Is lekkende darm oorzaak van jouw hersenmist?

lekkende darm hersenen

Van een lekkende darm spreek je als je darmwand niet meer in tact is. Afval- en gifstoffen lekken dan via de darmwand de bloedbaan in. En vanwege de bloed-brein barrière is dit ook van invloed op je cognitieve functioneren. Ga je het lekkende darmsyndroom genezen, dan merk je dat hersenmist optrekt. 1

Hersenmist door lekkende darmsyndroom

Hersenmist is een symptoom van een onderliggend probleem. Dit kan door het lekkende darmsyndroom zijn. Je hebt dan moeite om helder te denken en te focussen. Natuurlijk zijn er meer condities en issues die dit veroorzaken. Maar een lekkende darm wordt vaak over het hoofd gezien. De meer doorlaatbare darmwand heeft een impact op de cognitieve functies.

De link met dementie

Neem dementie: dit staat in verband met veranderingen in de darmflora en toegenomen biomarkers van een lekkende darm. Daarmee is er ook de link met ontsteking. Verkeerde voeding en medicatie zijn factoren die een impact hierop hebben. Darmbacteriën die butyraat produceren verminderen de kans op cognitieve problemen. Dit is bijvoorbeeld Lachnospiraceae NK4A136, een soort die bij dementiepatiënten nauwelijks aanwezig is.  2  3 4  

Als je darmwand niet meer integer is, komt niet alleen je lichaam in een staat van ontsteking. Je hersenen ondergaan hetzelfde. Een lekkende darm genezen is dus van groot belang om problemen als hersenmist en verminderde cognitieve vaardigheden te verbeteren.

Soms merk je naast hersenmist ook andere problemen: vergeetachtigheid, meer last van angst en depressie. Wat heel goed helpt om het lekkende darmsyndroom te genezen, is minder gluten consumeren. Er zijn (wetenschappelijke) geluiden dat gluten ook schadelijk zijn voor non-coeliakie patiënten. 5  Het is gliadine in gluten dat kwetsbaar maakt voor het lekkende darm syndroom. 

Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken van een lekkende darm.. Zoals pijnstillers die de conditie in de hand werken.

Endotoxines die doorlekken naar het brein

lekkende darmsyndroom
Een van de kenmerken van een lekkende darm is hersenmist

Als de conditie van een lekkende darm decennia lang aanhoudt dan verandert hersenmist in een ernstiger iets: dementie. 6 Dit is als de conditie decennia lang aanwezig is. Bijna alle patiënten hebben een doorlaatbare darmwand en daardoor sijpelen endotoxines veelvuldig door naar de hersenen.

Tweede brein

Dementie staat in verband met veranderingen in het darmmicrobioom. Met name is er een afname van bacteriën die korte keten vetzuren produceren. Er is duidelijk een verstoring van de darm-brein as. 7

Je darmen worden ook wel het “tweede brein” genoemd. Meer dan 80% van je immuunsysteem bevindt zich daar. Belangrijke voedingsstoffen worden via de darmwand naar de rest van het lichaam verdeeld.

Serotonine productie

Serotonine productie gebeurt voor 95% in je buik. Het lekkende darm syndroom kan je serotoninespiegel laag houden. Behalve hersenmist veroorzaakt het ontsteking. Daarbij kun je last krijgen van huidproblemen of allergieën. Door de lekkende darm gaan helaas afvalstoffen en voedingsdeeltjes de bloedbaan in, waarvan het niet de bedoeling was. Vandaar het gebrek aan focus, goede stemming en concentratie.

De top 5 tekenen van een lekkende darm zijn

Stemmingswisselingen

De ontstekingsrespons van het lichaam veroorzaakt door de lekkage resulteert in neurocognitieve stoornissen. Zelfs autisme is in studies gelinkt aan het lekkende darm syndroom. Vooral als het darmprobleem in het eerste jaar van het leven ontstaat. 8

Hormonale disbalans

Dit effect geldt vooral voor vrouwen. Want het darmmicrobioom is ook belangrijk voor de productie van oestrogeen. Lage oestrogeenspiegels veroorzaken soms pre-menopauzale symptomen en hartziektes. Maar in bepaalde gevallen ook endometriose, PCOS en/of vermoeidheid.

Spijsverteringsproblemen

Zoals chronische diarree, een opgezette buik, winderigheid en een prikkelbare darm.

Voedselallergieën

Dit is wel een van de meest voorkomende symptomen van een lekkende darm.

Auto-immuunziektes

Door het lekkende darmsyndroom komen er vreemde indringers in je bloedbaan. Dit geeft een verhoogde staat van alertheid. HIerdoor kan je immuunsysteem minder accuraat worden. Na verloop van tijd begint je lichaam antistoffen aan te maken.

De conditie van een lekkende darm verbeteren, hoeft niet altijd duur te zijn. Er zijn veel goedkope, makkelijke middelen om dit te doen. Voorbeelden zijn gelatine en kurkuma.