Beste zomerdrankjes: de verkoelende top 12! - www.goedgezond.info

Beste zomerdrankjes: de verkoelende top 12!

zomerdrankjes

De beste zomerdrankjes verkoelen en helpen je de hitte door. Voorkom dat je moe, uitgeblust en uitgedroogd raakt. Stil je dorst op een gezonde en smakelijke manier met deze top 10!

Beste zomerdrankjes die verkoelen

Karnemelk

Brengt de maag tot rust

Hoe eenvoudig een glas karnemelk ook is, het koelt en hydrateert en is bij uitstek geschikt bij een hittegolf. De karnemelk kan op smaak gebracht worden met gember en/of komijn. Of citroen voor extra frisheid.

Extra pluspunt van dit beste zomerdrankje? Het brengt de maag tot rust, nadat je te pittig gegeten hebt. Het vermindert vetopname en helpt bij de spijsvertering.

Gerstewater

Voorkomt galstenen

Je hoeft alleen maar wat gerst te koken en de massa te zeven. Vervolgens nip je de hele dag door aan dit water. Eventueel voeg je citroen of limoen toe. Het koelt het lichaam, voorkomt verstopping en galstenen. Misschien iets minder makkelijk dan karnemelk, maar hij hoort zeker tot de beste zomerdrankjes.

Gezonde voordeel van gerstewater? Gerst bevat veel vezels en andere gezonde voedingsstoffen, zoals onder andere zink, koper, fosfor en selenium. Deze stoffen beschermen het lichaam tegen verschillende ziekten.

Citroenwater

beste zomerdrankjes
Een van de beste zomerdrankjes: citroenwater

Goed voor je huid

Simpeler en goedkoper kan het niet. Omdat citroenwater effectief is in het verslaan van de zomerhitte is het een van de beste zomerdrankjes. Een bijkomend voordeel is, dat er niet veel citroenwater nodig is om je huid te doen stralen. Je ziet het snel, echt waar.

Ook nog een van de gezondste drankjes. Want behalve vitamine C bevat citroen ook vitamine B, riboflavine en mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium. Neem gewoon gekoeld water en knijp hier citroen in uit.

Aam panna

Rijke bron van vitamine C

In India is dit een van de meest gewilde en beste zomerdrankjes. Om dit drankje te maken heb je mango’s nodig: een rijke bron van vitamine C en antioxidanten. Deze zomerdrank heeft ook nog een koelend effect op het lichaam en beschermt tegen uitdroging en zonnesteek.

Extra voordeel van Aam panna? Een ingrediënt is duivelsdrek en anders dan de naam doet vermoeden is dit erg rustgevend. Probeer het eens uit!

Wat heb je  nodig?

  • 1 grote groene mango
  • 1 theelepel komijn
  • 4 tot 5 peperkorrels, gemalen
  • Halve theelepel zwart zout
  • Een theelepelpuntje asafoetida (duivelsdrek)
  • Natuurlijke stevia

Watermeloensap

Dit zomerdrankje helpt ook nog eens bij gewichtsverlies

Goed voor ogen, nieren en hart

Heerlijk zomerfruit en ook als sap niet verkeerd. Je voorkomt in ieder geval dat er zaadjes in je mond komen en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Om je drankje nog lekkerder te maken kun je munt toevoegen, goed voor de spijsvertering !

Gezond én een van de beste zomerdrankjes: watermeloen helpt bij gewichtsverlies. Het bestaat voor 90% uit water en een ons bevat maar 30 calorieën. Het verlicht spierpijn en is goed voor nieren, ogen en hart.

Mango milkshake

Houdt je bloeddruk goed

Mango is de koning van het fruit en niet voor niets. Als je dit met karnemelk of kokosmelk mengt, heeft het nog meer voedingswaarde. Kinderen vinden het heerlijk en het is ook nog een goede bron van proteïnen. Je kunt er eventueel wat diepvriesvruchten (blauwe bessen, frambozen of kersen) aan toevoegen en blenderen, zodat het net zo ijskoud en stevig is als een milkshake.

En voor je gezondheid? De vrucht versterkt het immuunsysteem, houdt de bloeddruk in balans, en voorkomt bloedarmoede.

Jaljeera

Gezonde mix

Smakelijk, en een van de beste zomerdrankjes in het noorden van India. De zoete en tegelijk pittige smaak maakt hem zo aantrekkelijk. Het is een mix van komijnzaad, tamarinde (Indische dadel), zwarte peper, munt en water. Sommige mensen voegen zelfs boondi toe (kleine gefrituurde balletjes).

Tip: In de toko kun je jaljeera poeder kopen en gewoon gekoeld water toevoegen !

Suikerriet sap

Geeft instant energie

Suikerriet sap is echt een enorme opkikker op warme dagen en maakt dat je fris en fruitig door de dag komt. Voor een heerlijk zomerdrankje voeg je natuurlijk water en ijs toe. Je kunt het in de toko kopen (Sugar cane juice).

Extra voordelen zijn dat het je instant energie geeft en ook nog eens infecties tegengaat. Suikerriet sap zit vol kalium, glucose, antioxidanten, calcium en magnesium en hydrateert onmiddellijk. Een van de beste zomerdrankjes die je beschermt tegen energieverlies.

Kokoswater

Voor de nodige brandstof

Ooit exotisch en nu ook bij ons ingeburgerd. Ook dit drankje geeft je lichaam weer de nodige brandstof. Er zitten zoveel nutriënten in (aminozuren en vitamine B), en geeft herstel van diarree.

En er zijn meer voordelen: kokoswater geeft je huid een mooie kleur en vermindert de kans op nierstenen. Maar overdrijf niet, want dit water heeft ook een nadeel.

Water

Echt goed voor je huid

Al de bovenstaande drankjes zijn heerlijk, koelend en goed, maar onderschat de kracht van water niet. Water blijft het belangrijkste op een warme dag en voorkomt dehydratatie. Je lichaamstemperatuur blijft op peil, water ondersteunt je spijsvertering en andere essentiële lichaamsfuncties.

Bijzonder voordeel van water: water is zo gewoon, maar het hydrateert je huid tot in de diepere huidlagen. Wrijving in de vezels tussen huidlagen neemt af, wat je huid een betere structuur geeft.

Limoensap met komijn

Gewichtsverlies!

Niet alleen een van de beste zomerdrankjes vanwege het verkoelende effect. Onderzoeken melden dat deze combinatie gewichtsverlies bevordert, en hoe! Na 8 weken kun je 2 kilo gewichtsverlies merken, zonder dat je er iets voor hoefde te doen. Nog een pluspunt is het dat het goed is voor je serotoninespiegel. Limoensap alleen is heel effectief tegen atherosclerose.

Komkommersap

Drink komkommersap en je verfrist en ontgift je lichaam tegelijkertijd

Verkoelt en ontgift tegelijk

Echt een van de beste zomerdrankjes vanwege de verkoeling en hydratatie. Maar wat het sap ook doet is ontgiften. Maak dus van de (warme) gelegenheid gebruik om jezelf te verfrissen én ontgiften tegelijk. De werking is veelzijdig. Combineer het met citroen, gember of munt.


Share