Waarom je soja producten echt beter mijdt

soja producten

Soja, het moet zogenaamd gezond zijn. Maar geen gewas wordt zo bestreden met glyfosaat als soja. Het is een goede reden om soja producten te mijden, want teveel glyfosaat brengt ernstige schade aan hersenen en lichaam.

Waarom soja producten mijden

Mangaantekort door glyfosaat

Hoewel de sojaboon van nature erg voedzaam is, is het toch beter om producten met soja te mijden. Want er is weinig natuurlijks aan de sojaboon van vandaag de dag. In de hele wereld is er bijna geen normale sojaboon meer te vinden. De gewassen zijn zwaar bewerkt met glyfosaat. 1

Een van de nadelen is een mangaantekort. Mangaan is een behoorlijk belangrijk nutriënt en in kleine hoeveelheden onmisbaar voor meerdere essentiële lichaamsfuncties. Een recente studie onthulde een ernstig tekort van mangaan in het bloed. Omdat glyfosaat dit spoorelement in gewassen vernietigt. 

Wat zijn de gevolgen hiervan?

  • Verhoogde kans op autisme,  Alzheimer’s en andere neurologische ziektes
  • Verstoord darmmicrobioom
  • Osteoporose
  • Verminderde spermakwaliteit
  • Gastro-intestinale problemen

Soja: niet tegen maar voor osteoporose

Het paradoxale is dat soja en sojaproducten worden aanbevolen in de overgang, mede tegen osteoporose. Voor goed kraakbeen en botten is chondroïtine sulfaat nodig. De samenstelling hiervan hangt af van mangaan. Vandaar dat een mangaantekort tot osteoporose leidt. En trouwens ook tot PMS. 2 Wat betreft de gastro-intestinale problemen, ook buiten glyfosaat om is dit een uitwerking van sojaconsumptie. Door sojaproteïnen stapelt oxalaat zich op, wat darm- en maagproblemen kan veroorzaken. 3 Een prikkelbare darm is dan wel weer te wijten aan glyfosaat in soja en maïs. 4

3.Lyke K. A study on the effects of a high soy-content diet on urinary oxalate levels in humans. PhD Thesis, Hawthorn University Whitethorn, CA. January. 2013

soja mijden
Een goede reden om soja producten te mijden is glyfosaat. Geen gewas is zo bestreden met deze herbicide als de sojabonen.

Tip: Om je mangaanvoorraad op te vijzelen kun je blauwe bessen en ananas eten

Nauwelijks Lactobacillus in de darmen

Ook neurologische aandoeningen zijn te verklaren door een mangaantekort. Bij autisme is Lactobacillus nauwelijks aanwezig. Deze bacteriesoort is eveneens afhankelijk van mangaan. Het is een slechte zaak als Lactobacillus ondervertegenwoordigd is. Deze richt zich namelijk op angst. Angst en paniek: het verband met soja en maïs is duidelijk aanwezig. 5

Sojabonen resistent dus opschaling van glyfosaat

Je zou hopen dat het gebruik van glyfosaat minder wordt. Het tegendeel is waar, het wordt steeds meer. Sojabonen zijn inmiddels behoorlijk resistent voor glyfosaat. En daarom is het gebruik van de herbicide op de gewassen enorm opgeschaald. Soja is een groot probleem. 6

(Foods 2019, The Introduction of Thousands of Tonnes of Glyphosate in the food Chain—An Evaluation of Glyphosate Tolerant Soybeans )

Met de stijging van de consumptie van maïs en soja, is ook het aantal gevallen met diabetes en Parkinson’s gestegen.  7 8

Fraude met onderzoeken

Ondertussen is glyfosaat nog steeds niet verboden in Europa. Sterker nog, het is gebruikelijk dat testresultaten over de risico’s van de herbicide worden vervalst. Fraude met studies vindt plaats om glyfosaat goedgekeurd te krijgen. Zo worden tumordata veranderd in “ontstekingen” en deinst men er niet voor terug om toxische metingen te manipuleren.

Factsheet kanker en leverschade

Zodat herkeuring van de herbicide er doorheen kwam.  Luxemburg was het eerste Europese land dat de herbicide bande, en Oostenrijk wil volgen, maar dit is nog niet rond.  In 2020 pas en de rest van Europa moet nog volgen. Erg laat, vooral als je deze factsheet met betrekking tot kanker, leverschade en onvruchtbaarheid leest. 

Gewassen met de meeste glyfosaat 9 : Soja, maïs, alfalfa, koolzaad, bieten.

Korter leven

Knaagdieren kregen in een studie 3 maanden lang soja en maïs. Dit is een betrekkelijk lange periode voor een rattenstudie. Er was een verhoogd risico op borsttumoren bij vrouwtjes en nier- en leverschade bij mannetjes. Zowel de mannetjes als vrouwtjes hadden een korter leven. 10

Probeer het gebruik te minimaliseren

Mocht je af en toe eens soja eten dan is het niet zo’n probleem. Gewoon omdat je het lekker vindt. Maar het is beter om het niet als “gezonde” vervanger voor bijvoorbeeld melk, yoghurt of vlees te gebruiken. Beter kun je een dagelijkse consumptie mijden. Elke overdaad schaadt, en dit is zeker het geval met soja. Vergeet niet dat je misschien ook nog maïsproducten en koolzaadolie binnenkrijgt. En wat te denken van ontbijtgranen. Wie wil een bordje glyfosaat als ontbijt?

Helaas worden dieren ook gevoed met maïs en soja en daarmee vinden we glyfosaat ook in producten van koeken, varkens, gefokte garnalen, kip en vis. 11 Dus maakt het deel uit van onze Westerse voeding. Het bewust eten van sojaproducten voegt toe aan de overdaad. 

We zijn er nog lang niet vanaf

Ondanks alles verklaarde EPA begin 2020 dat glyfosaat geen risico’s brengt voor de menselijke gezondheid. Dit is eveneens gebaseerd op een frauduleus review. 12 We zijn er dus voorlopig nog niet van af. En mocht het zover zijn: glyfosaat is al wijd en zijd verspreid in voedingsketen en milieu. Bepaalde maatregelen kunnen we nemen, zoals het mijden van maïs en sojaproducten. En niet in de misleiding vallen dat soja een gezond product is dat we dagelijks zouden moeten consumeren.

Aanbevolen artikelen