig omega-3 vetzuren. Het probleem is de disbalans, die leidt tot ontsteking. En aangezien we meestal niet voldoende omega-3’s binnenkrijgen ligt een overdaad aan omega-6’s op de loer. Het gaat er natuurlijk niet alleen om waarmee je kookt, maar ook om wat je koopt. Veel producten zijn tot stand gebracht met de drie oliën die ontsteking stimuleren. Probeer hierin dus balans te brengen met meer omega-3’s uit zalm, lijnzaad, walnoten en chia en gezonde oliën.

Frisdrank

Een blikje frisdrank kan al snel 10 theelepels suiker bevatten. Zou je dit ook in je koffie doen? Het overschrijdt behoorlijk de dagelijkse normale hoeveelheid. Maar ook als je drankje gezoet is met kunstmatige zoetstoffen is het schadelijk en wakkert het ontsteking aan. Artritis symptomen verergeren, vooral bij vrouwen.  1 


Wist je dat één frisdrankje per dag al de kans op reumatoïde artritis verhoogt met maar liefst 63%? 2 


Witte rijst

Erg lekker en verslavend. Maar blijf er verre van als je artritis symptomen hebt. Er zijn zeer veel studies die witte rijst koppelen aan de ontsteking waarmee artritis gepaard gaat. 3 Je darm microbioom heeft er ook absoluut geen behoefte aan! Maak de micro-organismen in je buik liever blij met volle granen, kikkererwten, olijven, pistachenoten en quinoa!

Heerlijke gebakken broodjes

Niet dat je daar niet van kan genieten zo nu en dan. Maar als je artritis symptomen in toom wilt houden kun je hier beter geen gewoonte van maken. De issue is de deels gehydrogeneerde olie waarmee ze gemaakt worden. Transvetten dus, die je ten alle tijden zo veel mogelijk wilt vermijden, artritis of niet. Transvetten wakkeren ontsteking aan, ook bij gezonde mensen. Hoe verleidelijk ze ook zijn, hier geldt echt “geniet met mate.” 

Margarine

Deze vervanger voor boter is echt een no-go als je minder pijn door artritis wilt. Ook hier weer hetzelfde liedje: margarines zitten boordevol transvetten. Misschien lekker voor de smaakpapillen, maar echt niet voor inflammatie, hartziektes en kanker. Er worden ook nog ontsteking bevorderende oliën als maïsolie doorgegooid. Voila: een recept voor meer ontsteking. Die oliën worden gehydrogeneerd en veranderen de gezonde stoffen tot schadelijke stoffen. Zo zonde van boter zoals die bedoeld is! Je komt die vetten rouwens ook tegen in cakejes, koekjes, chocolade en dergelijke. 

IJs

IJs is paradijselijk. Maar jammer genoeg is verzadigd vet + toegevoegde suikers het ultieme recept voor ontsteking. Hoewel we verzadigde vetten nodig hebben, zijn ze volgens de Dietary Inflammatory Index een van de grootste factoren die bijdragen tot ontsteking. Artitis patiënten die verzadigde vetten elimineerden ondervonden daar dan ook veel voordelen 4  Daarentegen kan caseïne uit zuivel de zwelling doen afnemen. 5 

Vruchtensappen

Misschien vind je het vreemd, maar vruchtensappen kun je gelijk stellen aan frisdrank. Als het gaat om overgewicht, een verstoorde stofwisseling en diabetes verschillen ze niet veel van elkaar. Toch belangrijk om te weten, met deze huidige epidemie van fibromyalgie en chronische pijn. Bij beide ziektes is er microgliale activatie en overgevoeligheid. De voornaamste aandrijver hiervan is suiker. 6 Skip het dus om artritis symptomen te verminderen. 

Melk

Aanbevolen voor kinderen en sommige volwassenen doen het er ook goed op. Maar meer dan de helft van de bevolking (zo’n 60%) heeft er echt moeite meer om het te verteren. Daarbij komt dat de aanwezige proteïnen ontsteking en ook artritis bevorderen. 7 Niet elk zuivelproduct doet dit. Voor vitamine D en calcium heb je melk helemaal niet nodig, blijkt uit onderzoek. Als je ervan wilt genieten zorg er dan voor dat er probiotia in zitten. Want dan is het juist super bij inflammatie. Neem kefir, biogarde en Griekse Yoghurt. 

Fruit in siroop

Fruit uit een blikje kan erg lekker zijn. Het zit wel in behoorlijke wat siroop. Dit kan leiden tot de vrijzetting van cytokines: dat zijn ontstekingsstoffen. Kan je toch niet zonder fruit uit een blikje: spoel het dan af onder de kraan om het van de siroop te ontdoen.

Wit meel

Als je van je artritis symptomen af wilt, neem dan geen witmeelproducten. Wit meel accentueert het tekort aan omega-3 vetzuren! 8  Het gevolg? Flinke gewrichtsontsteking doordat prostaglandine 3 wordt onderdrukt. Hierbij komt dat witmeelproducten de bloeddruk nogal verhogen. Pizza hoeft hier dus eigenlijk niet genoemd te worden. Vol verzadigde vetten, zout plus witmeel is dit niet echt een handige keuze als je last van artritis hebt. 9