Wat vitamine E exact wel/niet voor de huid doet

vitamine e werkt wel niet

Hoe anti-aging is vitamine E nu echt? In deze blog: wat je van vitamine E wel/niet kunt verwachten voor je huid, volgens de wetenschap.

Werkt vitamine E echt tegen rimpels?

Vitamine E staat bekend als een van dé vitamines voor de huid. Heeft het zin om een huidproduct te kopen waar de vitamine in zit? Houdt het de huid echt soepel en minimaliseert het rimpels? Hoe zit het met een werking tegen littekens en pigmentvlekken?

Beauty vitamine

Vitamine E komen we als beauty vitamine al decennia in cosmetische producten tegen. Vooral vanwege het protectieve effect. Het is immers een antioxidant, dus beschermt het tegen allerlei schadelijke effecten. Zoals die van zonlicht. Een van de werkingen van deze vetoplosbare vitamine is dat het een foto protectieve werking heeft. Kortom, vitamine E beschermt tegen UV-straling.

We maken het zelf aan

Vitamine E moeten we innemen, omdat we het zelf niet aanmaken. We zijn van voeding of supplementen afhankelijk om het binnen te krijgen. Via plantaardige oliën, noten, volle granen en fruit (denk aan avocado) voorzien we onszelf van deze antioxidant. Kies je een olie speciaal voor de vitamine E, neem dan tarwekiemolie. Met 1 portie krijg je 135% van de ADH binnen. Het is verreweg de rijkste bron van vitamine E. Of breng het aan op de huid. Maar dan is het handig om te weten wat nu waar is van een eventuele gunstige werking.

Vitamine E is het krachtigst in combinatie met vitamine C

De rijkste bron van vitamine E is tarwekiemolie (135% ADH per dosis)

werkt vitamine e Vitamine E werkt wel voor

Bescherming tegen UV-schade en rimpels

Door UV-straling vinden DNA-mutaties plaats. Af en toe een dag te lang in de zon is geen ramp. Maar ben je decennia lang vaak aan zonlicht blootgesteld geweest, dan lijdt je huid daaronder. Wat te zien is aan de structuur en onregelmatige kleur. Vroeg beginnen met vitamine E is zeker zinvol. Want zelfs als je acute UV-schade hebt, dan vermindert dit door de stof. Combineer het met vitamine C, en je vertraagt rimpelvorming. Vitamine E is dus vooral preventief tegen rimpels en hyperpigmentatie.

Herstel van de huidbarrière

Je huidbarrière is belangrijk. Daarom moet je ook oppassen met DIY-middeltjes als natrium bicarbonaat om op je huid te doen. Is het natuurlijke beschermlaagje van je huid in de gevarenzone dan is je huid gevoelig en kwetsbaar. In je huid zit de vitamine van nature. UV-licht put helaas de voorraad uit. Vul die dus weer aan door de vitamine op je huid aan te brengen. Zo bescherm je je huid tegen schade door zonlicht en herstel je de huidbarrière.

Hulp bij atopische dermatitis

In een aantal studies is bewezen dat vitamine E helpt bij atopische dermatitis. Neem daarvoor dagelijks 400 ie per dag in. Na een paar maanden ervaar je dat de klachten minder zijn. Of nog beter: dat symptomen helemaal weg zijn. Wat onderzoeken ook laten weten, is een afname van inflammatoire responses (62%). Er is dus een duidelijke linkt tussen de vitamine, inflammatie en symptomen.

Doorligwonden en andere wonden

Vitamine E geneest wonden sneller. Dit geldt ook voor doorligwonden. Er is wel iets dat je moet weten als je de vitamine bij wonden wilt gebruiken. Combineer het met vitamine C en zink, en neem het oraal in. Dit is een heel krachtig trio om wonden te genezen.

nee-1.pngVitamine E werkt niet voldoende bij

Niet bij hyperpigmentatie

Helaas, hier schiet de werking van vitamine E tekort. Bruin gekleurde vlekken op de huid hebben meer nodig. Vooral in combinatie. Denk hierbij aan vitamine C, A (retinol of tretinoïne), niacinamide, hydrochinon en pycnogenol. In deze blog lees je wat studies zeggen over de (snelheid van) resultaten van genoemde stoffen bij pigmentvlekken.

Vermindert donkere kringen niet

Wil je vermindering van donkere kringen, dan lukt je dat met vitamine E alleen niet. Combineer in ieder geval met retinol, hydrochinon en/of vitamine C.

Geen vermindering van littekens

Er is maar weinig bewijs dat vitamine E littekens na bijvoorbeeld een operatie vermindert. Evengoed staat de vitamine hierom bekend. Helaas tonen studies een miniem effect, als er die er al is. Als de vitamine op littekens door operaties wordt aangebracht, kan het wel een negatieve reacties veroorzaken. Kortom: beter niet gebruiken in dit geval.

Doet niks bij psoriasis

Bestaande behandelmethoden zijn werkzamer dan vitamine E. De werking bij psoriasis is namelijk niet spectaculair.

Vitamine E kán werken bij

Onzuivere huid

Haal het beste uit vitamine E, en combineer het met C. Dit is ook zo bij acne vulgaris. Het voorkomt comedonen en geeft Propionibacterium acnes geen vrij spel. De vitamine voorkomt inflammatie.

Sclerodermie

Ook hier kán de vitamine nuttig zijn. Bij deze aandoening is er veel oxidatieve stress. De ziekte verhard het bindweefsel. Inname van vitamine E verbetert in ieder geval dit aspect.

Preventie van huidkanker

Het is niet vreemd om te denken dat vitamine E, als antioxidant, huidkanker voorkomt. Het vermindert immers UV-schade. Dierstudies laten deze preventieve werking zien. Bij hen remt de vitamine de groei van tumoren die door zonlicht zijn ontstaan. Maar omdat dit niet bij mensen is aangetoond is het niet zeker of dit ook voor hen geldt.

Conclusie: wat is de belangrijkste werking?

De onderzoeken laten zien wat de belangrijkste werking van vitamine E is. Dat is bescherming tegen UV-schade. Via die weg remt de stof inderdaad huidveroudering. Je kunt er dus zeker voordeel mee behalen.


Middelen met een sterkere en bewezen werking

Vitamine E is niet lang niet het beste dat je je huid kunt geven. Tegen pigmentvlekken, rimpels, schade door zonlicht is de werking sterker van:

1. Tomatensap (vooral bescherming tegen de zon, een werking die 10x krachtiger is dan vitamine E). 2. Aloë vera (aanmaak collageen en vermindering van rimpels). 3. Kurkuma (aanmaak collageen en vermindering hyperpigmentatie). 4. Levertraanolie of visolie (vooral tegen pigmentvlekken, de eerste bevat veel vitamine A)


Van binnenuit

Haal de vitamine vooral uit voeding. Bioactieve bestanddelen doen echt iets voor je huid. Dit geldt niet alleen voor vitamine E. Maar ook voor carotenoïden, polyfenolen, vitamine C, selenium en zink. Via voeding krijg je al vanzelf combinaties binnen. Vitamine E werkt beter samen met andere stoffen.

Hoe komen de stoffen beschikbaar voor je huid? Hier vertelt een publicatie in the British Journal of Nutrition ons meer over. Eerst passeren de stoffen door het spijsverteringskanaal. Dan bereiken ze via de darmwand de bloedbaan. Vervolgens vindt verdeling plaats naar de verschillende weefsels, waaronder die de huid. Na omzetting komen ze beschikbaar voor het hele weefsel, in actieve vorm.

Helemaal gunstig is het dat de huid deze bioactieve stoffen via het bloed continu aangeleverd krijgen. En dan ook nog zo, dat alle huidlagen de stoffen ontvangen. 

Ook goed om te weten qua opname

Beter met voeding

Studie: Granen die verrijkt zijn met vitamine E worden in hoge snelheid opgenomen in de bloedbaan. Capsules apart van de voeding geven wisselende resultaten. Daarentegen geven capsules die apart van de voeding worden ingenomen wisselende resultaten. Je wilt natuurlijk de beste opname. Dit kan door bijvoorbeeld tarwekiemolie voor je maaltijd te gebruiken. En noten en vette vis te implementeren.

Een vitamine E pil (400 ie) ingenomen met melk moest 13x de ADH bieden, maar dit de spiegel maar met 3% verhoogde. Bij granen verrijkt met de vitamine (30 ie) was er 5x zoveel E in het bloed na inname. Bij granen verrijkt met 400 ie was dit 30 x hoger. Mensen die een supplement innemen met een vloeistof en verder niks bereiken hier helemaal niks mee. De vitamine wordt beter opgenomen als het deel uitmaakt van de voeding die ook wat vet bevat.

Heeft het zin om de gel uit een vitamine E capsule op de huid aan te brengen?

Waarschijnlijk niet. Dit heeft te maken met de stabiliteit. Als een product geopend wordt en blootgesteld aan lucht en licht, gaat dit ten koste van de stabiliteit. Dit geldt ook voor vitamine C. Het ligt er een beetje aan. Stabiliteit kan toenemen door vitamine E conjugaten (esters van tocoferol), die resistent voor oxidatie zijn maar toch door de huidlagen doordringen. De toevoeging van ferulinezuur in een product verdubbelt de bescherming tegen Uv-straling vier- tot achtvoudig.Bronnen

Journal of Investigative Dermatology: A new wrinkle on topical vitamin E and photo-inflammation: Mechanistic studies of a hydrophilic gamma-tocopherol derivative compared with alpha-tocopherol. Journal of Cosmetic Dermatology: The cosmetic treatment of wrinkles Dermatoendocrinology: Discovering the link between nutrition and skin aging Indian Dermatology Online Journal: Vitamin E in dermatology Journal of Cosmetic Dermatology: The effects of topical application of phytonadione, retinol and vitamins C and E on infraorbital dark circles and wrinkles of the lower eyelids Dermatologic Surgery: The effects of topical vitamin E on the cosmetic appearance of scars. British Journal of Dermatology: Topical vitamins, minerals and botanical ingredients as modulators of environmental and chronological skin damage. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care: Efficacy of vitamin supplementation insituations with wound healing disorders: Results from clinical intervention studies. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention: Serum antioxidants and skin cancer risk: An 8-year community-based follow-up study. Canadian Medical Association: A new treatment for resistant pressure sores. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : The efficacy of a new topical treatment for psoriasis Nutrition and Cancer: Effects of topical and oral vitamin E on pigmentation and skin cancer induced by ultraviolet irradiation in Skh: 2 hairless mice Dermatologic Surgery: Vitamin E: Critical review of its current use in cosmetic and clinical dermatology. Molecular Aspects of Medicine: Vitamin E in human skin: Organ-specific physiology and consideration for its use in dermatology. Experimental and Therapeutic Medicine: Instrumental evaluation of anti-aging effects of cosmetic formulations containing palmitoyl peptides, Silybum marianum seed oil, vitamin E and other functional ingredients on aged human skin. Journal of Nutrition: Molecular aspects of alpha-tocotrienol antioxidant action and cell signalling.