Tekort aan deze stof bij fibromyalgie klachten

fibromyalgie klachten

Het is geen hele bekende neurotransmitter: anandamide. Bij fibromyalgie klachten is de stof wel van belang. Het zorgt voor minder pijn én bestrijdt depressie. Hoe krijg je meer anandamide?

Wat neurotransmitters betreft is het niet allemaal serotonine, dopamine, GABA enzovoort wat de klok slaat. Wat betreft serotonine: uit een recente studie blijkt dat vitamine D deze aanmaakt, en dat fibromyalgie patiënten aan beide tekort hebben. Er is er nog één, en die is zeer van belang om fibromyalgie klachten te verminderen.  Zoals minder pijn.

Anandamide: je lichaamseigen anti-depressivum en pijnbestrijder

De neurotransmitter is een soort van endocannabinoïde, je lichaamseigen versie van cannabis. Dankzij THC, de psychoactieve molecule in cannabis, zou anandamide misschien nooit ontdekt zijn. Eind jaren 80 ontdekten wetenschappers hoe THC perfect paste in speciale receptors in de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Daarop concludeerden ze dat als we dat netwerk van receptors hebben we er blijkbaar een soort stof voor produceren. Dat was anandamine. Een feelgood neurotransmitter waarmee je minder pijn en depressieve gevoelens bereikt. in het algemeen, maar bij fibromyalgie klachten in het bijzonder.

Minder pijn, verhoogde gevoelens van geluk

Want wie bekend is met fibromyalgie klachten weet dat stemming, geluksgevoel en een ontspannen gevoel extra in het geding zijn. En wil graag minder pijn. Anandamine wordt geproduceerd op “aanvraag” door het lichaam. Verhoogde gevoelens van geluk zijn een direct resultaat van meer anandamine in het systeem.  1

Dus hoe verhoog je dit?

Door lichamelijke beweging, laat een onderzoek in Medicine of Science in Sports and Exercise weten. Dat is op zich geen verrassing. Omdat we nu eenmaal weten dat beweging voor minder pijn zorgt. En andere fibromyalgie klachten zoals vermoeidheid verbetert. De publicatie meldt dat het endocannabinoïde systeem een rol speelt voor de pijnreductie na beweging, bij fibromyalgie patiënten.

De studie

Deelnemers met fibromyalgie klachten deden 15 weken lang krachttraining. Hierna waren de anandamide spiegels sterk verhoogd. Na deze periode waren er minder pijn en depressie. Uiteraard was spierkracht toegenomen.

Voor een effect op fibromyalgie klachten hoef je geen 15 weken geduld te hebben. Onderzoekers hebben ontdekt dat 30 minuten bewegen de anandamide spiegels verhoogt. Een gevoel van welbevinden staat in nauw verband met die verhoogde spiegels. Met een half uur bewegen, liefst dagelijks, zul je al snel minder pijn ervaren.

Andere manieren om de neurotransmitter te verhogen?

  • Neem CBD olie.   2 
  • Eet chocolade van goede, donkere kwaliteit 3
  • Neem voeding met een kamferol: dus appels, druiven, tomaten, aardappels, uien en broccoli. 4 Dit remt de enzymen die anandamide afbreken.