Bij weinig vitamine D: ook vitamine B tekort

vitamine b voor beter denken

Een vitamine B tekort. Wat heeft vitamine D hiermee te maken? Het is een vrij onbekend gegeven: een vitamine D tekort verandert de darmflora.   En dusdanig dat het de productie van vitamine B in de darmen verlaagt. Dit heeft impact op het immuunsysteem, en zet je in een staat van ontsteking.

Vitamine D tekort leidt tot een tweede tekort

We weten heel goed dat vitamine D een belangrijke vitamine is. Heb je een normale spiegel dan slaap je ook beter. De vitamine, die eigenlijk een hormoon is, zorgt ook voor de aanmaak van serotonine. Wat een vrij onbekend feit is, is dat de vitamine de productie van vitamine B beïnvloedt. Is de vitamine D spiegel laag? Dan ontstaat geleidelijk aan een vitamine B tekort. Omdat de darmen dan minder vitamine B aanmaken. Het gaat hier vooral om B5, panthoneenzuur. 

Gewrichtspijn

DIt fascinerende inzicht is al in 2016 gepubliceerd in Medical Hypotheses . 1 De studie kwam tot stand om uit te vinden waarom de nachtrust afname terwijl pijn door artritis alleen maar toenam. Panthoneenzuur (B5) wordt co-enzym A. Deze cofactor is nodig voor de productie van acetylcholine en cortisol. Onderzoeken uit de jaren 50 suggereren een connectie tussen een tekort aan vitamine B, artritis en slapeloosheid. 

Slechte aanmaak van vitamine B5 door vitamine D tekort

vitamine b tekort
Een lage vitamine D spiegel leidt geleidelijk aan tot een vitamine B tekort: en wel van vitamine B5. Dit komt omdat te weinig vitamine D darmflora dusdanig verandert, dat darmbacteriën het panthoneenzuur amper nog aanmaken

De B-vitamines blijken een intestinale bacteriebron en een voedselbron te zijn. Dit is de reden waarom het darmmicrobioom naar alle waarschijnlijkheid de hoofdbron van vitamine B is. De darmbacteriën voorzien hierin in belangrijke mate. 2 3 4 5 Als dit niet meer goed gebeurt ontstaat een vitamine B tekort.

Supplement met vitamines B en D

Een te lage vitamine D spiegel leidt dus geleidelijk aan tot een tweede tekort, een vitamine B tekort. Om dit te testen werden alle vitamines B aan een vitamine D supplement toegevoegd (behalve B12, biotine en foliumzuur). Dit werd aan 1000 patiënten gegeven. 

Terugkeer van gezonde darmflora, verbetering van klachten

Na 3 maanden inname waren slaap, (musceloskeletale) pijn en darmklachten verbeterd. De conclusie die de auteurs in de studie trokken was dat de combinatie van vitamine D met vitamine B darmflora creëert die zorgen voor de terugkeer van een gezond viertal:

  • Actinobacteria
  • Bacteroidetes
  • Firmicutes
  • Proteobacteria    

Hoge bloeddruk, hartproblemen

Nu kan vitamine D schommelen door de seizoenen, waardoor het darmmicrobioom verandert. Dit kan de reden zijn van gewichtstoename in de winter. Maar jaren van een vitamine D tekort maken de verschuivingen in darmflora permanent, en dusdanig dat het “gezonde viertal” niet meer de leiding heeft. Elke van de vier scheidt minstens één vitamine uit die de andere niet kan maken.Verder zorgt een tekort aan vitamine B (in dit geval panthoneenzuur) voor een verminderde beschikbaarheid van acetylcholine. Deze neurotransmitter wordt door het parasympatisch zenuwstelsel gebruikt. Als dit niet goed gaat leidt dit tot een hoge bloeddruk, versnelde hartslag, verslechterde aderen en een gezondheidstoestand die tot hartaandoeningen en beroertes leidt.

Doofheid en tintelingen in handen en voeten

Aangenomen werd altijd dat een vitamine B5 tekort alleen bij ernstige ondervoeding voorkomt. Dit was bijvoorbeeld het geval in de Tweede Wereldoorlog onder gevangenen in Japan. Zij ervaarden een doof, pijnlijk, brandend en/of tintelend gevoel in hun voeten. Door suppletie met panthoneenzuur werd dit verlicht.6Doofheid en tintelingen kunnen ook in de handen voorkomen door een vitamine B tekort. Een tekort bij ratten leidde tot schade aan de bijnieren, apen ontwikkelden bloedarmoede en honden een lage bloedglucose, snelle ademhaling en hartslag. Bij kippen ontstond huidirritatie en degeneratie van myeline. Muizen verloren glycogeen (de opslag van glucose) in de spieren en lever.

Bij ons leidt het tot pijnen van het bewegingsstelsel, slapeloosheid, de vorming van Alzheimerplaques 7, vermoeidheid, spierkrampen en ontstekingsziektes. Kaakpijn kan er ook vandaan komen.