Rozemarijn olie evengoed als minoxidil tegen haaruitval

haaruitval

Haaruitval, wat kun je ertegen doen? De gouden standaard is minoxidil 2%. Maar wist je dat rozemarijn olie volgens onderzoek net zo goed werkt tegen haarverlies als het medicinale middel? Ook de olie van rozemarijn geeft eveneens weer nieuwe haargroei.

Hernieuwde haargroei en nauwelijks haaruitval

Dat is ook niet echt een wonder, omdat rozemarijn een medicinale plant is met verschillende activiteiten. Zo verbetert het de doorstroom in de kleine bloedvaatjes. Dit is ook de werking van minoxidil. Als vaatverwijder werd het oorspronkelijk gebruikt tegen een hoge bloeddruk. Het bleek onbedoeld dat het middel voor hernieuwde haargroei zorgde, en haaruitval stopte.

Alopecia androgenetica

In een studie werd rozemarijn olie vergeleken met minoxidil 2%, bij mensen met alopecia androgenetica. De deelnemers kregen rozemarijn olie of de medicinale lotion. Dit werd gebruikt voor de duur van 6 maanden. Bij 3 en 6 maanden werden de resultaten bekeken in een kliniek onder meer middels microfotografie. De evaluatie van hernieuwde haargroei en haaruitval na 3 maanden maakte duidelijk dat je door moet zetten met het gebruik. Het aantal haren was nog hetzelfde als bij het startpunt, zowel in de rozemarijn als in de minoxidil groep. 

Rozemarijn olie net zo effectief als minoxidil

hernieuwde haargroei
Mede door de anti-androgene werking werkt rozemarijnolie tegen haaruitval bij alopecia androgenetica. Hiernaast bevordert het een hernieuwde haargroei

Maar na 6 maanden was dit anders. In beide groepen was hernieuwde haargroei overduidelijk aanwezig. Ook stopte haaruitval. Hoewel bij rozemarijn en minoxidil jeuk op de hoofdhuid ervaren werd, was dit . Dit een stuk minder in de rozemarijn groep. 

De studie liet zien dat rozemarijn olie een effectief middel is tegen haaruitval, en hernieuwde haargroei sterk bevordert.

Anti-androgene werking

Omdat rozemarijn ook nog eens een anti-androgene werking heeft is het een van de meest effectieve strategieën tegen alopecia androgenetica. Bij muizen die een testosteron behandeling ondergingen werkte rozemarijn ook tegen haaruitval. Hier werd extract gebruikt dat op de huid werd aangebracht. Er was dan ook een hernieuwde haargroei te zien bij de diertjes. 

Tip: Misschien tolereer je pepermuntolie beter. Het geeft in ieder geval een snellere werking qua hernieuwde haargroei en tegen haaruitval dan rozemarijn olie en minoxidil 2%. Deelnemers aan een studie zagen namelijk al na 4 weken resultaat.  Ook pepermuntolie heeft een anti-androgene werking.

Hoe gebruik je rozemarijn olie voor je haren?

Voor hernieuwde haargroei en het stoppen van haaruitval, gebruik je een shampoo met een hoge concentratie rozemarijn olie. Of voeg simpelweg 10 druppels van de olie toe aan je shampoo. Dit is de eenvoudige manier.

Druppels in een olie

Het is wel aan te raden om de olie een paar keer per week op je hoofdhuid aan te brengen en in te laten werken. Een oplossing maak je door een paar druppels aan een dragende (vrij neutrale) olie toe te voegen. Dit laat je een nacht op je hoofdhuid zitten. 

Een concentraat maken

Wil je zelf een rozemarijn concentraat maken, dan doe je twee of drie rozemarijntakjes in 250 ml gedestilleerd water dat gekookt is. Dit laat je minstens 5 uur trekken. Langer kan ook: dit geeft hogere concentraties. Ook dit kun je op je hoofdhuid doen en laten intrekken. Het is in ieder geval minder vet dan de olie en vergt minder werk om het uit te wassen.