Dit werkt zeker tegen pigmentvlekken, studies

pigmentvlekken

Zon, leeftijd en eventueel roken hebben een negatieve invloed op de huid. Dit laat zich zien in rimpels en pigmentvlekken. Studies vertellen welke stoffen daadwerkelijk hyperpigmentatie verminderen. Is vitamine C wel zo’n goede keuze? In deze blog vind je veel (bewezen) tips en feiten.

Wat wél werkt bij hyperpigmentatie

Verwacht niet dat pigmentvlekken binnen een week verdwijnen. Het vergt een consequent gebruik. Werk aan de kwaliteit van de huid: reinig, exfolieer, gebruik fruitzuren, retinol en goede huidproducten (bijvoorbeeld van Louis Widmer, Zein Obagi, the Ordinary of Timeless). Dit alles zou je tevergeefs doen als je niet tegelijkertijd je huid beschermt tegen de zon. Dit hoeft niet perse met een zonnebrandcrème. Er zijn ook poeders met een factor. (Bijvoorbeeld van Jane Iredale). Tretinoïne in combinatie met hydrochinon geeft ook echt mooie resultaten. Louis Widmer heeft Pigmacare met 5% niacinamide. Dit product gebruik je onder je normale huidverzorging.

Niacinamide 2% of 5%

Vermindering na 4 weken

Dit is de actieve vorm van niacine, vitamine B3. Het is nodig voor de celvernieuwing. Wat de stof doet qua hyperpigmentatie is dat het een interactie tot stand brengt. Tussen keratinocyten en melanocyten. Beide zijn cellen in de opperhuid. Melanocyten geven pigment af aan de keranocyten. Die beschermen daarmee hun celkern tegen UV-straling. Als dit mechanisme uit balans is wordt er teveel pigment gevormd. Niacinamide reguleert dit hele proces en brengt het op een normaal niveau.

Klinische studies tonen dat het gebruik van 2% niacinamide duidelijk het huidvlak met hyperpigmentatie vermindert en de huid lichter maakt. Wat in de meeste onderzoeken al na 4 weken te zien was. Dagelijks gebruik in combinatie met zonbescherming is effectief. En effectiever tegen hyperpigmentatie dan het gebruik van zonbescherming alleen. 1

In Indiase producten is niacinamide een populair ingrediënt. Een goede combinatie is niacinamide met vitamine C.

Vitamine C

De ene vitamine C is de andere niet

Ken je de vrij kostbare producten van Skinceuticals? Daar bevindt zich ook een fijn vitamine C serum tussen. Het goedkopere Timeless heeft een “dupe”: met andere woorden een duplicaat. Een serum dus die op dezelfde manier is opgebouwd. Maar betaalbaar is voor iedereen. Vitamine C vermindert als anti-oxidant oxidatieprocessen en via die weg de formatie van melanine. Hyperpigmentatie wordt hierdoor tegengegaan. Als je vitamine C uit fruit en groenten op de huid doet, is dit instabiel en is het de vraag of het wel efficient is. Een stabiele vorm van vitamine C is magnesium ascorbyl fosfaat (MAP, te koop bij the Ordinary voor onder de 10 euro). 2

MAP wordt opgenomen in de hoornlaag, en 10% geeft een uitgesproken verlichtende effect. 3

Toch is vitamine C niet het beste dat je kunt kiezen voor de huid, hoe populair het ook is. Kijk maar eens bij het kopje “pycnogenol” hieronder. De instabiliteit van vitamine C maakt het qua resultaten twijfelachtig. (Daarom is MAP het beste) Stel dat het ranzig is geworden. Dan werkt het als een oxidant op je huid in plaats van het tegenovergestelde. En dat wil je natuurlijk niet.

Hydrochinon

Bijna 100% verbetering

Hydrochinon (4%) is beter dan vitamine C. Toen dit vergeleken werd met ascorbinezuur (5%) gaf de eerste 62.5% verbetering, terwijl dit bij de tweede 93% was. Bij hydrochinon kwamen wel meer bijwerkingen voor dan bij vitamine C. Daarom zou het goed zijn om de twee te combineren. Vitamine C voorkomt dan de bijwerkingen. 4

Weet wel dat penetratie van vitamine C in de huid laag is. Je bereikt wellicht meer door veel vitamine C te consumeren. Of als je een product gebruikt waar ook niacinamide inzit. Een product met retinol én hydrochinon is ook goed in het verminderen van pigmentvlekken. Een uitgekiende combinatie is hydrochinon met retinol of tretinoïne.

Vitamine E

De werking van vitamine E bij hyperpigmentatie is niet bewezen. In het artikel Wat Doet Vitamine E Wel/Niet voor de huid lees je waar het wel/niet succesvol in is. Vitamine E is wel een topper als het gaat om bescherming van de huid tegen zonlicht en andere vrije radicalen.

Pycnogenol

All round werking

Dit schorsextract van de zeeden heeft een bewezen werking op hyperpigmentatie. Dat komt door de procyaniden, polyfenolen en cinnamide zuren. Het is een antioxidant met een ontsteking remmende werking. Je vindt het in formules, maar het bewijs voor gebruik op de huid ontbreekt. Als je het oraal inneemt is de werking wel bewezen en vermindert het de ernst van melasma en pigmentatie. 5 We staren ons soms blind op vitamine C. Pycnogenol blijkt echter vele malen krachtiger te zijn dan vitamine E en C. Een groot pluspunt is dat het vitamine C recyclet en vitamine E regenereert. De stof beschermt tegen zonlicht wat mede de reden is dat het zo succesvol tegen hyperpigmentatie is. Dit neem je 3 x per dag ( 3x 25 mg, dus 75 mg). Het is zeer allround en niet alleen voor de huid. Pycnogenol verbetert ook klachten met de cognitie, vermoeidheid, pijn en angst. 6

Je zou bijna zeggen; laat de vitamine C en E maar zitten. Neem die gewoon uit voeding.

Retinol en tretinoïne (0.05-1.00 %)

Een zeer goed product is Skin Brightener met retinol 1% van Zein Obagi. Hoewel effectieve middelen niet altijd duur hoeven te zijn, is deze wel aan de prijs. Namelijk 127 euro. Maar hij is goed! Hij laat je huid er op zijn best uitzien. Maar zorg dat je je huid tegelijkertijd wel beschermt tegen de zon. Dit geldt altijd. Anders gebruik je enerzijds iets dat je huid verbetert, terwijl anderzijds de zon weer zijn pigmenterende werking doet. En dat zou jammer zijn. Er wordt gezegd dat je álle producten van Obagi moet gebruiken voor een goed resultaat. Dit is niet waar. Dit product is al goed op zichzelf. Voor de bijbehorende middelen (exfoliant, toner enz) kan je ook goedkoper gaan.

Wat is het verschil?

Een retinol product gebruik je ’s nachts. Overdag bescherm je je huid tegen de zon. Het gebruik van retinol bouw je op. Je huid moet er aan wennen, kan de eerste tijd gevoeliger zijn en gaat eerst vervellen. Tretinoïne en retinol zijn de enige stoffen waarvan ruim bewezen is dat ze ook rimpels verminderen en de aanmaak van collageen stimuleren. Tretinoïne werkt directer omdat het geen omzetting meer nodig is. Retinol moet eerst nog een omzetting ondergaan. Toch geeft deze laatste eveneens resultaten, en is het wat milder voor de huid dan de eerste.

Retinol en tretinoïne, het zijn de meest bewezen stoffen die huidveroudering en dus ook pigmentvlekken aanpakken. Van tretinoïne wordt gezegd dat het effectiever is. Het is alleen op voorschrift verkrijgbaar.

Retinol en tretinoïne (retinoïde) zijn beide vitamine A derivaten die in retinoïnezuur worden omgezet. Maar retinol werkt langzamer dan een retinoïne. Om die reden werkt retinol iets minder efficient. Het heeft namelijk minder van het actieve ingrediënt dan een retinoïde. Daarom kan die laatste alleen op voorschrift verkregen worden.

Collageen aanmaak

De moleculaire structuur van de twee is anders. Retinols zijn esters (retinyl palmitaat, -linoleaat, retinaldehyde, retinyl acetaat). Het duurt langer voordat het is omgezet in retinoïnezuur. Tretinoïne activeert enzymen in de huid waarop deze direct een omzetting vinden in retinoïnezuur. Het voordeel van een retinol is wel dat het minder irriterend is voor de huid. Bij langer gebruik is je huid trouwens ook aan tretinoïne gewend. Beide vormen stimuleren de aanmaak van collageen.

Beide geven dezelfde resultaten

Toch zit je met een kwalitatief goed product met retinol ook goed. Dit blijkt uit een vergelijkende studie in Journal of Cosmetic Dermatology. Hierin werd de werking van retinol en tretinoïne op de huidstructuur en collageen vergeleken.

Het resultaat? Beide gaven een toename van dikte van de opperhuid, en upreguleerde genen voor collageen type I en III. Dit is het collageen wat je nodig hebt voor een elastischere huid, maar wat helaas minder wordt door zonlicht, leeftijd en dergelijke. Beide zorgden voor een duidelijke reductie van rimpels bij de 12e week van gebruik.

Kortom: zowel retinol als tretinoïne beïnvloeden de cellulaire en moleculaire eigenschappen van de epidermis en dermis. En hoewel de kracht van retinol iets kleiner lijkt, wekt het dezelfde veranderingen op. Maak je dus niet al te veel zorgen over of je een retinol-bevattend product gebruikt of de tretinoïne crème via de apotheek. Met beide kom je waar je wezen wilt.

Zonbescherming

pigmentvlekkenintext.png
Als je aan huidproblemen werkt zoals hyperpigmentatie, bescherm je huid dan tegelijkertijd met een SPF.

Je huid beschermen tegen de zon, dat is zo belangrijk. Blootstellling aan zon is voor 80% verantwoordelijk voor tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken en rimpels. 8 Als we nog jong zijn zien we de nog geen rimpels, dus ook de noodzaak niet. Als we ouder zijn denken we misschien “had ik maar…”. Het is nooit te laat. Kies goede producten om de bestaande pigmentvlekken te verminderen en voorkom daarnaast met een SPF het ontstaan van nieuwe.

Welke delen van het gezicht verouderen sneller door zonlicht?

Interessant is het om te weten op welke delen van het gezicht blootstelling aan zon de meeste invloed heeft. Dat dit de kraaienpootjes zijn is in te denken. Maar ook de mondhoeken die gaan hangen hebben met Uv-straling te maken. Verticale lijntjes boven de lip zijn niet alleen voor rokers, maar ook voor zonaanbidders. En helaas, door veel uren in de zon kun je ook voorhoofdrimpels, fronsrimpels en rimpels onder de ogen tegemoet zien. 9

Denk verder dan een crème

Waarom we ons gezicht niet altijd beschermen met een SPF is omdat we geen zin hebben in vettige, glimmende gezichten. Het kan best een uitdaging zijn om iets te kiezen waarbij de huid mooi mat blijft. Denk eens aan gezichtspoeder van Jane Iredile met factor 20. Het is niet de losse poeder maar de compacte. (pure pressed base) Voor circa 30 euro te koop op Amazon, maar goed dekkend. Je ziet er nog normaal uit, en hoeft niet te emmeren met een crème die een vettige laag op je gezicht achterlaat. Hoewel je hierbij ook een poederdoosje (houdertje) kunt bestellen is dit helemaal niet nodig. Je kunt het product gewoon in het orginele plastic (minder fraaie) doosje houden. Hou er rekening bij dat je je product bij veel zonuren even vervangt. Dat is bij een poeder ook makkelijk: even een vochtig doekje erover, en wederom poeder aanbrengen met een kwast. ‘S avonds je huid goed reinigen.

Azelaïnezuur

Geschikt voor donkere huidskleuren

Goed, hierboven wordt even exfoliëren genoemd als belangrijk onderdeel van een goed huidregime.

Een goed middel om dit te doen is glycolzuur. En kijk trouwens eens naar de Koreaanse producten van Cosrx: betaalbaar en goed.

Ook wat betreft het effectieve azelaïnezuur is de combinatie weer belangrijk. Eerst behandel je je huid voor met exfoliant glycolzuur (en gebruik een zonproduct!). Of vindt een product waarin beide stoffen gecombineerd zijn met hydrochinon. Het resultaat mag er zijn. Na een aantal maanden behandeling met azelaïnezuur (20% creme), glycolzuur (15%) en een lotion met hydrochinon (4%) was pigmentatie een stuk minder intensief bij deelnemers met een donkere huidskleur. Hyperpigmentatie is vooral een uitdaging voor mensen met een getinte of donkere huidskleur. Maar dit geeft dus een verlichting van pigmentvlekken. 10

Salicylzuur is er natuurlijk ook nog. Dit is ook een exfoliërende stof. Wil je weten wat er uit een vergelijkingsstudie kwam tussen salicylzuur en tretinoïne? De combinatie van salicylzuur (peeling) met tretinoïne verbeterde pigmentvlekken een stuk beter dan een behandeling op zichzelf. 11

Kurkuma (ook oraal)

Eveneens verbetering na een maand

Je komt het veel tegen in DIY filmpjes: kurkuma-maskers. Waarschijnlijk zijn ze geïnspireerd door tips, blogs en filmpjes uit India waar het bleken van de huid grootschalig plaatsvindt. Waar het ook vandaan komt: het gebruik van kurkuma op de huid heeft wetenschappelijke gronden. Want de bioactive stof kurkumine leidt tot de dood van melanoomcellen. 43 Ook werd kurkuma vergeleken met niacinamide. De combinatie van de twee was een stuk krachtiger dan niacinamide (ook al krachtig) alleen, als het om lintjes en rimpels ging. 12

Een ander onderzoek was niet minder boeiend. Een formule met kurkuma verbeterde pigmentvlekken al na 4 weken. Maar de studie is niet gepubliceerd in een noemenswaardig journal. Er zullen meer studies nodig zijn om dit te bevestigen.

Visolie en levertraan (op de huid aanbrengen of oraal)

Dit is wel het goedkoopste product, althans levertraan. Levertraan is behoorlijk rijk aan vitamine A. Als je het op de huid aanbrengt wordt je teint egaler, pigmentvlekken verminderen en je huid krijgt een mooie glans. Nadeel is wel dat je het ruikt. Daarom is het geschikter om het als “masker” te gebruiken en weer af te spoelen. Of op te doen als je een dagje vrij hebt en toch nergens naartoe gaat. En/of neem het in. Naast vitamine A bevat het vitamine D en omega-3 vetzuren. 13 14 Het is ook erg lekker op je handen, al dan niet gecombineerd met een handcrème.

Kies niet op prijs

Richt je op producten waar deze stoffen in zitten. Misschien ben je wat duurder uit. Maar dat ben je ook als je bij een Kruidvat huidverzorging koopt die eigenlijk niks voor je huid doet. En hoewel ze bij Action soms aangename producten lijken te hebben, valt dit tegen als je op de ingrediëntenlijst kijkt. Dan zit er geen/of heel weinig Aloë Vera in, en heel veel paraffine. Om maar wat te noemen. Het probleem met dit soort producten is nog niet eens dat ze niks voor de huid doen. Was dat maar waar, dat ze niks deden. Ze doen meestal wel wat: ze sluiten de huid af, maken die gevoeliger of ze werken veroudering juist in de hand. Een hyaluronzuur van onder de 5 euro (Kruidvat), dat klinkt goed. Maar wat heb je eraan als de moleculen te groot zijn om goed opgenomen te worden?

Koop geen illusie, kies gericht

De andere kant is er ook: dat je dure producten kiest omdat je denkt dat het door de prijs beter is. Je koopt dan een illusie, verwachting, maar resultaat blijft uit. Verdiep je, weet wat je koopt en kies daarop. Je zult moeten (onder)zoeken op Internet. Lees reviews en bekijk de ingrediënten. Je vind je werkzame product niet bij drogisterijen, helaas.

Al met al zie je dat sommige producten wel wat kosten (Zein Obagi, Jane Iredale) maar andere voor een prikje te koop zijn (the Ordinary, Cosrx) Mocht je producten bestellen van the Ordinary, doe dit dan bij het bedrijf zelf en niet in Nederland. Dit scheelt je tientjes. De producten worden keurig en snel geleverd.