Zijn je darmen echt blij met kefir en amandelmelk?

amandelmelk

Sojamelk, kokosmelk, amandelmelk, gebruiksklare kefir…Ze worden gezien als gezonde alternatieven voor koemelk. Maar je melkvervanger is misschien niet zo gezond als je denkt. Hoe komt dat?

Als je niet tegen koemelk kan zijn er alternatieven. Ze zijn dan ook erg populair: Soja- en amandelmelk of kefir. Het is leuk dat we ook die laatste gebruiksklaar kunnen kopen. Hoewel, leuk?

Gebruiksklare kefir, bio yoghurt, amandelmelk

Helaas is hier ook weer een additief dat roet in het eten gooit. Deze stof is letterlijk overal, en ook in de melkvervangers. Het gooit je darmen behoorlijk overhoop. Niet alleen in kefir en amandelmelk. Zelfs in biologische yoghurt en babyvoeding vind je het nog: carrageen, E407.

In veel “gezonde” voeding

Al consumeer je geen kefir of amandelmek, op de een of de andere manier. krijg je E407 binnen. Carrageen heeft een slecht reputatie, omdat het je spijsverteringskanaal beschadigt. Omdat de stof afkomstig is van rood zeewier lijkt het gezond en zit het in veel “gezonde” voeding.

Al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw wordt het geproduceerd door middel van een alkaline procedure. Prima. Maar als je het wier in een zure oplossing doet krijg je gedegradeerde carrageen of poligeenan.

Verzekerd van ontsteking

amandelmelkintext.png
Met amandelmelk, kefir en andere melkproducten denken we goed te doen, maar deze producten zouden weleens tot ontsteking kunnen leiden

En veroorzaakt het ontsteking en spijsverteringsproblemen. Het wordt gebruikt in onderzoeken om ontsteking en andere ziektes op te wekken bij proefdieren. Dit maakt dat je je wenkbrauwen wel even optrekt. En je af kunt vragen of je gebruiksklare kefir, amandelmelk of andere producten wel echt zo gezond zijn.

Dierstudies en kanker

De bedoeling van E407 is dat het bindt, verdikt en stabiliseert. Vanwege de verdikkende werking zit het ook in je tandpasta. Maar het zit ook in oplossingen die van alles moeten behandelen van hoest tot darmproblemen. Darmproblemen zoals verstopping. Een interessant gebruik, omdat er sinds de jaren 60 een verband is tussen carrageen en allerlei gastro-intestinale aandoeningen. 1  Eén onderzoeker meldde dat de kankerbevorderende werking van carrageenan bij dieren bewezen is. 2

Waar zit carregeenan in

Het zit dus in melkvervangers zoals soja-, rijst-, amandelmelk, kefir en in biologische yoghurt en kokosmelk. 

Maar ook in: 

 • Koffiemelk en creamers
 • Hennepmelk
 • Chocolademelk
 • karnemelk
 • Advocaat
 • Cottage cheese
 • IJs
 • Vlees uit blik (vaak voor macaroni gebruikt)
 • Soep en bouillon
 • Magnetron maaltijden
 • Diepvries pizza
 • Vegetarische producten (waarom is dit zwaar bewerkte voeding?)
 • Zuigelingenvoeding

Wat is het probleem met kefir, amandelmelk etc

(Uit dierstudies)

 • Het kan tot colitis ulcerosa leiden 3 
 • Is mogelijk giftig voor de foetus 4 
 • Kan darm- en leverkanker bevorderen 5 
 • Draagt bij tot glucoseintolerantie en insulineresistentie
 • Stimuleert ontsteking 7 
 • Onderdrukt het immuunsysteem 8 

Tijdperk van chronische inflammatie

De link met ontsteking is een belangrijke. We leven immers in een “tijdperk van inflammatie.” Het is erg jammer dat we gezonde dingen denken te consumeren zoals gebruiksklare kefir en amandelmelk, en we er dus weer instinken. Een onderzoek uit 2013 9 laat weten dat de hoeveelheid carrageenan in voedsel voldoende is om ontsteking te veroorzaken en dat poligeenan en carrageenan beide schadelijk zijn. Dierstudies tonen herhaaldelijk dat E407 in voeding ontsteking in het spijsverteringskanaal bevordert en tal van zweertjes, kwaadaardige tumoren. Bedenk hierbij dat we natuurlijk nog veel meer additieven consumeren, die eveneens ontsteking bevorderen.

Wel/niet een probleem?

Tegelijkertijd zijn er onderzoeken die dit tegenspreken. 10  Door het moleculaire gewicht wordt E407 niet in noemenswaardige mate door het lichaam opgenomen, beïnvloedt het niet de opname van nutriënten en als het maar 5% van de totale voeding inneemt is er niet veel aan de hand. En zoveel kefir en amandelmelk consumeren we toch niet? Vast niet, maar als je daarbij ook de andere producten neemt (en die kans is er) dan overschrijd je dit al snel. Zoals met alle E-nummers is het de dosis die het gif maakt.

Kortom: Dierstudies tonen dus dat gedegradeerde carrageen (poligeenan) gevaarlijke inflammatoire effecten heeft. 

Maak kefir zelf

Wat kefir betreft: zonder carrageenan is dit natuurlijk érg goed voor de darmen. Je krijgt er hele gezonde darmflora mee. 11 Zonde om het niet te consumeren, sla alleen de kant-en-klare over. Maak het zelf!

Heb je zelf tips? Laat het weten!