Mosterd, heel gezond. Maak het zelf!

mosterd

Mosterd is een oud Romeinse remedie tegen astma, hoge bloeddruk, ontsteking, verkoudheid en andere nare zaken. Dat was niet zo gek gedacht. In mosterd zitten veel stoffen die het gezond maken. Zoals magnesium, selenium, glucosinolaten en vitamine A. Om echt van de gezonde voordelen van mosterd te profiteren, maak je het zelf. 

Mosterd glycosinolaten: reinigend en ontsteking werend

Het is een brassica groente: mosterd. Daarmee voorziet het in een aantal fyto nutriënten. Wees wel realistisch: de porties mosterd die wij consumeren maken geen dramatisch verschil in gezondheid. Maar als je het combineert met andere gezonde maatregelen, doe je er zeker je profijt mee.

Wat het eveneens interessant maakt zijn de glucosinolaten. Ze zijn de bescherming voor planten tegen weefselschade. Voor ons ook onmisbaar, omdat ze het lichaam reinigen. Dat maakt groentes als boerenkool en broccoli zo gezond; die bevatten ook veel van deze gezonde stoffen. Ze zijn preventief tegen kanker en pakken ontsteking in het lichaam aan. 1 Combineer je broccoli, boerenkool en andere groentes dus lekker met mosterd! Of eet regelmatig zelfgemaakte mosterdsoep.

Helpt je vitaal en gezond te blijven

mosterdintext.png
Mosterd zelf maken is heel makkelijk. Het bevat veel gezonde stoffen.

Als goed geínformeerde lezer weet je dat glucosinolaten, carotenoïden, anthocyaninen en fenolen belangrijk zijn voor een vitaal en gezond lichaam. Mosterdbladeren en -zaden bevatten dit vol op.[2

Alle bestanddelen maken dat mosterd veelbelovend is als ontgiftend middel tegen oxidatieve stress. 3 [4] Omdat de hoeveelheid oxidanten in het lichaam nu eenmaal chronische ziektes veroorzaken. 

Carotenoïden en fenolen

In het blad van mosterd zitten veel carotenoïden. Vooral beta-caroteen is interessant voor ons, omdat het provitamine A activiteit bevat met anti-kanker eigenschappen. 5  Bij vitamine A horen retinoïden die je immuniteit, vruchtbaarheid, gezichtsvermogen en cel ontwikkeling ondersteunen. Ook de andere carotenoïde, luteïne, is uitgebreid onderzocht op de rol die het bij onze gezondheid speelt. 6 Dit alles maakt mosterd gezond.

In Bald’s Leechbook uit de negende eeuw komt mosterd ook voor. Kijk maar eens bij de recepten. Mosterd kent een lange geschiedenis van medicinaal gebruik.

Samengevat

Mosterd bevat veel fytonutriënten en vooral glucosinolaten. Dit zijn krachtige antioxidanten die chronische ontsteking verminderen. Mosterd kan verkoudheid, een hoge bloeddruk, artritis en astma verlichten. Het is een goede bron van selenium, magnesium, koper, mangaan, omega-3 vetzuren en vitamine A. Eet het samen met andere pittige specerijen zoals chilipepers en je leeft langer, volgens onderzoek. En verder? Neem een shot mosterd, en je hebt geen energydrink nodig.

Bij Pit en Pit kun je je mosterdzaad (alle kleuren), mosterdpoeder en/of mosterdolie kopen.

Zelf mosterd maken

Wat heb je nodig?

 • Mosterdpoeder: 4 eetlepels
 • Natuurazijn: 200 ml
 • Komijnpoeder: 2 eetlepels
 • Een vervanger voor tafelzout: heel weinig
 • Peper: 1 eetlepel (dit kun je ook mengen met kurkuma)
 • Aardappelzetmeel: 1 á 2 eetlepels

Je maakt het heel simpel: roer gewoon alles door elkaar.

Wil je grove mosterd?

Dan neem je

 • Mosterdzaadjes die je eerst 24 uur in azijn weekt, goed laten uitlekken (50 gram)
 • Azijn: 100 ml
 • Een vervanger voor tafelzout
 • Kruiden naar voorkeur (eventueel kurkuma, optinioneel)
 • Water (30 tot 45 ml: is de mosterd nog te korrelig, dan gebruik je meer)

Deze is misschien wel het lekkerst:

 • Mosterdzaad: 50 gram
 • Mosterd poeder: 50 gram
 • Water of bier: half kopje
 • Azijn, witte wijn of sherry: 45 ml
 • Een vervanger voor tafelzout: 5 gram (2 theelepels)
 • Kurkuma: 1 theelepel (optioneel)
 • Honing: 2 eetlepels (optioneel)
 • Verse kruiden of peper: half kopje (naar smaak)

Vermaal de mosterdzaden, maar laat er wel wat van heel. Je gebruikt immers ook al mosterdpoeder. Doe dit in een kom en voeg er zout en mosterdpoeder aan toe. Voeg er de kruiden bij. Vervolgens voeg je het water (of bier) toe en roert goed. Laat dit 10 minuten staan. Nu voeg je het azijn toe. 

Hoe (lang) bewaar je het?

Doe alles in een weckpot en bewaar het in de koelkast. Eerst zal het wat dun zijn, maar na een nacht is het dikker geworden. Wacht 12 uur voordat je het gebruikt. Je kunt het een jaar bewaren. Doe dit in de koelkast, zo hou je je mosterd gezond.