Aloë vera: zeer goede resultaten tegen rimpels

aloe vera tegen rimpels

Zoek je iets anti-aging dat echt werkt? Dan moet je Aloë vera hebben. Als supplement vermindert het daadwerkelijk rimpels. En breng je het sap aan, dan draait het zelfs de klok van huidveroudering terug. Al deze positieve dingen voor de huid, is wat studies ons laten weten. In deze blog: de feiten wat betreft het effect van het plantje op de huid.

Aloë vera, het plantje is erg goed om zonverbranding te verminderen. En de werking gaat nog verder. Het verbetert niet alleen rimpels, maar ook elasticiteit van de huid. En last but not least! Het doet wat een verouderende huid nodig heeft: namelijk de aanmaak van collageen.

Aloë vera werkt echt tegen huidveroudering

Goed, de dosis die effectief is tegen rimpes. Wat een extract betreft is dat 1200 mg per dag. Meer is niet nodig. Dat bleek toen deelnemers aan een studie 1200 mg of 3600 mg namen. Ze namen dit voor de duur van 3 maanden. Gemeten werden de elasticiteit en de genexpressie van procollageen type I.

Het resultaat was dat in beide groepen de rimpels in aanzienlijke mate verminderd waren. Maar elasticiteit nam toe in de groep met de lagere dosis. Deze werking was het sterkst als er ook zonbescherming gebruikt was. 

Een ander onderzoek bevestigt dit.


Sterke collageenvezels, aanmaak van hyaluronzuur

aloe vera werkt echt tegen rimpels

Met Aloë vera heb je een middel dat rimpels en andere vormen van huidveroudering echt vermindert. Dit komt door de aanmaak van hyaluronzuur en collageen

Je kunt Aloë gel ook direct op de huid op brengen of innemen. Dit doet hetzelfde. Het versterkt collageenvezels, maakt fibroblasten aan. Ook het onmisbare hyaluronzuur wordt aangemaakt. Deze worden allemaal minder naarmate we ouder worden, maar zijn belangrijk voor een huid met volume en veerkracht. En zijn de reden waarom rimpels amper verschijnen.

Natuurlijk zijn er veel factoren die de mate en snelheid van skin-aging met bijbehorende rimpels bevorderen: je leefwijze, je voeding en het ouder worden op zichzelf (intrinsieke veroudering). Zonlicht en intrinsieke veroudering zijn de grootste factoren. UV-straling breekt helaas collageen af.

Werking gaat verder dan wondheling

Hier biedt Aloë vera dus uitkomst (Aloe barbadensis). De natuurlijke moisturizer  is ontstekingsremmend, helend, antibacterieel en antiviraal. De gel van het plantje bevat salicylaten, magnesium lactaat, bradykinine en polysacchariden. Er zitten nog andere stoffen in die belangrijk zijn voor de huid, zoals vitamine E, zink, vitamine A en vitamine B12. Het wondhelende effect is wijd en zijd bekend. Bij bijvoorbeeld snijwonden zorgt de gel voor een snelle heling doordat collageen in snellere mate rijpt. Hiernaast stimuleert het de activiteit van fibroblasten en collageen. Dit is natuurlijk alleen maar gunstig voor de vermindering van rimpels

Aloë vera hoort bij anti-aging regime

Mocht je iets willen kiezen tegen rimpels en ter bevordering van je collageen en hyaluronzuur, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Kurkuma en tomatensap, ze werken enorm goed. Net als vitamine B12, niacinamide, vitamine C, visolie en levertraan en andere anti-aging vitamines. Maar omdat we ook niet alles kunnen nemen/doen, is de dagelijkse inname Aloë vera misschien wel een eerste beste keuze.

Betere huidstructuur en minder rimpels

Want ookdeze studie toont de werking op rimpels. Resultaten na dagelijkse inname van tabeltjes met poeder van het plantje, waren er al na 8 weken. In deze studie werd het geweten aan de sterolen die de aanmaak collageen en hyaluronzuur aanmaakten. Via verbetering van de huidstructuur verbeteren de rimpels.

Andere bronnen

Ann Dermatol. 2009 Feb; 21(1): doi: 10.5021/ad.2009.21.1.6. Dietary Aloe Vera Supplementation Improves Facial Wrinkles and Elasticity and It Increases the Type I Procollagen Gene Expression in Human Skin in vivo

Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 827248. doi: 10.1155/2013/827248 Skin Ageing: Natural Weapons and Strategies

Klein AD, Penneys NS. Aloe vera. J Am Acad Dermatol. 1988;18:714–720. PubMed

Reynolds T, Dweck AC. Aloe vera leaf gel: a review update. J Ethnopharmacol. 1999;68:3–37. PubMed

Natow AJ. Aloe vera, fiction or fact. Cutis. 1986;37:106, 108. PubMed

Strickland FM, Darvill A, Albersheim P, Eberhard S, Pauly M, Pelley RP. Inhibition of UV-induced immune suppression and interleukin-10 production by plant oligosaccharides and polysaccharides. Photochem Photobiol. 1999;69:141–147. PubMed

Byeon SW, Pelley RP, Ullrich SE, Waller TA, Bucana CD, Strickland FM. Aloe barbadensis extracts reduce the production of interleukin-10 after exposure to ultraviolet radiation. J Invest Dermatol. 1998;110:811–817. PubMed

Davis RH, Donato JJ, Hartman GM, Haas RC. Anti-inflammatory and wound healing activity of a growth substance in Aloe vera. J Am Podiatr Med Assoc. 1994;84:77–81. PubMed

Chithra P, Sajithlal GB, Chandrakasan G. Influence of Aloe vera on the glycosaminoglycans in the matrix of healing dermal wounds in rats. J Ethnopharmacol. 1998;59:179–186. PubMed


Chithra P, Sajithlal GB, Chandrakasan G. Influence of Aloe vera on collagen characteristics in healing dermal wounds in rats. Mol Cell Biochem. 1998;181:71–76. PubMed