Ontgiften van arsenicum: 4 bewezen tips

ontgiften van arsenicum

Ontgiften van arsenicum, dat kan met 4 makkelijke en bewezen middelen. Wat doet arsenicum in rijst, andere voeding en drinkwater eigenlijk met je gezondheid? Een nieuwe publicatie in journal Science of the Total Environment 1 laat weten waarom ontgiften zin heeft.

Waarom ontgiften van arsenicum?

Van nature zit arsenicum in rijst. Maar onderzoekers bestudeerden rijst consumptie en de gevolgen die het heeft voor het hart. Het blijkt dat rijst een verhoogde kans geeft op overlijden door een hartaandoening. 

Volgens de publicatie is die kans ook weer niet heel erg groot.  Bij “slechts” 25% van fervente consumeerders is het risico 6% hoger, vergeleken met mensen die het alleen zo nu en dan nuttigen.

Het chemisch element arsenicum komt dus van nature voor in de graansoort. Hoe vaker je het eet, des te hoger de kans op ziekte, kanker en leveraandoeningen. 

Als je bedenkt dat naar schatting jaarlijks ongeveer 50.000 mensen wereldwijd vroegtijdig overlijden door arsenicum in rijst, lijkt dit misschien relatief weinig. Want rijst wordt immers globaal door miljoenen mensen gegeten.

Rijst: meest kwetsbaar voor de chemische stof

Toch is het een probleem dat we niet moeten onderschatten. Arsenicum is een toxisch metaal dat ernstige problemen kan opleveren voor de gezondheid als je het vrijwel dagelijks binnenkrijgt. In bruine rijst zit meer dan in witte. Ook basmati rijst bevat minder. Als je rijst gaat eten helpt het om dit in ruim water te koken. Maar niet alleen zit arsenicum in rijst, maar ook in andere gewassen én drinkwater.

Wel is rijst extra kwetsbaar voor het element. Want arsenicum imiteert andere stoffen die de plant via de wortel opneemt, en passeert op die manier het verdedigingssysteem van de plant. Wat voeding betreft vind je dus in rijst de meeste arsenicum.

Klimaatverandering

Er zijn makkelijke manieren om te ontgfiten van arsenicum. En qua rijstkeuze kun je beter witte of basmatirijst nemene.
Het is jammer dat rijst de voeding met de meeste arsenicum is, maar er zijn gelukkig 4 makkelijke manieren om te ontgiften van arsenicum. Basmati rijst en witte rijst bevatten trouwens het minste van het zware metaal.

Stijgende temperaturen door opwarming van de aarde kan de hoeveelheid arsenicum in rijst binnen enkele decennia verdrievoudigen, volgens dezelfde studie. Planten die in warme omstandigheden groeien bevatten meer van het toxisch metaal.

Top consumeerders lopen dus het grootste risico op hartproblemen. Dit risico is gemiddeld 6%. Dit betekent niet dat je rijst moet vermijden. Mede door de vezels biedt de graansoort ook voordelen voor de gezondheid. Wel kun je beter voor rijst kiezen als basmati in plaats van bruine rijst. Eet niet eenzijdig, maar wissel je voeding af.

Klachten door arsenicum

We zijn in een tijd beland waarin het belangrijker dan ooit is om te luisteren naar hoe je lichaam reageert op verschillende voedingssoorten. Vaak kunnen we zelf ontdekken wat we steeds weer ergens bij ervaren. Arsenicum kan bij veel consumptie leiden tot

 • Concentratieproblemen
 • Buikpijn
 • Verminderde weerstand
 • Hartinfarct
 • Beroerte
 • COPD
 • Jicht
 • Diabetes

Bij chronische blootstelling

 • Hyper- of hypopigmentatie
 • Blaas-, long-, leverkanker

Een onderschat probleem

In een publicatie 2 in Integrative Medicine wordt arsenicum vergiftiging een onderschat probleem genoemd. Helaas zit arsenicum ook in drinkwater. Met als gevolg chronische ziektes, kanker, neuropathie en diabetes. Hoog tijd om te ontgiften van arsenicum!

Voeding met de hoogste arsenicum concentraties

Naast arsenicum in rijst, zit het ook in: 

 • Schelvis, tonijn, garnalen, zalm
 • Champignons, rauw
 • Kip (in welke vorm dan ook)
 • Sigaretten

Hoewel de genoemde vissoorten een grote bron van arsenicum zijn, betreft dit een vorm die het minst toxisch is. Arsenicum in rijst en kip, daar moet het meeste op gelet worden.  

Helaas in drinkwater

Verontrustend is wel dat de bestudeerde gezondheidsnadelen door arsenicum vooral door drinkwater veroorzaakt worden, en in mindere mate door voeding. 2

Een grootschalige studie volgde 2 decennia’s meer dan 165000 volwassen uit de Viterbo regio in Italië. Wie water met de hoogste arsenicum concentraties dronk had 83% meer kans op longkanker. Het risico op COPD was verdubbeld. 3

Een kleinere studie (3575 Amerikaanse deelnemers) toonde ongeveer hetzelfde. Hier ging het om een 71% hogere kans op coronaire hartziektes en was de kans op een beroerte verdrievoudigd. 

Hoe ontgift je van arsenicum?

Dat het niet duur en ingewikkeld hoeft te zijn om van arsenicum te detoxen, laten onderzoeken zien. We kunnen met redelijk goedkope middelen af. Crucifere groenten ontgiften nog van veel meer, en kurkuma ook van andere zware metalen.

 • Methylcobalamine (vitamine B12) en gluthation zijn belangrijk om de schade door arsenicum te beperken. Foliumzuur eveneens, omdat dit de arsenicum concentratie in het bloed verlaagt (bij 800 microgram per dag). 2
 • Van groenten uit de brassica familie (broccoli, boerenkool, spuitjes) is bekend dat ze ontgiften. Ze voorkomen ook cellulaire schade door arsenicum.4 5
 • Epigallocatechines en theaflavine (groene en zwarte thee) heffen eveneens toxiciteit door arsenicum op 8 9

Afbeeldingen van white kim, Mamoru Masumoto via Pixabay