Hoe probiotica depressie verlichten

probiotica depressie

Verlichten probiotica ook symptomen van depressie? Volgens studies zijn ze veelbelovend hierin. En een nieuwe review bevestigt dit. Wat doen ze met neurotransmitters, en welke probiotica zijn het die depressie verlichten?

Depressie verlichten met probiotica

Probiotica alleen, maar ook in combinatie met prebiotica, worden klachten van depressie minder. Veel voeding, zoals kimchi en zelfs olijven, zijn goede bronnen van probiotica. Ze zijn nuttig om depressie te verlichten.

Wat de nieuwe review laat weten is dat pre- en probiotica echt effecten hebben op depressie. Ze verlichten ook angst, hoewel die op depressie sterker is. De bevindingen staan in journal BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Depressie, je hersenen en de brein-darm connectie

De hoofdreden waarom probiotica depressie verlichten, is het duidelijk verband tussen darmen en hersenen. Dit heet ook wel de brein-darm connectie of brein-darm as. Het ecosysteem in je darmen werkt samen met die van het centraal zenuwstelsel. Via het darmmicrobioom vindt de overdracht van signalen plaats naar het zenuwstelsel. Hierdoor kunnen beide goed functioneren. Om die reden zijn de darmbacteriën van invloed op het mentaal functioneren. 1

Alleen yoghurt

probioticaintext.png
Sommige probiotica verlichten depressie. Dit komt door de brein-darm connectie en de aanmaak van neurotransmitters. Yoghurt alleen doet ook al veel goede dingen voor je stemming.

Probiotica bevatten levende micro-organismen die het darmmicrobioom opmaken en prebiotica onderhouden de gezondheid ervan. Probiotica vind je in gefermenteerde voeding en yoghurt. Want ook met yoghurt kun je depressie verlichten. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het de klachten omkeert. Prebiotica zit in bepaalde groenten en planten. 

Duidelijk positief voordeel

Om inzicht te krijgen in de mate waarin probiotica symptomen van depressie verlichten, namen de studieauteurs onderzoeken uit 2003 tot en met 2019 onder de loep. Deelnemers waren allen boven de 18 jaar, gediagnosticeerd met depressie en/of angst en kregen pre- of probiotica. Alle studies toonden een duidelijk positief voordeel van de middelen qua depressieve symptomen. 

De studie:

Deelnemers namen capsules met één of meer probiotica strengen. De doses varieerden tussen de 2 en 20 miljard CFU’s. Een portie van 100 gram yoghurt bevat meestal 100 miljoen microben per gram, en zou dus 10 miljard bacteriën bevatten. Bij kimchi is dit ongeveer hetzelfde. Dit is voldoende om depressie te verlichten.

Er werd vooral gekeken naar 12 verschillende strengen uit de Firmicutes en Actinobacteria categorieën. Lactobacillus en Bifidobacteria zaten er ook bij. Van de 12 strengen waren er elf die verbeteringen in symptomen van depressie brachten. Zowel in combinatie met andere bacteriën, als alleen.

L. plantarum had geen impact op het verlichten van depressie, maar wel op de cognitie. Je vindt deze soort in kimchi.

Prebiotica alleen hadden geen duidelijk effect op depressie, wel als combinatie met probiotica. 

Hoe ze werken?

Probiotica produceren neurotransmitters

Probiotica produceren actieve stoffen als neurotransmitters. Darmbacteriën maken ook moleculen die de stemming verbeteren. Voorbeelden zijn GABA, serotonine, catecholamine en acetylcholine. Via darmwandcellen zenden ze signalen naar de hersenen en oefenen ze op die manier effect uit. Specifieke probiotica hebben een eigen specifieke werking hierin. Het is dus niet vreemd dat sommige probiotica depressie verlichten.

Psychobiotica

Daarom bleken probiotica al eerder veelbelovend om depressie te verlichten. Omdat de werking sterk kan zijn krijgen probiotica ook wel eens de naam “psychobiotica.”  Zo zorgt B. Longum duidelijk voor een verandering in de hersenactiviteit.

Stemming verbetering

Het is dus een interessant gegeven dat probiotica depressie verlichten en de stemming verbeteren. Hoewel het gegeven niet nieuw is, komen er de laatste jaren steeds meer ontdekkingen over. De Russische bioloog Elie Metchnikoff was de eerste die begin 20e eeuw ontdekte dat de bevolking in een regio in Bulgarije gefermenteerde voeding at, en langer en gezonder leefde. 

Positiever sociaal gedrag

Interessant is dat de uitwerking verder gaat dan depressie verlichten. Er is ook een uitwerking op autisme. Als kinderen al vroeg in het leven Bacteroides fragilis binnenkrijgen, dan corrigeert dit bepaalde gedragsstoornissen die autistische kenmerken hebben. En sterker: L. reuteri keert zelfs sociaal gedrag bij autisme om. (opzienbarende studie) Dan is er nog L. rhamnosus die je veel in zuivelproducten vindt.

Tiende hersenzenuw en GABA

Die werkt vooral op GABA in de hersenen, waarbij de nervus vagus een rol speelt. Die hersenzenuw is belangrijk voor vitaliteit en een goed gevoel van welzijn. Er zijn meerdere manieren om die hersenzenuw te stimuleren, en L. rhamnosus is er een van. Daarbij tempert deze soort ook nog obsessief compulsief gedrag, omdat het de GABA receptoren veranderen, bindt en GABA vrijzet. De werking van probiotica op het verlichten van depressie is samengevat behoorlijk veelzijdig.